Vergide Elektronik Tebligat Dönemi Başlıyor
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 01.01.2016 tarihinden itibaren kağıt ortamında ve el ile yapılan tebligatları elektronik ortamda yapacaktır.
Maliye Bakanlığı E-Beyanname, E-Fatura, E-Defter, E-Yoklama uygulamasından sonra vergi mükelleflerine 01.01.2016 tarihinden itibaren yapacağı tebligatları “Elektronik” olarak yapacağını 27.08.2015 tarihinde yayımlanan 456 seri numaralı VUK Genel Tebliğ ile açıklamıştır. Konu hakkında açıklama yapan Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Muammer BERBEROĞLU “Vergi mükelleflerinin cezalı duruma düşmemeleri için 31.12.2015 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine müracaat etmeleri gerekmektedir. “ dedi.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 107/A maddesinde; “Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93 üncü maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir. Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”denmektedir.
Söz konusu tebliği ile vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına 213 sayılı Vergi Usul Kanun hükümlerine göre tebliği gereken evraklar, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilecektir.
ELEKTRONİK TEBLİGAT YAPILACAK KİŞİLER: Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken elektronik imzalı evrak, elektronik tebligat sistemi kullanılmak suretiyle muhatabın elektronik tebligat adresine tebliğ edilebilecektir.
Bu tebliğ ile tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar aşağıda belirtilmiştir
A)-KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ ;
Kurumlar vergisi mükelleflerinin bildirimi ve elektronik tebligat adresi edinmesi kurumlar vergisi mükelleflerinin 1 Ocak 2016 tarihine kadar elektronik tebligat adresine sahip olabilmek için gerekli başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.
Bunun için “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)”ni (EK:1) kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.
Bu mükelleflerin; söz konusu bildirimi, kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bizzat teslim etmeleri gerekmektedir.
1 Ocak 2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri ise işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde elektronik tebligat talep bildiriminde bulunmak zorundadır.
B)- GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ;
Gelir vergisi mükellefleri de 01.01.2016 tarihine kadar “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)” ni (EK:2) GİB WEB SAYFASINDAKİ internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir.
GİB İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilmeyecek olup bu mükellefler sisteme her girişlerinde sistem tarafından kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle elektronik tebligat sistemini kullanabileceklerdir.
Gelir vergisi mükellefleri , söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine bizzat vermeleri de mümkündür.
Vergi dairesine bizzat veya vekili aracılığıyla başvuran gerçek kişi mükelleflerin başvuruları değerlendirilecek ve gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilecektir.
Yeni mükellefiyet tesis ettiren Gelir Vergisi mükellefleri, mükellefiyet tesisi sırasında bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla örneği “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)”ni (EK:2) bildirimi doldurarak ilgili vergi dairesine vermek zorundadır
C)- İSTEĞE BAĞLI; olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller ise katma değer vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunarak sistemi kullanabileceklerdir.
Başkan Muammer BERBEROĞLU ” Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan bu tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için Kanunun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddeleri uyarınca, Kanunun Mükerrer 355 inci maddesindeki cezai müeyyide uygulanacaktır. (Uygulanacak ceza 2015 yılı için birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek için 1.300 TL, ikinci sınıf tüccarlar için 660 TL, bunlar dışında kalanlar için 330 TL)” dedi.
KEP (KAYITLI ELEKTRONİK POSTA ) SİSTEMİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA:
Yukarıda açıklaması yapılan “ Elektronik Tebligat sistemi vergi kanunları uygulamalarına yöneliktir. KEP uygulaması ise; Tebligat kanunu ve başta Türk Ticaret Kanunu olmak üzere vergi hukuku dışındaki işlemler için kullanılır. Bu durumda Kep adresi olan mükellefler ; vergi ile ilgili tebligatları alabilmeleri için mutlaka bağlı bulundukları vergi dairelerine müracaat ederek elektronik tebligat için ayrıca parola ve şifre edinmeleri gerekir. KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemi ile açıkladığımız tebliğin bir ilişkisi yoktur.
Elektronik Tebligat uygulamasına, 01.01.2016 tarihi itibariyle başlanılacaktır. Ancak bu tarihten önce bildirimde bulunanlara 01.10.2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilmektedir.
YORUMLAR