Nazım Hikmet'i Ölüm Yıl Dönümünde Anıyoruz

Nazım Hikmet'i Ölüm Yıl Dönümünde Anıyoruz

Nazım Hikmet'i Ölüm Yıl Dönümünde Anıyoruz
03 Haziran 2016 - 14:02 - Güncelleme: 03 Haziran 2016 - 23:14

53 yıl önce bugün hayata gözlerini yuman, Türk Edebiyatının usta şair ve yazarlarından Nazım Hikmet Ran'ı saygı ve rahmetle anıyoruz.

Nazım Hikmet Kimdir?

Nâzım Hikmet Ran (d. 15 Ocak 1902 – ö. 3 Haziran 1963), ya da kısaca Nâzım Hikmet, Türk şair, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı. "Romantik komünist" ve "romantik devrimci" olarak tanımlanır. Siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır.

Yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarını da kullanmıştır. İt Ürür Kervan Yürür kitabı Orhan Selim imzasıyla çıkmıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir

Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı. 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı; ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi.Mezarı Moskova'da bulunmaktadır.

Bu memleket bizim

Bu Memleket Bizim

Dört nala gelip uzak Asyadan

Akdenize bir kisrak basi gibi uzanan

Bu memleket bizim

Bilekler kan içinde

Disler kenetli

Ayaklar çiplak

Ve ipek bir haliya benzeyen toprak

Bu cehennem, bu cennet bizim

Kapansin el kapilari

Bir daha açilmasin

Yok edin insanin insana kullugunu

Bu davet bizim

Yasamak bir agaç gibi tek ve hür

Ve bir orman gibi kardesçesine

Bu hasret bizim

Nazım Hikmet

YORUMLAR

  • 0 Yorum