Milli parklardaki yapılanmaya dur kararı!
Danıştay 6. Dairesi’nden, Türkiye’deki 40 milli park ve tabiat parklarında, “ kamu yararı ” denilerek, başta hidroelektrik santralleri olmak üzere yapılaşmaya izin verilmesine fren geldi.
Orman Mühendisleri Odası’nın “Milli parklara dokunmayın” diyerek açtığı davada, Milli Parklar Yönetmelik değişikliğinin yürütmesi oybirliği ile durduruldu. Danıştay, yasa hükmünün aynen yönetmeliğe taşınarak, “Üstün kamu yararı hallerine isabet edecek tesislerin sayım suretiyle gösterilmemesini” ve açık olarak yönetmelikte yer almamasını hukuka aykırı buldu.
HES YAPILABİLECEKTİ
Davacı TMMOB Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın, “Yapılaşmaya açılmayan bir milli parklar kalmıştı. O da yapılan yönetmelik değişikliği ile sağlanmıştı. Ancak Danıştay buna izin vermedi” dedi. Küçükaydın kararı Hürriyet’e şöyle değerlendirdi: “Orman Mühendisleri Odası olarak, hiç zaman geçirmeden, Türkiye’de korunan alanların anayasası olarak bilinen, Milli Parklar Kanunu’na aykırı olarak düzenlenen ve milli parklara her türlü plansız tesisin yapılmasının önünü açan bu yönetmelik değişikliğinin yürürlüğünün durdurulup iptali için Danıştay 6’ıncı Dairesinde dava açmıştık. Danıştay, yönetmeliğe eklenen ‘kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arz eden’ ifadesinin yürürlüğünü durdurdu. Bu çok sevindirici bir durum. Böylece milli parklara, uzun devreli gelişim planları yapılmadan ranta dönük plan dışı tesislerin yapılmasına dur denildi.” Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Milli Parklar Yönetmeliği’nde 18 Mart’ta yaptığı değişiklik milli parkları yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya bırakmıştı. Yönetmeliğe eklenen, “İçme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arz eden tesisler için uzun devreli gelişme planı şartı aranmaz. İlgili kurumların görüşleri alındıktan sonra yapılan bu tesisler uzun devreli gelişme planlarına işlenir” maddesi nedeniyle artık milli parklarda “kamu yararı ve kesin zorunluluk halinde” her türlü inşaata izin verilebilecekti. Oysa, Milli Parklar Kanunu’na göre, bir milli parkın uzun devreli gelişme planı olmadan o milli parkta yapılaşmaya, yatırıma izin verilemiyor. Yapılacak yeni yapılar da bir gelişme planı hazırlanarak inşa edilebiliyor. Kanunun açık hükmüne rağmen yönetmelik değişikliğine gidilmişti.
Takipçisi olacağız
TMMOB Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın, yönetmeliğin kanuna tamamen aykırı olduğunu belirterek, “Hiçbir yönetmelik kanunun üstünde olamaz yargı kararıyla bunun önüne geçildi. Konunun takiçisi olacağız. Aksi halde nefes alacak tek bir yer bile kalmayacak. Bu konuda önümüzdeki dönemde başka çalışmalara da imza atacağız. Bu kanun türkiye için çok önemli” dedi.
Hürriyet
YORUMLAR