Rize'de "Çocuk İstismarına Dur Diyoruz!" Etkinlikleri Gerçekleştirildi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi(RTEÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü (BÖTE) tarafından Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında Rize’de 4 anaokulunda “Çocuk İstismarına Dur Diyoruz!” etkinlikleri gerçekleştirildi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü (BÖTE) öğrencileri tarafından Dr. Öğr. Üyesi Seyhan Eryılmaz Toksoy danışmanlığında yürütülen “Çocuk İstismarına Dur Diyoruz!” isimli projede 2,5 - 4 yaş aralığındaki 105 çocuğun katıldığı eğitimler verildi.
Rize İl Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan olur ile proje Milli Eğitim ve Diyanete bağlı okullarda uygulandı. Proje ekibi projeyi uygulamaya başlamadan önce, çocuk istismarı ve ihlaline yönelik bilinçlendirici bir eğitim aldı. Psikolojik Danışman ve Rehberlik alanında görev yapan Havva Başköy ile birlikte Derepazarı Günay Kıran Anaokulu, ÇAYKUR Ziraat Merve Kuran Kursu, Melekler Diyarı Kreş Gündüz Bakım Evi, Çayeli Kindergarten Montessori Eğitim kurumlarında çocuk mahremiyetine yönelik eğitim verildi. Okul öncesi düzeyindeki çocuklara mahremiyet eğitiminde, kendileri tanımayı ve özel bölgelerini bilmeleri, kendilerine yapılan iyi ve kötü dokunuşları ayırt edebilmelerini ve kötü dokunma ile karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilmeleri çeşitli etkinlikler aracılığıyla açıklandı.
Proje danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Seyhan Eryılmaz Toksoy, yaptığı açıklamada, çocuk istismarının çocuğun duygusal ve sosyal sağlığını etkileyen önemli bir halk sağlığı krizi olduğunu kaydederek, “Son yıllarda çocuk istismarı konusu gerek tıbbi gerekse toplumsal açıdan dikkat çekmektedir. Çocuk istismarı ve ihmalini önlemede erken dönemde aile ve çocukla kurulan ilişki ile birlikte verilen nitelikli eğitim ve danışmanlık hizmeti önem taşımaktadır.” dedi.
Çocuk istismarı ile ilgili olayların artması dikkat çeken ve çok üzücü bir durum olduğun ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Seyhan Eryılmaz Toksoy, “Maalesef çocuklar henüz bedenlerini tanıyamadan uygunsuz durumlar içine düşebilmektedirler. Çocuk istismarına uğrayanların ve dolaylı olarak etrafındakilerin hayatları tamamen olumsuz yönde değişebilmektedir. Bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için minik yavrulara minik bedenlerini tanımları ve kendilerini korumak için yapabilecekleri hakkında bilgilendirmek gerekmektedir.” Diye konuşarak projeye katkılarından ötürü Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Küçük’e, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Faruk Ursavaş’a ve projenin sponsorluğunu üstlenen RİSEDER Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve RİDEF Rize İl Temsilcisi Bülent Akbulut ile, projenin gerçekleşmesinde büyük emek harcayan Hidayet Akbulut, Nazmiye Çırakoğlu, Öznur Özel, Buse Genç, Osman Keskin, Kaan Can Alp ve eğitimlerde büyük rol alarak projeye destek olan Havva Başköy’e teşekkürlerini sundu.
YORUMLAR