Vali Çeber'den Rize'deki Son Durum Açıklaması
Rize Valisi Kemal Çeber, kentte etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle 5 köy yolunu ulaşıma kapattıklarını bunlardan 4’ünü güvenlik nedeniyle kendilerinin kapattığını kaydetti.
Rize Valisi Kemal Çeber, özellikle Ardeşen ve Fındıklı ilçesinde etkili olan şiddetli yağışlara bağlı olarak meydana gelen dere taşkınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sahada incelemelerde bulunan Vali Çeber, TRT Haber canlı yayınına telefonla bağlandı, kentteki son durum ile bilgileri aktardı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Ardeşen ve Fındıklı ilçesinin yoğun yağış altında kaldığını vurgulayan Vali Çeber, “Fındıklı ve Ardeşen ilçelerimiz bu sefer çok etkilendi. Burada Arılı Deremiz ve Fırtına Vadimizde taşmalar oldu. 5 köy yolumuz kapalı. Bunlardan 4’ünü güvenlik nedeniyle biz kapattık. Yoldaki her hangi bir riske karşı. Bir köy yolumuz da heyelan nedeniyle kapalı. Mahsur kalan 2 vatandaşımız vardı bunlar Hara Köyünde idi. Onları da AFAD ekiplerimiz kurtardılar. Elhamdülillah durumları gayet iyi. Fındıklı İlçe merkezinde Manastır mevkii dediğimiz bir alanda DSİ’ye ait bir duvarda yıkılma oldu. Orada trafiği çok tedbirli veriyoruz. Arılı Köyünde de tedbir amacıyla 2 köyümüzü boşalttık. Toplam 9 vatandaşımızı güvenli noktalara aldık. Bu bölgeye seyahat halinde olan kıymetli vatandaşlarımız varsa onlara şu bilgiyi vereyim: ‘Karadeniz Sahil Yolunun bu bölgesinde bazı yerlerde su birikintileri var. Her birinin başında bizim ekiplerimizi olmakla beraber tedbirleri aldık ama özellikle sürücülerimizin de bu bölgelerde çok dikkatli seyretmesinde fayda var. Bu uyarımızı da yapmış olalım. Ayrıca sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu beyde ilimizde. Sayın Bakanımızda afet bölgelerinde duruma vaziyet ediyor, bölgeleri geziyor. Bölgeleri paylaştık. Biraz önce de sayın Cumhurbaşkanımız aradı. Yine her zaman olduğu gibi çok yakın ilgi gösterdi, detaylı bilgileri aldı, talimatlarını verdi. Biz de olay yerinde Osman Aşkın Bak Milletvekilimiz ve AFAD başkan yardımcımız, kaymakamız hep beraber afet merkezinde harekat merkezinde duruma vaziyet ediyoruz. İnşallah yönetebileceğimiz bir durumda seyrediyor. Yağışlar artmazsa sıkıntısız bir şekilde mevcut hasarla atlatacağımızı, süreci tamamlayacağımızı öngörüyoruz.” dedi.
Vali Çeber, bölgede yoğun yağışların 4 saat dada sürmesinin beklendiğini bildirerek, “Bulunduğumuz bölge Fındıklı, Ardeşen bölgesinde 4 saat daha yoğun yağış öngörülüyor. Ancak yağışların pik noktasına ulaştık. Bundan sonra bir şiddet artışı olmayacağını değerlendiriyor. Uzmanlarımız Rize genelinde de yarın akşam yani cuma akşamına kadar bölge bölge sağanak yağışların olmasını bekliyoruz. Ama mikroklima özelliğinden dolayı hangi bölgeye hangi saatte vuracağını tam olarak kestiremiyoruz. Bu arada komşu ilimiz Artvin, oraya da çok geçmiş olsun diliyoruz. Orada da Arhavi ilçemiz çok etkilendi .Hatta biz bazı ekiplerimizi Arhavi’ye sevk ettik. Şu an en yoğun krizi Arhavi yaşıyor. O bölgede de aynı seyirde olmasını öngörüyor uzmanlarımız. İnşallah 4-5 saat sonra Fındıklı ve Ardeşen bölgemizde normal bir yağış seyrine dönecek. O zamana kadar taşkınlara, heyelanlara neden olmazsa mevcut durumla yönetme kabiliyetimiz var artarsa da takviyelerle yönetmeye devam edeceğiz. Rabbim tüm ülkemizi ve ilimizi afetlerinden korusun inşallah” diye konuştu.
Vali Çeber, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emri ile yapılan çalışmada Karadeniz Bölgesindeki dere yatakları üzerindeki bütün yapıların tek tek kontrol edildiğini ve bu yapıların güvenli bölgelere taşınacağını vurguladığı açıklamasında, “Sayın Cumhurbaşkanımızın emridir. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu bey ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Beyle geçen sene yaşadığımız afetlerden sonra beraber başlattığımız bir çalışma ile Rize odaklı olsa da tüm Karadeniz’deki dere yatakları üzerindeki bütün yapılar tek tek kontrol ediliyor. Bu manada Rize’de yapılan kontrollerde 655 tane yapının tamamen dere yatağı içine bu 50-60 yıllık periyod içinde yapıldığını biz gözlemledik. Öncelikle bunları taşıma yönünde çalışmalar devam ediyor. Hemen hemen fizibiliteler sona yaklaştı. Çok kısa bir süre içinde bunların işlemleri başlayacak. Onun dışında bizim ilimiz merkez olmak üzere Karadeniz sürekli yağış, heyelan, sel, su baskını gibi bu konularda sıkıntı çektiği için benimde akademik uğraş konum afed yönetimidir, yüksek lisansımı, yurt dışı çalışmamı hep bu konuda yapmış biriyim. Buraya gelmeden de bu yapıları incelemiş biriyim. Bu noktada kalıcı çözümler üretmek ve her afet sonrasında bu şekilde arama kurtarma, enkaz kaldırma değil de risk azaltmaya dönük faaliyetlere ağırlık vermek yönünde çalışmalar devam ediyor. Bunların projeleri hemen hemen son aşamaya geldi. Çok kısa zamanda riskli olan tüm evler etrafında tedbirler almak bir tarafta bundan sonra riskli yapı yapılmasına müsaade etmeyecek, özellikle jeolojik çalışmaları, jeolojik yapıları tam olarak yapılmış, yöre mimarisine, yöre coğrafyasına yönelik evlerin yapılmasına izin vermek, dere ıslahlarını ve kontrollerini son teknolojiye uygun olarak yapmak, en sağlıklı şekilde yapmak gibi bir sürü planlamalar var. Bir kısmı faaliyete geçti inşallah her biri de adım adım faaliyete geçecek. Karadeniz’i bu afet kavramından kurtarmamız lazım. Bu anlamda vatandaşlarımızla birlikte inşallah çalışmaları yürüteceğiz” şeklinde konuştu.
YORUMLAR