Türkiye'den Rusya'ya Flash Hamle..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz fiyatı konusunda anlaşmazlığa düşüldüğünü belirterek, “Şu anda Rusya ile doğalgaz konusunda Tahkim’deyiz” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Tuzla Sedef Tersanesi’nde yeni inşa edilen enerji santral gemilerinin Gana ve Endonezya’ya uğurlama törenine katıldı.
Bakan Alaboyun törenin ardından basın mensuplarının gündeme dair sorularını cevapladı.
Rusya ile doğalgaz fiyatı konusunda yaşanan anlaşmazlık konusunda değerlendirmelerde bulunan Bakan Ali Rıza Alaboyun, “Bizim hem mavi akımdan hem de batı hattan Türkiye’ye aşağı yukarı 30 milyar metreküplük bir doğalgaz alıyoruz. Bu doğalgaz nedeniyle de bir anlaşmamız var. Anlaşmanın 9’uncu maddesi her iki tarafa haklar veriyor. Alıcı ülkeye diyor ki sen pahalı aldığına inanıyorsan tahkime gidersin diyor. Satıcı ülkeye de diyor ki eğer sen bu ülkeye diğerlerinden daha ucuza sattığına inanıyorsan sen de tahkime gidersin diyor. Biz fiyatların yüksek olduğunu söyledik, iddia ettik. Bu nedenle de indirim istedik. Bu nedenle Rus tarafı da mutabakat sağlandı başlangıçta. Fakat kontratın bize vermiş olduğu süre içerisinde müzakereler bittiği halde bu anlaşmalar imzalanmadı. Belli süre içerisinde bizim tahkime gitme zorunluluğumuz var. Bu kontratlardan kaynaklanıyor. Dün itibariyle de biz Sovyetler Birliği’nin gaz prom exportu tahkime götürdük. Orada bize taahhüt edilen indirimin ki onun uluslararası 9’uncu maddedeki Avrupa fiyatlarında eşdeğer düzeye getirilmesi konusunda bir talepte bulunduk. Muhtemelen bundan sonra da Tahkim karar verecek. Aslında son bir aydır yoğun yazışmalar devam ediyordu. Fakat buna bir cevap alamadığımız için biz de bize verilen yasal süre içerisinde tahkime gittik. Yani şuanda Rusya ile doğalgaz konusunda Tahkim’deyiz” dedi.
''RUSYA İÇİN İYİ BİR MÜŞTERİYİZ''
Bakan Alaboyun, anlaşmazlığın doğalgaz fiyatlarına nasıl yansıyacağı ile ilgili soruya, “Bu anlaşmazlık yansımaz. Geçmişte de bu tür olaylar oldu. Tahkim’e gidildi, sonra uzlaşıldı. Burada da beklenilen bir şekilde uzlaşılırsa sorun çözülür. Bundan dolayı doğalgaz kesilir mi? Bu tür dedikodular, spekülasyonlar var. Bunlara kesinlikle mahal verilmesin. Biz zaten Rusya’dan söylediğimiz fiyatın üzerinde alıyoruz. Tahkim sonuçlanana kadar bu fiyattan almaya devam edeceğiz. Tahkimi kazandıktan sonra bu paraları faiziyle, cezasıyla bu tahsil edilecek. Şu an anlaşmalarımız çerçevesinde Rusya’dan 2021 yılına kadar batı hattından, 2026 yılından da mavi hattan doğalgaz alımımız var. Buralarda hiçbir kesinti olmadı. Bu bağlamda biz Rusya için iyi bir müşteriyiz. Rusya da bizim için iyi bit tedarikçi. Bu konuda kendi aramızda bir sorun yok. Ama fiyattan kaynaklanan uzlaşmazlıklar da varsa bunu Tahkim’e götürmek en doğal hakkımız” şeklinde konuştu.
Koza İpek Grubu’na kayyum atanmasının sorulması üzerine Bakan Alaboyun,“Bunlar yargı sürecinde olan şeyler. Aylardır yargı sürecinde bununla ilgili bir çalışma var. Bu, yargının takdir ettiği bir karar. Biz bunun dışındayız” dedi.
''GECİKENLER VARSA ÖZÜR DİLERİZ''
Türkiye’nin saat değişikliği yapmamasıyla ilgili yaşanan karışıklıkları da değerlendiren Bakan Ali Rıza Alaboyun, “1 Kasım’da seçimler var. Seçimlerin gün ışığı içerisinde yapılabilmesi için, gündüzden daha çok yararlanılabilmesi için, sayımın da gündüz saatlerinde bitmesi konusunda ve Güneydoğu’da seçim güvenliği açısından önem arz ediyor. Bunu Bakanlar Kurulu’na arz ettik. Bakanlar Kurulu’ndan da kabul gördü. Bizim ileri saat uygulamamız 8 Kasım’a kadar ertelendi. Burada tamamen seçime dönük bir tedbir. Biz bu kararı alır almaz konuyla yakından ilgili olacak herkesi uyardık. Sanıyorum GSM firmalarının elektronik olduğu için onlar hemen birden bire adapte olamadı. Sadece akıllı telefonlar da bu sorun yaşandı. Bundan dolayı da gecikenler varsa özür dileriz” dedi.
''ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRALİ İĞNEADA'YA''
İğneada’da yapılması planlanan 3’üncü nükleer santral ile ilgili bilgi veren Bakan Ali Rıza Alaboyun, “Akkuyu Nükleer Santralimizin daha limanı yapılıyor. Santrale başlanmadı bile. Belki 15 sene sürecek. Hemen onun akabinde Sinop Nükleer Santralimiz belki 20 sene sürecek. 3’üncü nükleer santrali de planlıyoruz. Belki de bu 30 sene sürecek. Bu planlama esnasında bizim yapmış olduğumuz yer tespit çalışmaları var. Bunlardan biri de İğneada. Özellikle enerjinin en yoğun olduğu yer İstanbul, bu bölgelerimiz. Tutup da Anadolu’ya, Güneydoğu Anadolu’ya bir nükleer santral kursanız, çok uzun binlerce kilometrelik bir hatla bunu bu bölgeye getirmeniz lazım. Dolayısıyla enerjinin en çok tüketildiği yerlerde biz enerji hatlarını kurma niyetindeyiz. Akkuyu’yu da, Sinop’u da o kapsamda ele alabilirsiniz. Dolayısıyla yapacağımız santralin Trakya bölgesinde olması muhtemel gözüküyor. Akkuyu bunlar içerisinde en iyi yerlerden biri” dedi.
''VERİLMİŞ RESMİ BİR KARAR YOK''
Alaboyun, “Verilmiş resmi bir karar yok. Yapılacak çalışmalar konusunda ve biraz da bakanlığımızın şeffaflığı nedeniyle biz bunu aydınlatalım istedik. Biz 3’üncü nükleer santral yapmakla ayıplı bir iş yapmıyoruz. Kusur işleyen bir iş yapmıyoruz ki yerini saklayalım. Amerika Birleşik Devletleri’nde tam 99 tane nükleer santral var. Onlarca da inşaatı devam ediyor. Çin’de 30’un üzerinde nükleer santral var, 28’i daha inşaatı devam ediyor. Avrupa’nın nükleer santralle ilgili bir tereddüdü yok, sıkıntısı yok ama biz Türkiye’ye geldi mi yanlış bir bilgilendirme var. Toplumumuzu sağlıklı bilgilendirmek için kamu spotları şeklinde arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Onlar bittikten sonra da nükleer santral konusunda halkımızı aydınlatacağız” şeklinde konuştu.
''SEÇİM İÇİN TEDBİRLERİMİZİ ALDIK''
1 Kasım’da yapılacak olan seçimler dolayısıyla da tedbirler aldıklarını aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, “Daha önce olaylar olmuştu, spekülasyonlar yapılmıştı. Şu an o spekülasyonlara yer vermemek adına yoğun bir çaba içerisindeyiz. Seçim günü de iletim hattımızın bulunduğu yerlerde canlı yayından takip edeceğiz. Rutin bakımları bile seçim sonrasına atacak bir çalışma içerisindeyiz. Seçimden önceki izinlerin çoğu kaldırıldı. Olağanüstü bir şey olursa helikopter ekiplerimiz bu işin içerisinde bekliyorlar” dedi.
''BU KIŞ BİR SORUN YAŞANMAYACAK''
Türkiye’nin enerji anlamında kışa hazır olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Alaboyun şunları söyledi: “Hiçbir sorunumuz yok. Şu anda zaten 4 tane boru hattından doğalgazımızı alıyoruz. Doğalgazımızın yarısı enerjide kullanılsa yarısı da evlerde ısınmada kullanılıyor. Hiçbir sorun çıkacağını sanmıyorum. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Aynı zamanda biz farklı ülkelerden de doğalgaz alıyoruz.”
İHA
YORUMLAR