Yeşil Yol İstişare Toplantısı Gümüşhane'de Düzenlendi
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) tarafından yürütülen Yeşil Yol projesinin 7.koordinasyon toplantısı Gümüşhane'de gerçekleştirildi.
Ramada Gümüşhane Otelde düzenlenen toplantıya Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, DOKAP'a bağlı Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt ve Tokat'ın yönetici ve diğer yetkilileri katıldı.
Doğu Karadeniz Turizm Master Planı kapsamında çalışmaları devam eden Yeşil Yol Projesiyle ilgili gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirilen toplantılar illerdeki iyi uygulamaları yerinde görmek amaçlı olarak düzenleniyor.
"Gümüşhane turizme hazır"
Toplantıda konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, şehir hakkında bilgi verdikten sonra Karadeniz'de turizmin sadece Ayder'le, Uzungöl'le yapılamayacağına vurgu yaparak, Gümüşhane'nin turizme hazır olduğunu, hedeflerinin önümüzdeki yıl 500 bin turist olduğunu söyledi.
"Yatırımların karşılığını anında görmeye başladık"
Hem Yeşil Yol hem de diğer kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilen turizm yatırımlarından bahsederek, yatırımların karşılığını anında görmeye başladıklarını ve turist sayısının katlandığını kaydeden Vali Memiş, kamu kaynağını doğru kullandıklarını belirterek, "Gümüşhane'nin geleceği var. Amacımız aşırı büyüme değil. Türkiye'nin son derece güzel, butik şehirlerinden birisi olmayı hedefliyoruz" dedi.
"Süleymaniye bölgenin parlayan yıldızı olacak"
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise Yeşil Yol kapsamında Belediye sınırları içerisinde yapılan Süleymaniye Mahallesi yolundan övgüyle bahsederek, Süleymaniye'nin kayak merkeziyle birlikte çekim merkezi olacağını, önümüzdeki dönemde bölgenin parlayan yıldızı olacağını söyledi.
DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ise bölgede her yerde faaliyet gösteren bir kuruluş olan DOKAP'ın kuruluş aşamasında bölgede yapabilecekleri faaliyetleri hangi eksende yapmaları gerektiği noktasında 2 yol boyunca araştırma yaptıklarını ve bölge için turizm ve çevresel sürdürebilirlik eksenini eylem planının başına koyduklarını hatırlattı.
"Yeşil Yol projesiyle 3 milyar TL'lik katma değer bekliyoruz"
DOKAP'ta 2017 eylül ayı itibariyle sorumlu kuruluşlar tarafından 900 projenin faaliyete geçtiğini dile getiren Yüce, bunun çok önemli bir başarı olduğuna değinerek, Yeşil Yol projesi ile bölgede 696 milyon TL'lik yol yatırımı ön gördüklerini ve karşılığında 3 milyar TL'lik katma değerin gelmesini öngördüklerini dile getirdi.
Turizm güzergahında turizme hizmet edecek projelerin desteklenmesi projelerinin de onaylandığını hatırlatan Yüce, 7 milyon TL'lik proje ile turizme hizmet edecek yapılara desteklerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan da Doğu Karadeniz'in turizm potansiyelini ortaya çıkarmak için başlatılan projeler kapsamında Gümüşhane olarak yaklaşık 25 milyon ödenek tahsis edildiğini, ek olarak özel idare ve diğer bakanlıklardan alınan katkılarla 17 milyon lira daha artırarak yaklaşık 42 milyon liralık yatırım yapıldığını dile getirdi.
Yüce'nin sunumunun ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemeleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail Özgür Yaman beton yollarla ilgili sunum gerçekleştirdi.
Heyet toplantının ardından Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan ve Türkler, Rumlar ve Ermenilerin yüzyıllarca bir arada yaşadığı hoşgörü merkezi Süleymaniye Mahallesi, dünyaca ünlü damlataşı mağarası Karaca Mağarasında yapılan çalışmaları yerinde inceledikten sonra şehirden ayrıldı.
YORUMLAR