Rize`deki Riskli Yapılaşma`ya Dikkat Çekildi

Rize’de sahil dolgu alanındaki binaların akibeti CHP’li Mehmet Bekaroğlu tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplanmak üzere TBMM’ne taşındı.

Rize`deki Riskli Yapılaşma`ya Dikkat Çekildi
12 Aralık 2016 - 12:00 - Güncelleme: 12 Aralık 2016 - 14:35

Geçtiğimiz aylarda Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap’ın da gündeminde olan Sahil Dolgusu üzerindeki binalar ve özellikle eski Müftülük binası yanındaki Deniz sitesinin yıkılması bu kez Meclis gündemine taşındı.

CHP’li Bekaroğlu’nun soru önergesi şöyle: “1. Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sayfasında 2013 yılından itibaren 7 mahallede “riskli alan” tespit çalışması yapıldığı bilgisi yer almaktadır. Rize’de bugüne kadar “riskli alan” olarak tespit edilen alanlar nereleridir, bu alanlar arasında yukarıda sözü edilen dolgu alanına kurulmuş şehir merkezi var mı?
2. Rize şehir merkezinin büyük bölümünün kurulu olduğu dolgu alanındaki binalarla ilgili yapılan bir çalışma var mı; bu binaların çoğunun temelinde bozulmalar olduğu iddiası doğru mu?
4. 24.06.2011 tarihinde onaylanan Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli planın açıklama raporunda belirtilen kentsel yerleşme alanları başlığı altında Çevre Düzeni Planında jeolojik açıdan sakıncalı alanlar gibi yapılaşmaya açılmaması gereken alanların yer aldığı belirtilmekte, kentsel gelişme alanlarında sağlıklı bir altyapı sisteminin oturtulabilmesi için, yerleşilebilirlik analizi çerçevesinde kademeli olarak ilerleyecek bir imar programının hazırlanmasının esas olduğu ifade edilmektedir. Bu kapsamda dolgu alanlarının taşıdığı risk dikkate alınarak söz konusu bölgelerin olası felaketleri önleyecek bir biçimde yeniden yapılandırılması yönünde kentsel dönüşüm çalışması oluşturulması söz konusu mudur?
5. Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli plan kapsamında nüfus kabulleri doğrultusunda doğal, yapay ve yasal eşiklerin dikkate alınarak hazırlanacak olan alt ölçekli planda dolgu yapılarak oluşturulan kentsel yerleşim alanlarının oluşturduğu riskler göz önüne alınacak mıdır?
6. Selefiniz Bakan’ın verdiği bilgilerden anlaşılan o ki; Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki iller için hazırlanan 1/100.000 ölçekli planın açıklama raporunda yeni açılacak yerleşim alanları ile ilgili bir çalışma devam etmektedir. Ne var ki 2011’de başlayan bu çalışmalarda herhangi bir yol alındığına dair bilgi yoktur. Oysa yukarıda sıraladığımız nedenlerden dolayı Rize il merkezindeki dolgu alanı üzerine kurulu olan binalarda ciddi riskler söz konusudur. Rize il merkezinde sözü edilen dolgu alanında riski tespit etmek üzere ivedi bir çalışmayı başlatmayı düşünüyor musunuz?
7. Bu bölgenin afet alanı ilan edilip ivedi bir şekilde bir kentsel dönüşümün programının başlatılmasının hayati önemi ortadadır. Böyle bir çalışmayı başlatmayı düşünüyor musunuz?
8. Eğer Rize merkez dolgu alanında ivedi bir kentsel dönüşüm programı başlatılacaksa; eş zamanlı olarak Rize için yeni rezerv alanlarına ihtiyaç olacaktır. Rize şehrinin sağlıklı yerleşimi için rezerv alanlar tespit etmek amacıyla ivedi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

A.N


YORUMLAR

  • 0 Yorum