Türkiye - AB Zirvesi'nde karar: Vize serbesitesi Ekim 2016

Brüksel'deki Türkiye - AB zirvesi sona erdi. Tusk Türkiye'nin AB üyeliği yolundaki 17. başlığın açılacağını söyledi.

Türkiye - AB Zirvesi'nde karar: Vize serbesitesi Ekim 2016
30 Kasım 2015 - 12:24 - Güncelleme: 30 Kasım 2015 - 12:35

Brüksel'deki Türkiye-AB Zirvesi tamamlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ortak basın toplantısı düzenledi. İşte zirvede alınan kararların başlıkları:

Vize serbesitesi Ekim 2016'da

Avrupa Birliği, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Ekim 2016'dan itibaren vize serbestisine başlayabileceğini karara bağladı.

Avrupa Birliği, Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar euro verecek.

AB, sığınmacıların durumuna yönelik gelişmelere göre yardımları gözden geçirecek.

Türkiye ise topraklarında kalan Suriyeli sığınmacıların çalışmalarını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapacak. Taslak metne göre AB ve Türkiye ylıda bir kez zirve gerçekleştirecek. 

15-11/29/aa_picture_20151129_6931695_high-1.jpg

Tusk: 17. Başlık açılacak

Görüşme sonrasında açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk "AB-Türkiye anlaşması 2016'da uygulanacak. Müzakerelerde 17. başlık açılacak." dedi. 

Juncker: Türkiye'yi ihmal ettik

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker toplantıda şunları dedi:

İlişkilerimizi üstdüzeyde yenilemiş olduk. Sığınmacı kriziyle ilgili ortak bir anlaşmaya vardık. Avrupa ve Türkiye ortak çözecektir bu sorunu. 3 milyar Euro'luk bir desteği Türkiye'ye sağlayacağız. Tabii tüm istenen noktalar tamamlanırsa vize serbestisi olacaktır.

Vize serbestisine ilişkin yapılması gerekenler var. Türkiye'yi son birkaç yılda ihmal etmiş olabiliriz. Belirli sayıda başlık açılmasını destekliyoruz.

15-11/29/aa_picture_20151129_6931692_high.jpg

Davutoğlu: Süreç hızlanacak

Basın toplantısında konuşan Ahmet Davutoğlu, AB ile müzakerelerin yeniden canlandırılması kapsamında 14 Aralık'ta bir faslın müzakerele açılacağını ve diğer bazı fasılların da yakında ele alınacağını söyledi.

Yüksek düzeyli ekonomi, enerji ve politika diyalogu mekanizmaları kurulacağını ifade eden Davutoğlu, "İlişkileri derinleştirecek, stratejik işbirliğini geliştirecek ve müzakere sürecini hızlandıracağız." dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun, Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa seyahatlerine imkan sağlayan ve mültecileri geri kabulü taahhüt eden anlaşmayla ilgili sürecin de önümüzdeki yıl tamamlanacağını açıkladı.

Davutoğlu, "Özellikle tüm Avrupalı meslektaşlarımın aynı kıtada ve aynı ailenin üyeleri olarak Türkiye ve AB'nin aynı kadere sahip olduğu ve Türkiye'nin üyeliğinin bir kazanım olacağında mutabık kalmaları beni sevindirdi." dedi.

15-11/29/aa_picture_20151129_6931697_high.jpg

Suriyeli mültecilerin suçlusu BM'dir

Mülteci krizinin ortak bir problem olduğu üzerinde de mutabık kaldıklarını dile getiren Davutoğlu, Türkiye ya da AB'nin bu krizin sebebi olmadığını fakat çözüm için birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. 

Mülteci krizinin kesin çözümü için Suriye krizine çözüm bulunması gerektiğini de belirten Davutoğlu, aksi takdirde onlarca ortak eylem planının işe yaramayacağını vurguladı. Davutoğlu, bu konuda Suriye krizini çözemeyen BM sistemini suçladı.

AB'nin aktaracağı 3 milyar Euro'nun Türkiye'ye değil, Suriyeli mültecilere gönderileceğini de vurgulayan Davutoğlu, burada bir yük paylaşımından bahsedilebileceğini kaydetti. Davutoğlu, mültecilerin başka ülkelere yerleştirilmesi konusunun ise daha sonra ele alınacağını ekledi.

Davutoğlu şunları dedi: 

2016 yılı ilişkilerde dönüm noktası

Bu akşam tarihi bir görüşme oldu. Her yıl iki zirve yapılacak Türkiye ve AB arasında. 14 aralıkta 17. Başlık açılacak üyelik yolunda. Sığınmacılar konusunda ortak planda anlaştık. Türkiye'nin AB'ye katılım süreci canlanacak. Vize muafiyeti ve geri kabul konularında çalışılacak. 3 milyar Euro aslında Türkiye'ye verilmemektedir. Bu para Suriyeli mültecilere verilmektedir. AB ile ortak bir mekanizma kurmaya başladık. Ekim 2016'da vize serbestisesi sağlanacak. Bunun için önce Mart ayında ilk rapor, Haziran'da Türkiye'nin  geri kabul anlaşmasının uygulanması, ardından Ekim'de vize muhafiyetinin yürürlüğe girmesi. Amacımız yeni sığınmacı dalgasını engellemektir. Hedefimiz insan kaçakçılarını ve yasa dışı faaliyetleri engellemektir. 2016 yılının Türkiye ve AB ilişkileri konusunda dönüm noktası olacağını düşünüyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum