Türk Kadınlarından 250 Milyar Dolar!

Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) Direktörü Arancha Gonzalez, "Türkiye'de kadının önü açılırsa 2025 yılına kadar Türkiye ekonomisine 250 milyar dolar eklenmiş olur" dedi.

Türk Kadınlarından 250 Milyar Dolar!
21 Şubat 2017 - 18:21 - Güncelleme: 22 Şubat 2017 - 08:37

Uluslararası Ticaret Merkezi Direktörü Gonzalez "Türkiye'de kadının ekonomiye katılımı kendi potansiyelinin altında. Türkiye'de kadının önü açılırsa 2025 yılına kadar Türkiye ekonomisine 250 milyar dolar eklenmiş olur. Bu da Türkiye'nin GSYH değerinin yüzde 20 artması demektir. Türk kadını ülke ekonomisini yüzde 20 büyütebilir" dedi

Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) Direktörü Arancha Gonzalez, Türkiye'de kadının ekonomiye katılımının potansiyelin altında olduğunu belirterek, "Türkiye'de kadının önü açılırsa 2025 yılına kadar Türkiye ekonomisine 250 milyar dolar eklenmiş olur. Bu da Türkiye'nin GSYH değerinin yüzde 20 artması demektir. Türk kadını ülke ekonomisini yüzde 20 büyütebilir." dedi.

İstanbul'da 23-24 Şubat'ta düzenlenecek Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu'nda konuşacak Gonzalez, forum öncesi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan ITC Genel Merkezi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinliğin kadın girişimcilerin ticaretle bağlantısını sağlayabilme amacını taşıdığını kaydetti.

Gonzalez, "Türkiye'de kadının ekonomiye katılımı kendi potansiyelinin altında. Türkiye'de kadının önü açılırsa 2025 yılına kadar Türkiye ekonomisine 250 milyar dolar eklenmiş olur. Bu da Türkiye'nin GSYH değerinin yüzde 20 artması demektir. Türk kadını ülke ekonomisini yüzde 20 büyütebilir." diye konuştu.

Türkiye'nin geçen yıl terör saldırıları, darbe girişimi ve bölgedeki istikrarsızlıklar gibi çeşitli sorunlarla karşılaştığını anlatan Gonzalez, "Türkiye için 2017'nin geçen yıldan daha iyi bir yıl olacağını öngörüyorum." dedi.

"TÜRKİYE'DE İŞLER YOLUNDA GİDERSE, BÖLGE KAZANIR"

Arancha Gonzalez, Türkiye'de işlerin yolunda gitmesi halinde bölgenin kazanacağını belirterek, "Çünkü Türkiye'nin bölge üzerinde etkisi çok güçlü. Bu nedenle Türkiye'nin bölgede istikrar sağlayıcı bir güç olma potansiyeli var. Türkiye, istikrarlı olduğunda bölgenin de kalkınmasını sağlayacaktır." diye konuştu.

Türkiye'nin Suriyeli mülteci kadınlar için yaptıklarını önemsediğini ifade eden Gonzalez, Türkiye'de çalışan Suriyeli mülteci kadınların Türkiye ekonomisine katkısının değerli olduğunu söyledi.

"TERÖRİST İLE MÜLTECİ ARASINDAKİ AYRIMI YAPMAMIZ LAZIM"

ITC Direktörü Gonzalez, ABD Başkanı Donald Trump'ın mültecilere yönelik ABD'ye girişte uygulamaya koyduğu yasaklayıcı politikaları eleştirirken, "Terörist ile mülteci arasındaki ayrımı yapmamız lazım." ifadesini kullandı.

ABD'nin küresel ekonominin itici gücü iken, korumacı politikalarla frenleyici bir güce dönüşeceği endişesini dile getiren Gonzalez, korumacı politikaların küresel ekonomide istikrarsızlık oluşturacağını söyledi.

Gonzalez, "Ekonomilerimiz birbirine bağlı ve Trump'ın korumacı politikaları orta sınıfı korumayacak. Korumacı politikalar, küresel ekonomideki istikrarsızlığı daha da artıracak ve korumacı politikaları uygulayan ülkeler de dahil tüm ülkeleri olumsuz etkileyecek. Bir ülke korumacı ticaret politikaları izlerse diğer ülkeler de karşılık verecektir." şeklinde konuştu.

"BREXİT, İNGİLTERE VE AB İÇİN BÜYÜK BİR SORU İŞARETİ"

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) sürecini de değerlendiren Gonzalez, "Brexit, İngiltere ve AB için büyük bir soru işareti." ifadesini kullandı.

Arancha Gonzalez, "Günümüzde birçok şirket İngiltere üzerinden Avrupa'ya ulaşıyor. Brexit sonrası bu sorunun nasıl aşılacağı bilinmiyor. Birçok soru işareti de belirsizlik ve kuşkular doğuruyor." diye konuştu.

KADIN TEDARİKÇİLER SERGİ VE FORUMU

BM ve Dünya Ticaret Örgütü'nün ortak kuruluşu ITC tarafından kadın girişimcilere uluslararası pazarlarda yeni iş fırsatları yaratmak amacıyla her yıl düzenlenen Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu (WVEF), bu yıl Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Ekonomi Bakanlığının desteğiyle 23-24 Şubat'ta Hilton İstanbul Bomonti Otel'de düzenlenecek.

Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü'nün ortak kuruluşu olan ITC tarafından düzenlenen etkinliğe, aralarında Meksika, Çin, Nijerya, Fildişi Sahili ve Gana'nın bulunduğu 68 farklı ülkeden tekstil, bilişim teknolojileri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 400 kadın tedarikçinin katılması bekleniyor.

Türkiye'den önce Çin, Meksika, Ruanda ve Brezilya'da düzenlenen WVEF etkinliğinde, bugüne kadar 50 milyon dolarlık iş hacmi oluştu. Türkiye'den 90 kadın girişimcinin hazır bulunacağı etkinlikte, yaklaşık 10 milyon dolarlık iş hacmi yaratılması hedefleniyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum