Tüsiad, "Dijital Pazarın Odak Noktası E-Ticaret" Raporunu Tanıttı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Argat: "Eğitimde dijital okuryazarlığın geliştirilmesi gerek, böylece tüketicinin elektronik ticaret konusundaki algısının ve e ticaretin getirileri konusunda farkındalığının da yükseleceğini öngörüyoruz" Markafoni Kurucu Ortağı Afra: "Türkiye'de 36 milyon kişi internet kullanıcısı,

05 Haziran 2014 - 13:49

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgi Toplumu, Bilgi-İletişim Teknolojileri ve İnovasyon Komisyonu Başkanı Esin Güral Argat, eğitimde dijital okuryazarlığın geliştirilmesi gerektiğini, böylece tüketicinin elektronik ticaret konusundaki algısının ve e-ticaretin getirileri konusunda farkındalığının da yükseleceğini öngördüklerini söyledi.

Argat, TÜSİAD'ın "Dijital Pazarın Odak Noktası e-Ticaret: Dünya'da Türkiye'nin Yeri, Mevcut Durumu ve Geleceğe Yönelik Adımlar" adlı raporunun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, elektronik ticarete olan ilginin artmasının şirketlerin stratejilerini değiştirdiğini ve yeniden yapılandırdığını bildirdi.

Elektronik ticaretin, sağladığı verimlilik artışının yanı sıra yeni iş kolları ve uzmanlık alanları ile sektörlere dinamizm katan bir ilkeye sahip olduğunu aktaran Argat, Türkiye'de e-ticaretin gelişmeye açık olduğunu ve ciddi potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 36 milyon internet kullanıcısı ve yüzde 49'lik penetrasyon oranı ile BRIC ve diğer gelişmekte olan ülkelerin önünde yer almakla birlikte Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğu bilgisini veren Argat, eğitimde dijital okuryazarlığın geliştirilmesi gerektiğini, böylece tüketicinin elektronik ticaret konusundaki algısının ve e-ticaretin getirileri konusunda farkındalığının da yükseleceğini öngördüklerini dile getirdi.

Argat, KOBİ'lerin e-ticaretin nimetlerinden yeterince yararlanmadığını gördüklerini ifade etti.

 

"E-ticaret son 5 yılda yüzde 35 oranında büyüdü"

 

Açılış konuşmalarından sonra raporu tanıtan Markafoni Kurucu Ortağı Sina Afra ise Türkiye'de 36 milyon kişinin internet kullanıcısı olduğunu, 10 milyon kişinin ise internette para harcadığını, bunun toplam nüfusun yüzde 13'üne denk geldiğini söyledi.

BKM verilerine göre e-ticaretin son 5 yılda yüzde 35 büyüdüğü bilgisini veren Afra, bu yüksek oranın arkasında yatan sebeplerden birinin Türkiye'deki kredi kartı kullanımı olduğunu anlattı.

Türkiye'de e-ticaretteki ödemelerin yüzde 85'inin kredi kartı ile yapıldığını belirten Afra, Ukrayna'da bu oranın yüzde 15, Arap ülkelerinde ise 20-25 arasında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin lojistik altyapısının da e-ticarete yaradığını vurgulayan Afra, mobil internetle mobil alışverişin hızla arttığını, bir e-ticaret şirketinin siparişlerinin ortalama yüzde 30'unun mobil cihazlar tarafında yapıldığını ifade etti.

Türkiye'de gıda dışındaki perakendenin içindeki e-ticaret oranının yüzde 2 olduğu bilgisini veren Afra, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu oran İngiltere'de yüzde 13, Almanya'da yüzde 7. Bunun hem iyi, hem kötü tarafı var. Biz İtalya, İspanya düzeyinde bir ülkeyiz e-ticaretin perakende oranlamasında. Ama bunu çok daha iyi yapan ülkeler de var ve bizim orada olmamız gerekiyor. İnternet kullanım oranı bizde yüzde 49 iken, Ab ülkelerinin ortalaması yüzde 64. Yaşça daha genç bir toplumuz, aslında internetin kullanım oranının bizde daha yüksek olması lazım. Ama Ab daha yaşlı olmasına rağmen, bu ülkelerin ciddi bir kademe arkasındayız."

 

"Belediyelerin şehir merkezlerinde vereceği ücretsiz internet hizmeti de e-ticarete yarar"

 

Afra, raporu yazarken bazı önerileri de kalem aldıklarını belirterek, "Bu önerilerin başında güven algısı geliyor" dedi.

Satıcı ile alıcı arasında alternatif ödeme sistemlerin yaygınlaştırılmasının e-ticaretin gelişmesi için kilit rol oynadığını düşündüklerini aktaran Afra, alıcı ile satıcı arasındaki problemleri çözebilecek tahkim kurullarının kurulabileceğini kaydetti.

Afra, bilgilendirici kamu spotlarının, e-ticarete olan güven algısının Türkiye'de aşılmasına büyük katkı yapacağını düşündüğünü dile getirdi.

Dijital okuryazarlığın da önemine değinen Afra, 2000'li yılların başında Güney Kore'de dijital okuyazarlık eğitimi verildiğini kaydederek, "5 yıl içinde internet kullanma oranları 2,5 kat artarak yüzde 30 seviyelerine ulaşmış. Güney Kore dünyanın en büyük 5 e-ticaret pazarından birisi, bunun gelişmesinde de bu seferberliğin çok büyük etkisinin olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Sabit ve mobil geniş bandın yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Afra, belediyelerin şehir merkezlerinde vereceği ücretsiz internet hizmetinin de e-ticarete yarayacağını söyledi.

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı'nın altında kurulan Perakende ve Elektronik Ticaret Dairesi Başkanlığı'nın etkinliğinin ve işlevselliğinin artırılması gerektiğini belirten Afra, Türkiye'deki finansman altyapısının son derece zayıf olduğunu, e-ticarete ve genel olarak internet için hazır bekleyen fonların toplamının en iyimser tahminlerle 100 milyon dolar civarında olduğunu, aslında bu rakamın 2 milyar dolar olması gerektiğini ifade etti.

Finansman Bulma Kolaylığı Endeksi adlı bir endeks olduğu bilgisini veren Afra, "Amerika'da bu endekse katılan 100 şirketin 96'sı 'Ben finansmanı buluyorum ya da kolay buluyorum' cevabı veriyor. Almanya'da bu rakam ortalama yüzde 48'e düşüyor, ki bu da fena değil, Türkiye'de ise bu oran yüzde 12'ye düşüyor. Bunu aşarsak sektörün gelişmesine büyük katkı vereceğiz" şeklinde konuştu.

2023 hedeflerini baz alan bir öngörüde de bulunduklarını belirten Afra, şunları kaydetti:

"İnternet penetrasyon oranının bugün yüzde 48-49'lardan yüzde 70 olacağını varsayıyoruz. Bu, 57 milyon internet kullanıcı anlamına geliyor. E-ticareti kullanan insanların toplam nüfusa oranının yüzde 13'ten yüzde 30'a çıkacağını farz ediyoruz. 25 milyon kişinin e-ticareti kullandığı bir Türkiye'den bahsediyoruz. E-ticaretin organize perakende oranı yüzde 1,7'lerden yüzde 8 ile 10 bandına oturabileceğini öngörüyoruz."

Bu arada raporun tanıtımından sonra "Türkiye'nin Dijital Gelecekle Buluşması: E-Ticaret" başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Başkanlığını TÜSİAD Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışma Grubu Başkanı Erol Bilecik'in yaptığı panelde Google Türkiye Ülke Müdürü Bülent Hiçsönmez, eTohum Kurucusu Burak Büyükdemir, BKM Üst Yöneticisi (CEO) Soner Canko ile BTS & Partners Yönetici Ortağı Yasin Beceni söz aldı. - İstanbul

YORUMLAR

  • 0 Yorum