Rektör Karaman: Cumhurbaşkanımızın Arzuladığı Şekilde İlahiyat, Tıp ve Mühendislikte Adımızdan Söz Ettirmek İçin Çalışıyoruz
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, üniversitenin ilahiyat, tıp ve mühendislik fakülteleriyle öne çıkmasını arzuladıklarını ve çalışmalarını bu 3 fakülteye yoğunlaştırdıklarını söyledi.
Prof. Dr. Hüseyin Karaman, 2018-2019 Akademik Yılı’nın başlaması dolayısıyla Rize’de görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Rektör Karaman, toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’de katıldığı bir programda üniversitenin özellikle ilahiyat alanında isminden söz ettirmesini arzuladığını ifade ettiğinin hatırlatıldığı soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o toplantıda ilahiyatın yanı sıra tıp ve mühendislik alanlarında da adından söz ettirmesini arzuladığını belirterek kendilerinin de bu 3 fakülteyle adından söz ettirmesi için çalıştıklarını ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımız orada 3 alan ifade etmişti. Birisi ilahiyat, birisi tıp, birisi de mühendislikti. Bizde ilahiyat alanında altyapı işini tamamladık. Yeni bir binaya kavuştuk. Hoca kadromuzda da sorun yok, iyi bir hoca kadromuz var. Eğitimizde de Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri arasında özellikle mezunların istihdama gitmesi anlamında iyi bir noktaya geldik. Burada şimdi mühendislik ve tıp konusuna daha çok eğiliyoruz. İşte tıpta similüasyon eğitim merkezi buna bir adımdır. Hastane konusunu bunun için önemsiyoruz. Sadece sağlık hizmeti anlamında değil aynı zamanda bizim oradaki tıp eğitimi açısından da önemli. Mühendislik için şu anda mühendislikte Teknokenti kurmamız bunun için, kuluçka merkezimiz bunun için, merkezi araştırma laboratavuarı hep bunun için. Burada da adımlarımızı attık. Ama biz bu 3 fakültemizi önemserken diğerlerini ihmal etmiyoruz. Bunlara biraz daha önem vererek daha fazla imkan tanıyarak buralarda öne çıkmayı arzu ediyoruz. Çünkü hepsinin bölge için ilimiz için ayrı bir önemi var.” dedi.
Rektör Karaman, Batı Park Projesinden vatandaşların yararlanıp yararlanamayacaklarının sorulması üzerine ise Batı Park Projesini 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversiteyi ziyaretinde kendisine anlatmalarıyla sürecin başladığını ifade ederek, üniversiteye ait Batı Park Projesinin tamamlandığında üniversitelilerin hizmetinde olacağını ve vatandaşların üniversiteye girmesinin belli şekilleri olduğunu ve şu anda vatandaşların üniversite kampüsünden ne şekilde istifade ediyorsa Batı Park’tan da o şekilde istifade edebileceklerini kaydetti.
Toplantıda sunum gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, üniversitenin kuruluşundan bugüne kadar geldiği süreç, yapılan çalışmalar, mevcut durum ve YKS sonuçlarına göre üniversiteye yerleşme oranları hakkında bilgi verdi.
Karaman konuşmasına, üniversitenin program sayısı, akademik ve idari personel sayısı, öğrenci sayısı ve yıllara göre kitap sayılarını vererek başlarken, “Üniversitemizde 2018 yılı itibariyle 3 Enstitü, 14 Fakülte, 5 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu, 116 diploma programımız; 67 Profesör, 78 Doçent, 311 Dr. Öğr. Üyesi olmak üzere 456 öğretim üyesi, 210 Öğretim Görevlisi, 402 Araştırma Görevlisi ile toplam 1075 akademik personel, 388 idari personel, 332 sürekli işçi ve 25 sözleşmeli çalışanı ile toplam 1820 personelimiz bulunmaktadır. Akademik birimlerimizde 8100 ön lisans, 11290 lisans, 1557 yüksek lisans, 167 doktora ve 479 uluslararası olmak üzere toplam 21114 öğrencimiz eğitim öğretim görmektedir. Kütüphanemizde öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin çalışmalarında faydalanabileceği 125.271 basılı kitabımız bulunmaktadır. Elektronik kitaplar ile birlikte kitap sayımız 300.000’i geçmektedir.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, bu yıl üniversiteye kayıt oranının lisans alanında %84, ön lisans alanında %96 ve toplamda % 90 olduğunu ifade ederek, 2018-2019 Akademik Yılı’nda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü ile Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi bölümlerinin ilk defa öğrenci aldığını ifade etti. Karaman, Hukuk Fakültesi’nin ilk defa gelecek yıl öğrenci alımına başlayacağını belirttiği konuşmasında Eczacılık Fakültesinin ilerleyen yıllarda öğrenci alımına başlayacağını kaydetti.
ODTÜ-URAP Araştırma Laboratuvarı’nın akademik başarı ve performans açısından yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaşan Rektör Karaman, “Üniversitemiz, 2018 yılında 2000 yılından sonra kurulan 86 üniversite arasında 10. sırada, 108 devlet üniversitesi arasında 47. Sırada, Türkiye’deki tüm üniversiteler genel sıralamasında 157 üniversite arasında 56. sırada yer almıştır.” diye konuştu.
Karaman, TÜBİTAK projelerinden yaralanma oranlarını da paylaştı; “TÜBİTAK tarafından yapılmış olan açıklamaya göre Üniversitemiz, tüm üniversiteler arasında desteklenen proje sayısı açısından; 2014 yılında 67. sırada iken 2017 yılında 28. sırada yer almıştır. 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler proje destek istatistiklerine göre 14 proje ile Üniversitemiz 2. sırada yer almıştır. Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında, 2016 yılında 6, 2017 yılında 21 projemiz desteklenmiştir.” dedi.
Rize ile ilgili üniversite tarafından yapılan çalışmaları da aktaran Karaman, “Bölgenin temel ürünü olan çay konusu öncelikli araştırma konusu ilan ettik. Çay Uygulama ve Araştırma Merkezi ve çay ile ilgili araştırma grubu kurduk. DOKAP ile çayın kalitesinin geliştirilmesi konusunda iş birliği protokolü imzaladık ve milyonluk proje aldık. Mini Çay Fabrikası kuracağız. ÇAYKUR ile birlikte TÜBİTAK’a ‘Çay genetik kaynaklarının toplanması, karakterizasyonu, muhafazası ve yeni çay çeşit adaylarının belirlenmesi’ adlı proje sunduk. Üniversitemiz öğretim elemanları tarafından çay ile ilgili yapılan çalışmaları kitaplaştırdık. Rize Tarihini kitaplaştırıyoruz. Rize’nin Halk Edebiyatını kitaplaştırıyoruz. Rize Mandalinasını tescil çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için bir bahçe kurduk. Türkiye’nin En Büyük Su Ürünleri Müzesini Üniversitemizde kurduk. Kelebek konusunda çalışmalarımız devam ediyor. ÇAYKUR ve Ziraat Odası ile Organik Gübre çalışması yapıyoruz. Bölgenin Florası ile ilgili ‘Rize İli Çiçekli Bitkiler Polen Atlası’ adlı proje hazırlayarak DOKAP’a sunduk.” şeklinde konuştu.
Yapımı tamamlanan, devam eden ve yapılması planlanan projeler hakkında da bilgi veren Rektör Karaman, “Tüm devlet üniversitesi tıp fakültelerindeki en kapsamlı ve en donanımlı yapıya sahip olan RTEÜ Klinik Simülasyon Merkezimizin yapımı tamamlandı ve hizmet veriyor. Sosyal Kampüs Projesi, Sahil Dolgusu, Diş Hekimliği Fakültesi, İslampaşa Camii, Pazar Ziraat Fakültesi Camii yapımı devam eden projelerimiz. Yapılması planlanan projelerimiz ise, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Eğitim Fakültesi Çevre Düzenleme ve Ek Bina, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Düzenleme ve Mini Çay Fabrikası, Zihni Derin Yerleşkesi Çevre Düzenleme ve Camii, Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Zihni Derin Yerleşkesi Camii.” diyerek sunumunu tamamladı.
Toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Ahmet İshak Demir, Prof. Dr. Adnan Yılmaz, Üniversitenin Genel Sekreteri Adnan Er ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Mustafa Çakır da hazır bulundu.
YORUMLAR