Yaş Çay Alımlarında 'Kuru' Dönem Başlıyor

ÇAYKUR yaş çay alımlarında, yağmurlu havalarda alınan çaylarda yıllardır uygulanan yüzde 10’luk sabit fire uygulamasından vazgeçip, kurutup tartma sistemini hayata geçiriyor.

Yaş Çay Alımlarında 'Kuru' Dönem Başlıyor
29 Haziran 2016 - 17:02 - Güncelleme: 30 Haziran 2016 - 00:08

ÇAYKUR yaş çay alımlarında, yağmurlu havalarda alınan çaylarda yıllardır uygulanan yüzde 10’luk sabit fire uygulamasından vazgeçip, kurutup tartma sistemini hayata geçiriyor. ÇAYKUR, bugüne kadar yağmurlu havalardaki yaş çay alımlarında alınan tüm ıslak çaylara yüzde 10’luk sabit fire sistemi uyguluyordu. 

Alınan tüm çaylar ıslaklık oranı tespit edilmeden düşük veya yüksek ıslaklık oranına bakılmaksızın alınan çayın toplamından yüzde 10 fire hesaplanarak düşüm yapılıyordu. Bu sistem bazen üreticilerin bazen ise kurumun mağdur olduğu gerekçeleriyle sürekli eleştirilere konu oluyordu. ÇAYKUR geliştirdiği yeni kurutup tartma sistemi ile artık üreticisinden yağmurlu havalarda aldığı ıslak çay içerisinden 100 gram numune olarak önce bu numuneyi tartacak. Ardından sudan arındırıp kuru olarak tartıp 100 gramdaki fireyi tespit edip çayın kalan kısmına orantılayarak toplam fire tespit edilecek. 

YENİ SİSTEM DAHA ADİL ÇAYKUR

 Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu bugün Cumhuriyet Çay Fabrikası’nda düzenlenen uygulamalı basın toplantısı ile yeni sistemi anlattı. Sütlüoğlu, yeni sistemin önceki sisteme göre daha adil olduğunu belirterek “Önceki sistemle alınan ıslak çaylarda ıslaklık oranına bakılmaksızın yüzde 10 fire uygulanıyordu. Ancak alınan çaydaki ıslaklık oranı bazen yüzde 10’un altında veya üstünde olabiliyordu. Bu da zaman zaman üretici zaman zaman ise kurum açısından haksızlığa neden oluyordu. Bu uygulama adil değildi. Ancak yeni uygulama ile alınan çaydaki ıslaklık oranı tespit edilerek tespit edilen oranda kesinti yapılacak. Biz bu sistem ile çaydan fire kesmiyoruz. Biz bu sistem ile çaydaki su oranını kesiyoruz. Yeni sistem daha adil olacak. Biz bir kamu kurumuyuz. 80 milyon insanın hakkı üzerimizde. Adil olmak zorundayız. Kimse helal kazancına haram karıştırmak istemez. Bu doğru uygulamayı herkesin desteklemesini istiyoruz. Biz çayın geleceğini kurtarmaya çalışıyoruz. Çaya kalite getirmezsek çayımızı geleceğe taşıyamayız” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum