Ya bu sular yine yükselirse!

Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşanan son Hopa felaketinin ardından tartışmaya açılan bir başka konu olan, dere yataklarındaki yapılaşma ve buraların imara açılması konusu oldu.

Ya bu sular yine yükselirse!
28 Ağustos 2015 - 16:21

Yapılan çalışmalar sonrasında, yaklaşık 20 yıldır bölgede çalışmaları sürdürülen ‘Dere Islahı’ çalışmalarıyla, söz konusu dere yatakları ve havzalarda, yurttaşlardan daha çok devlet kurum ve kuruluşlarının yapılaşmaya gittiği ortaya çıktı.

Rize Şehir Stadyumu Dere Yatağında

Önceki yıllarda çok sayıda ölümlü sel ve heyelanın meydana geldiği, geçtiğimiz günlerde ise sadece maddi hasarlı su taşkınları, sel ve heyelanların yaşandığı Rize, bu yapılaşmaların en başında geliyor.

caykur-didi.jpg

DSİ ve Karayolları da Dere Yatağında

Edindiğimiz bilgilere göre, özellikle kent merkezindeki dere ve akarsuların üzerleri kapalı olan Rize’de dere yatağındaki en önemli bina, Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün de bulunduğu Yeni Şehir Stadyumu ve ek tesisleri. Hemen Taşlıdere (Askaroz) Deresinin denize döküldüğü noktadaki tesislerin karşısında ise Rize Sanayi Sitesi var. Aynı güzergâhın hemen üst kesininde DSİ ve Karayolları Bölge Şeflikleri, karşılarında ise İl Özel İdaresi ve Şantiyesi bulunuyor.

HES’ler Derelerin İçinde

Şar Enerji şirketine ait olan ve son taşkınlarda zarar gören Hamzabey HES ise Salarha ve Güneysu Derelerinin birleştiği nokta üzerinde ve aynı havzada bulunuyor. Havzanın Güneysu kolunda hemen dere yatağının içerisinde Türk Telekom Güzel Sanatlar Lisesi bulunurken, aynı güzergah üzerinde bu kez Çalık Holding’in, son sel ve heyelanlardan zarar gören Ada HES projesi yer alıyor.

Tenzile Erdoğan Hastanesi de!

Kent merkezinde 6 ayrı ufak derenin birleştiği Güneysu’daki, Gürgen Deresi yatağında bulunan Kale HES projesi de bölgedeki taşkınlardan zarar gördü. Güneysu kent merkezindeki dere yataklarında ise çeşitli okullar ve belediye tesislerinin olması dikkat çekerken; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Annesi adına yapılan Tenzile Erdoğan Hastanesi’nin de dere yatağında olması gözden kaçmıyor.

Salarha Vadisi üzerinde yer alan Rize Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi ise tam olarak dere yatağının ortasında bulunuyor.

tobb-001.jpg

Derepazarı ilçesinde, belediye binası ile Çaykur’a ait yaş çay fabrikasının da bir kısmının dere yatağında olması dikkat çekiyor.

Rize’nin Çayeli ilçesindeki bazı okul ve yurt binaları ile spor ve sosyal tesislerin de dere yatağı içerisinde olduğu gözlenirken, Ardeşen’de de özellikle spor tesisleri ve okulların dere yataklarına yerleştirildiği dikkatlerden kaçmıyor.

Hopa ve Fındıklı’da MYO ve Spor Salonu

Fındıklı’da ise RTEÜ’ye bağlı Fındıklı MYO ile spor tesisleri de dere yatağında bulunuyor.

Artvin’in Arhavi ilçesinde de bazı sosyal tesisler ile kamu binalarının yine dere yatakları üzerine yerleştirildiği Hopa’da ise Gençlik Spora ait Kapalı Spor Salonu’nun dere yatağı üzerinde olduğu ve ayrıca Sahil Yolu’nun Hopa-Sarp arasındaki kesimindeki tünellerin de dere yatağına yerleştirildiği ifade ediliyor.

32-008.jpg

Dere Islahı ve İmar

Bütün bunların yanında, başta valilik ve kaymakamlıklarla yerel yönetimlerin idare edildiği belediyeler aracılığıyla, yer ve alan-arsa sıkıntısının çekildiği bölgede özel işletmelerin de dere yatakları üzerinde yapılaşmasına izin verildiği ve buraların imara açıldığına vurgu yapılıyor.

Zira bölgede ‘dere ıslahı’ adı altında yapılan çalışmalarla yaklaşık 15-20 yıl önce önemli oranda debileri bulunan derelerin yataklarının daraltılarak 3-5 metreye sığdırılmaya çalışıldığı ve dere yataklarında böylece kazanılan alanların da imara açıldığına dikkat çekiliyor.

  Kaynak: Haber Kaynağı

YORUMLAR

  • 0 Yorum