Pazar Ziraat Odası o laboratuvarı üniversiteye devretti
Pazar - Çamlıhemşin Ziraat Odası Başkanlıkları Ş. Şemsi Bayraktar Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarı, yapılan protokolle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Pazar Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinin bünyesine devredildi.
Pazar Ziraat Odası Başkanlığı ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversite arasında önemli bir ortak çalışma protokolü imzalandı.
2012 yılında Pazar Ziraat Odası bünyesinde kurulan ve faaliyette bulunduğu 4 yılda yaptığı 5000’e yakın toprak analizi ile önemli derecede çitçiye katkı sunan laboratuvara daha geniş bir çalışma boyutu kazandırmak için gerekli çalışmaları yaparak Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi rektörlüğü ile ortak protokol imzaladıklarını söyleyen Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce “Önemli bir ortak çalışma protokolü imzaladık. Bu proje bir yıldır aklımda olan bir çalışmaydı. Son iki ayda işleri hızlandırıp bu protokolü imzaladığımız için oldukça mutluyum. Sorumluluğu bizde olan laboratuvarımızı Pazar Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesine devrettik. Bu devir işleminde çiftçimize vermiş olduğumuz hizmete devam etmekteyiz. Çiftçimiz toprağını tarlasından alıp Ziraat Odasına getirecek. Biz de çiftçimizden gerekli bilgileri alacağız ve toprak analizini ücretsiz yaptırmış olacak.” dedi.
Çay Eksperliği Bölümünün Pazar’a gelmesi için ilk adım
Başkan İnce, yine Pazar Meslek Yüksekokulu bünyesinde geliştirme ve büyüme çalışmaları kapsamında Çay Eksperliği Bölümünün Pazar’a gelmesi için rektörlükle yaptıkları görüşme sonrası fakültede minyatür bir çay işleme atölyesi kurulacağını da ifade ederek, “Rize’deki ve yine ilçemiz için çok çok önemli bir proje olan ‘Minyatür Çay Fabrikası’ projesi görüşülmüş ve projenin yapımı aşamasına gelinmiştir. 600 bin TL maliyetli bu proje kapsamında yapılacak çay fabrikası günlük 500 ile 2000 kg arasında çay işleyecek kapasitede olacak. Bu rakam az bir rakam. Amacımız zaten devasa çay fabrikası kurmak değil. Amaç çay tarımına yön vermek. Ayrıca Çay eksperliği bölümünün İlçemiz Pazar’a gelmesinin temeli atılarak, yüksekokulumuz ve dolayısıyla da fakültemizin öğrenci popülasyonu ile popülaritesini arttırmak ayrıca da çay tarımında bilimsel çalışmaların artmasına olanak sağlamaktır.” diye konuştu.
Pazar Ziraat Ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis ise yaptığı açıklamada, “Toprak Analiz Laboratuvarının üniversitemize kazandırılması konusunda yardımları geçen herkese burada teşekkür etmek istiyorum. İlimize ve bölgemize daha iyi hizmet etme konusunda önemli bir aşama kat etmiş olduk. Mevcut tarımsal yapı içerisinde çiftçimize yön göstermek, tavsiyelerde bulunmak için bu laboratuvardan azami düzeyde faydalanacağız. Bitki ve toprak analizleri mevcut tarımsal üretimde ortaya çıkan problemleri çözmek ve yeni tarımsal üretim planlamaları için elzemdir. Özellikle gübreleme konusunda yapılacak tavsiyelerde mevcut toprak özelliklerini bilmek ve bitkinin ihtiyacı olan besin elementlerinin düzeyinin belirlenmesi daha da önemlidir. İnşallah bu laboratuvarın da katkısıyla bölge tarımına önemli katkılar yapmaya devam edeceğiz.’’ şeklinde konuştu.
Pazar Ziraat Odası Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarı Sorumlusu Ziraat Mühendisi Okay Karahan da yaptığı açıklamada, “İlçemizde birbirinden bağımsız bilimsel çalışmalar yapan iki kurumun birleşmesi çok önemli bir gelişmedir. Bu güç birliğinden en çok çiftçimiz ve üniversite öğrencileri kazanç sağlayacaktır. Laboratuvar imkânlarının Üniversitemiz ile ortak kullanımı çay tarımında yapılan bilimsel çalışmaların hızlanmasını sağlayacak ve çıkan olumlu sonuçların çiftçiye ulaşımı hızlıca sağlanacaktır. Ayrıca üniversite öğrencilerinin almış oldukları derslerde uygulama yapma şansı bularak kalifiye öğrenciler olarak mezun olması sağlanacak.” dedi.
A:N
YORUMLAR