Mevsimlik İşçiler İçin Önemli Açıklamalar !

Öz Gıda Sendikası Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ mevsimlik işçilerin sorunları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Mevsimlik İşçiler İçin Önemli Açıklamalar !
27 Şubat 2016 - 12:50 - Güncelleme: 27 Şubat 2016 - 19:29

Göreve geldikleri günden beri en önemli gündemlerinin mevsimlik işçilerin sorunları olduğunu belirten Karadağ, “Yöremizde çalışan 11500 işçinin 9 bini mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır. Mevsimlik işçi arkadaşlarımızın sorunlarını yakından takip ediyoruz. Sendika olarak önceliğimiz bu arkadaşlarımızın haklarını sonuna kadar savunmaktır” dedi. Yaşam şartlarının artık eskisi gibi olmadığını belirten Karadağ ”Geçim zor yaşam şartları git gide zorlaşıyor.  Benim çocukluğumda evimizde bir priz bir lamba vardı. Şimdi durum çok daha farklı.Yaşam şartları ve masraflar her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu şartlarda mevsimlik işçi kardeşimiz aldığı maaşla bırakın çocuklarını okulda okutmayı zar zor geçinebiliyor. Bunun eylem planı olarak düşündüğümüz ilk   çözüm, arkadaşlarımız daha önceki dönemlerde 6 aylık vizite kağıdı ile doktora gidiyordu. Yani eylül ayından işten ayrıldığı zaman 6 ay sağlıktan yararlanabiliyordu. Biz bunu Hak- İş’in büyük çabaları ile, hükümet yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Çaykur’a özel bir kanun çıkarttık. Çaykur her işçi kardeşimiz için 80 TL devlete ödüyor ve işçi kardeşlerimiz artık sağlık hizmetlerinden kesintisiz olarak yararlanabiliyor” dedi. 

MEVSİMLİK İŞÇİLER ARTIK EMEKLİ OLABİLECEK

Bir diğer önemli konunun ise mevsimlik işçilerin emekli olabilme olanağı olduğunu söyleyen Karadağ ”Bir işçinin emekli olabilmesi için 7bin gün çalışması lazım. Mevsimlik işçi kardeşlerimiz yılda 150 gün çalışıyor.Yılda 150 gün çalışma ile bir insan 80 yaşında bile emekli olamaz. En azından mevsimlik işçi kardeşlerimizin bir veya iki ay, işsizlik fonundan sigorta primlerinin yatırılması için büyük çaba harcıyoruz.Şu anda işsizlik fonunda büyük paralar birikmiş durumda,  Asgari ücretin 1600 TL ye çıkmasının ardından , işyerleri bu durumdan zorlanacağından devlet 1 yıllık bir kanun çıkartarak her iş yerine 100 TL yardım ediyor. Bu fondan mevsimlik işçi kardeşlerimizin iki aylık priminin yatırılması için taleplerimiz var. Konuyla ilgili konuştuğumuz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu taleplerimize çok sıcak baktı. Devam eden torba yasa görüşmeleri var biz bu teklifimizi torba yasaya ekletmeyi başardık” dedi.

ÇAYKUR’A YENİ KADROLAR

Çaykur’dan kadro bekleyen işçiler için de önemli açıklamalarda bulunan Karadağ şunları söyledi; “5620 sayılı kanun 2007 yılında çıkmış o dönemde Çaykur’da 180 gün ve üzeri çalışanlar kadro almış.Aynı kanuna bir ibare eklenmiş ve bu ibareye göre Çaykur’da 179 günün üzerinde çalışma olanağı sınırlandırılmıştı ,burada bizi en fazla etkileyen olay ise,bu 179 günü kampanyanın başlangıcı ile bitimi arasında kullandırabiliyor onun dışında işçi  çalıştıramıyor.Çaykur’da 2007 yılında kadro verildiğinde 5000 kadrolu vardı. Günümüz şartlarında emekli ola ola bu sayı 1950 ye indi. Bu sayılın 1000 kişisi paketleme, ana tamir, genel müdürlük gibi daimi işlerde çalışıyor. Fabrikalarda  ortalama 900 işçi kalmış.Buda  fabrika başı  10 ile 15 işçi civarındadır. Çayın doldurulmasından tutunda teknik hizmetlere kadar bir çok fabrikada bu elemanlar eksilmiş, genel müdürlük ise  bu eksiklikleri gidermek için  bazı fabrikalar arası işçi transferi yapıyor. Çaykur eleman eksikliklerini bu şekilde çözmeye çalışıyor. Yapmış olduğumuz araştırmalar sonucu emekli olanlarla birlikte yaza kadar kadrolu sayısı 1500’ün altına düşecek  Çaykur’un bir dahaki sene mevcut kadrolularla  işlerini yürütmesi mümkün değil.Fakat  genel müdürlükte bu konuyla ilgili detaylı çalışmalarını tamamlamış, bakanlığa sunmak için hazırlık yapıyor. Bizimde amacımız bu kanunun ortadan kaldırılmasıdır. Bu konuda bize en büyük desteği yöredeki yani Çaykur’un fabrikalarının bulunduğu 4 ildeki milletvekillerinin vermesi gerekmektedir. Biz her türlü platformda bu taleplerimizi dile getiriyoruz. Arkadaşlarımız yakında bütün siyasi parti temsilcilerini bu konu ile ilgili olarak bilgilendirecek. Biz yöredeki milletvekillerine Siyasi parti gözetmeksizin  sesleniyoruz. 5620 sayılı kanunun kaldırılması mevsimlik işçi kardeşlerimizin sorunlarının çözümü konusunda bize destek olmalılar”dedi.

MEVSİMLİK İŞÇİLERE İŞKUR KOLAYLIK SAĞLAMALI

Çaykur’da çalışan mevsimlik işçilerin işten ayrıldıktan sonra mağdur olduklarını dile getiren Karadağ, ”Yöremizde devam eden toplum yararına çalışma programı var. Sadece Rize’de 7-8 bin  civarında bu programda çalışan vatandaşlarımız var .Fakat mevsimlik işçi kardeşlerimiz işten çıktığı zaman,  İşkur müdürlüğüne iş için  müracaat ettikleri anda karşılarına “senin iş hakkın askıda, işten düşmüş değilsin yani işsiz görünmüyorsun ibaresi” çıkarak programa dahil edilemiyor.  Bizim milletvekillerimizden  taleplerimiz arasında işkur il müdürlüğünde bazı kanunların değiştirilip  mevsimlik işçi kardeşlerimizin de bu programdan yararlandırılması konusu da vardır”dedi.

TALEPLERİMİZİ CUMHURBAŞKANINA İLETECEĞİZ

Geçtiğimiz günlerde milletvekilleri ile STK’lar  arasında yapılan toplantıda bu talepler dile getirdiklerini belirten Karadağ, Rize Milletvekillerinden de konuyla ilgili  destek aldıklarını söyleyerek “ Önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanımızdan randevu istedik bu taleplerimizi Cumhurbaşkanımıza da  ileteceğiz. Bu konuda eylem planlarımız var. Kanunu çerçeveler içerisinde mitinglerle basın bildirilleri ile bu taleplerimizi gündem oluşturarak yerine getirmeye çalışacağız”dedi. Meclisteki tüm milletvekilleri ile ilgili görüşme talepleri olduğunu ve mevsimlik işçiler ile ilgili hazırladıkları dosyaları tüm milletvekillerine sunacaklarını söyleyen Karadağ. “Rize’deki STK’lar, siyasi parti temsilcileri her biri ile görüşüp mevsimlik işçi kardeşlerimizin hakları ile ilgili destek isteyeceğiz. Artık bu sorunların çözülmesi gerekiyor”dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum