TİM, Mayıs Ayı İhracat Rakamlarında Büyük Artış
Mayıs ayında ihracat, 13 milyar 412 milyon dolarla cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.
Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre mayıs ayında ihracat geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar oldu. Böylelikle mayıs ayı toplam mal ihracatı önceki yılların TÜİK mayıs ayı rakamlarını geçerek mayıs ayı Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı.
CUMHURİYET TARİHİ REKORUNU KIRDI
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, mayıs ayı ihracat rakamlarını Şanlıurfa’da açıkladı. TİM verilerine göre mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar oldu. İlk 5 ayda ihracat yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla toplam 156 milyar 145 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle mayıs ayı toplam mal ihracatı önceki yılların TÜİK mayıs ayı rakamlarını geçerek mayıs ayı Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı.
EN FAZLA İHRACAT OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE GERÇEKLEŞTİ
Mayıs ayında en fazla ihracat ise otomotiv sektöründe gerçekleşti. Bu istatistikleri de paylaşan Büyükelçi, mayıs ayında en fazla ihracatı 2 milyar 54 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaparken; hazır giyim, konfeksiyon sektörü bir milyar 616 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada; kimyevi meddeler sektörü ise bir milyar 591 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
İHRACAT REKORTMENİ: SAKARYA
Bu arada en fazla ihracat yapan ilk 10 Kent arasında ihracatını en fazla artıran Kent yüzde 64 artışla Sakarya oldu. Sakarya’yı yüzde 9 artışla Ankara, yüzde 8 ile İstanbul, yüzde 7 ile İzmir, yüzde 6 ile Denizli ve Manisa, yüzde bir ile Bursa takip etti. Şanlıurfa'nın mayıs ayı ihracatı yüzde 48,26 artırarak 26 milyon dolara, ilk 5 aylık ihracat ise yüzde 25 artırarak 110 milyon dolara yükseldi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Şanlıurfa bu başarılı performansından dolayı tebrik etti.
BAŞKAN BÜYÜKEKŞİ YENİDEN ADAYLIĞINI AÇIKLADI
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasının son bölümünde 7 Haziran Cumartesi günü Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yeni çalışma döneminin, Başbakan'ın da teşrifi edeceği seçimli olağan genel kurulu ile başlatılacağını belirtti. Büyükekşi, "Genel kurulumuza şimdiden yoğun bir ilgi var. Tüm delegelerimizin katılacağı genel kurulumuza iş dünyasının önde gelen isimlerinden 100’ün üzerinde katılımla 20’den fazla büyükelçi ve başkonsolosun katmasını bekliyoruz. 4 yıllık bu yeni çalışma döneminde tüm birlik başkan ve yönetim kurulu üyelerimizin takdiri ve teveccühü ile Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanlığına tekrar aday olduğumu belirtmek isterim. Yeni çalışma döneminin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dilerim.” dedi.
"MERKEZ BANKASI FAİZLERİ DÜŞÜRMELİ"
Başkan Büyükekşi, Merkez Bankası'nın faiz oranı kararını da eleştirdi. Büyükekşi, bu faiz oranının düşürülmesini istedi. Büyükekşi, "Bildiğiniz gibi Merkez Bankası yüzde 0,5 faiz indirimine giderek para politikasını yüzde 9,5’e düşürdü. Biz ihracatçılar olarak bunu yeterli görmüyoruz. Özellikle kademeli fazi indiriminin bundan sonra dolar kurundaki ihracat rekabeti sağlayacak şekilde 2,15-2,20 bandına gelmesi için faiz düşüşlerinin devam etmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
ŞUTSO BAŞKANI: POTANSİYELİMİZ VAR
Toplantıda konuşan Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı(ŞUTSO) Sabri Ertekin ise Şanlıurfa’nın potansiyeli ile ilgili bilgi verdi. Kentin tarım, turizm kenti olduğunun altını çizen Ertekin, Şanlıurfa’nın sanayi alanında da hızlı bir gelişim sergilediğini anlattı. Şanlıurfa’nın çok önemli insan gücünün olduğunu dile getiren Ertekin, ancak bu insan gücünün eğitilmesi gerektiğinin altını çizdi. Şanlıurfa’nın potansiyeli olduğunu sözlerine ekleyen Ertekin, kentin geleceğin en önemli şehirlerinden biri olacağını savundu.
YORUMLAR