RTEÜ Tıp Fakültesi 1 Numara Olacak
RTEÜ Tıp Fakültesi 1 Numara Olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığına atanan ünlü doktor Prof. Dr. Şaban Şimşek, işe koyuldu.
Rize’de sağlık alanında uzman kişilerle bir kurul oluşturan Şimşek, Tıp Fakültesi ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili önemli bir rapor hazırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak raporu AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ile birlikte düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna açıklayan Şimşek, eksiklikler ile atılması gereken adımları sıraladı. Tıp Fakültesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin fiziki yetersizliğinin öne çıktığına vurgu yapan Şimşek 700 yataklı bir hastanenin ihtiyaç olduğunu ancak bunun şehir hastanesi modeli olmadığını ifade etti. Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine Tıp Fakültesinin 1 numara olması için çalışma başlatıldığını belirtti.
AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal’da Prof. Dr. Şaban Şimşek’in Rize için büyük bir değer ve şans olduğunu belirterek sağlık alanında yapılması gerekenlerle ilgili hocanın emrinde olduklarını ifade etti.
RTEÜ Tıp Fakültesi’nde basın toplantısı düzenleyen Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine Rize’ye geldiğini ve elinden geleni yapmaya çalışacağını söyledi. Tıp Fakültesinin 2007 yılında kurulduğunu bugüne kadar 78 mezun verdiğini ve 75 uzman yetiştirdiğini ifade eden Şimşek fakültenin tespit edilen sorunlarını şöyle sıraladı:
“Tıp fakültesinde fiziki mekan sorunu var. Dekanlık muhteşem ve mahalli bir bina havası var. Ancak dershaneleri uygunsuz ve kullanılamıyor. Eğitim bloğunda 3 anfi var ancak 80 kişilik planlanmış. Bugün 130 öğrenciye çıktık ve oraya sığmıyoruz. Çokta uygun olmayan bir ortam. 300 yatak planlamış Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yatak sayısı 520’ye çıkarılmış. Burada da sıkıntı var. Kilinkilerde eğitim salonu yok. Hormonlaşmış bir eğitim hastanesi binasına sahibiz. Üniversite hastanesi iç yapısında değil. Bu eğitim öğretimde sorun oluşturuyor.”
TIP FAKÜLTESİ DEĞİL DEVLET HASTANESİ!
Şimiek, “Kadın doğumda 5 yataklı oda var. Böyle bir ortamda kim doğum yapmak ister. Çocuk kliniği 5 kilometre ötede. Konferans salonu yok. 15 metre karelik KBB’nin seminer salonu var. Doktor ve yardımcı personel eksiği var. Devlet hastanesinde 55 uzman, Kaçkar Devlet Hastanesi’nde 17 uzman var. Kaçkar’da uzman sayısı fazla olsa oradaki hastaları biraz önlenebilse oradan gelen ikinci basamak çok acil olmayan vakalar orada hizmet almış olacak.Böyle olursa biz burada daha önemli vakalara bakacağız ve daha iyi eğitim yapma imkanımız olacak. Tıp fakültesi ise eğitimde önde olması lazım. Bu yapı içerisinde Tıp Fakültesi devlet hastanesi gibi işlev görüyor. Doktor meslek alanda tatmin olamıyor. Böyle olunca hocalar Rize’de kalmıyor. Kaçkar hastanesi iyi çalışmaması hocaların yoğunluğunu artırıyor ve hocalar gitmek istiyor. Açılamayan kritik üniteler var. Yardımcı sağlık elemanı olmadığı için açılamayan 4 tane alan var. Merkezde doktor değil yardımcı sağlık personeli yokluğu öne çıkıyor. İlçelerde ise doktor yokluğu öne çıkıyor, yardımcı sağlık personeli sıkıntısı yok. Hoca var teknisyen olmayınca elimizdeki cihazları da kullanamıyoruz.” dedi.
3 HASTANEDE 2 MİLYON HASTA
Hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacaklarını ifade eden Şimşek “140 öğretim görevlimiz var. Buna ilave 140 daha talep edeceğiz. 600 civarında hizmet alımı ile çalışan eleman var. Hiçbir sağlık konusunda eğitim almamış. Ciddi hasta bakılıyor. Araştırma hastanesinde bir yılda 1 milyon hasta bakılıyor. Yılda 3 hastanede il geneli 2 milyon hasta bakılıyor. Bu müthiş bir rakam. A grubu ameliyatlar yapılıyor. 1883 anjio yapıldı. 150 Bypas. En iyi görüntüleme merkezi bizde. Ama teknisyen olmazsa olmuyor. Karadeniz’in en donanımlı onkoloji merkezine sahibiz. 8500 hasta onkolojiye başvurmuş: Hoca sayısında sıkıntı var. Fiziki mekanların yetersiz. Nörolojide 2 doktor var. Günde 80-85 hasta bakılıyor. Bu oranda bir hastaya iyi bakamazsın.Çok hasta bakmak bu şartlarda doğru bir şey değil. Bunu 50 ile sınırlandırmak lazım. “
700 YATAKLI RİZE MODELİ VEYA AFİLİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖNERİSİ
Tıp fakültesi için radikal çözüm gerektiğine dikkat çeken Şimşek, “Bu hastane öncelikle departman modeli dediğimiz hoca asistan hasta düzen içerisinde kendi içerisinde çözecek bir hastane modeli olmalı. 700 yataklı Rize modeli denilebilecek bir hastane çözümdür veya Afiliye Eğitim Araştırma Hastanesine ihtiyacımız var. RTEÜ Tıp Fakültesini Cumhurbaşkanımızın istediği seviyeye getirmemi için bunları yapmamı lazım. Kimseden para adam ve destek olmadan kendi içimizde huzur ve güven ortamını sağlayarak adalet ve meslektaşlık duygusu ile vatan haini olmayan herkesi kucaklayan evrensel bir yönetim anlayışı uyguluyoruz. Eğitim kalitesini yükseltmemiz gerekiyor.Ders verme ve yöntemlerini değiştiriyoruz. İşitsel görsel filim ve oyunlarla pratik ağırlıkla bu eğitimleri vermemiz lazım. Akademik ve hizmet kalitesini yükseltmek istiyoruz.” dedi.
RİZE MODELİ HASTANE ŞEHİR HASTANESİ DEĞİLDİR
Rize modeli hastanesi önerisinin şehir hastanesi olmadığına dikkat çeken Şimşek “Şehir hastanesi için Salarha ve Düzköy çok uygun değil. Tıp fakültesini büyütmek için dediğimiz 700 yataklı hastane önerisi paketleme fabrikasının yeri yada sanayi sitesi ve serbest bölgenin olduğu alanlar uygun olabilir. Yılda 2 milyon hasta rakamı bu proje yapılırken göz önüne alınmalı” dedi.
SAĞLIK ALANINDA GELİŞİM YAŞANDI
AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal’da Şaban Hocanın Rize için bir fırsat ve şans olduğunu belirterek “Rize için çok faydalı olacak. Geniş bilgi ve birikim hazinesi var. İyi bir hekim ve entelektüel.” değerlendirmesinde bulundu. Rize’nin sağlık alanında son yıllarda önemli bir gelişim gösterdiğini ancak yinede eksiklikler olduğunu ifade eden Karal “Rize’mizi sağlık yatırımları noktasından nerden nereye getirdik. 2002 yılında 58 uzman vardı Şuanda 130 civarında sadece eğitim araştırma hastanesinde öğretin üyesi var. Rize’nin sokaklarında sadece Doç. Dr. Arif Yılmaz tabelası vardı. Şimdi çok sayıda profesör var. Rize’de fıtık ameliyatı için herkes Trabzon’a giderdi. Şimdi gelinen nokta itibariyle Trabzon’a sevkler yüzde 70 azaldı. Her gün 70 bin lira para sağlık alanında Rize Trabzon arasında ulaşım yeme içme konaklamaya harcanıyordu. Ülkede hekim ihtiyacı genel bir problem. 80-90 yıllık politika eksikliği son 8-9 yıla fatura edilmemeli. Tıp Fakülteleri bizim dönemimizde 2 kat arttı. Ciddi anlamda doktor eksikliği var. Belli adımların bu alanda atılması lazım. Şaban hocam gibi Rize’nin öz evlatlarının gelip kendi memleketlerine sahip çıkmalarını arzu ederim. Trabzon öğretim görevlilerinin yüzde 90’ı Trabzonlu. Rizeli bilim adamlarına ‘gelin ilminizin zekatını Rize’ye verin’ diyorum. ‘Bir kaç talebe yetiştirin’ diyoruz ‘Gelemiyoruz’ diyorlar. Şaban hocanın yaptığı bu fedakarlığı başka hocalarda yapmalı.” dedi.
ŞABAN HOCAMIZIN EMRİNDEYİZ
Karal, “Sağlık alanında oluşturulan bu ekip çok ciddi ivmeler kazandıracaktır.Biz siyaset olarak ne istendiyse yapmaya çalışıyoruz. Eksiklerimiz var. Bunu kabul ediyoruz. Bundan sonraki süreçte çok daha realist adımlar atarak Şaban hocamızın öncülüğündeki sağlık ekibinin önerecekleri için emrindeyiz. Bizler Ankara ayağında bu talepleri takip edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Prof. Dr. Şaban Şimşek’ ‘Doktor ne yaşar ne yaşamaz’ adlı kitabının da tanıtımını yaptı.
YORUMLAR