Koalisyon Kurulacak mı?

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün saat 18:00 de başlayan görüşmesi sona erdi.

Koalisyon Kurulacak mı?
11 Ağustos 2015 - 10:12 - Güncelleme: 11 Ağustos 2015 - 16:24

Görüşme Davutoğlu’nun, Kılıçdaroğlu’nu Başbakanlık Konutu’nun kapısında karşılamasıyla başladı. 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci yıl dönümünde gerçeklesen görüşmede, Davutoğlu- Kılıçdaroğlu’na  “İstikşafi” görüşmelerde heyetlerine başkanlık yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç eşlik etti.  Görüşmede öne çıkan koalisyon alternatifinin “Uzun ömürlü reform hükümeti” olduğu öğrenildi. Davutoğlu’nun azınlık ve erken seçim hükümeti modellerini de gündem getirdiği ancak CHP tarafından kabul edilmediği belirtildi.

 

PERŞEMBE YA DA CUMA KARAR GÜNÜ

 

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu ile CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun  4 saat 20 dakika süren görüşmesi “Partilerimizin yetkili organlarıyla gelinen noktayı değerlendirmemizin ardından, nihai kararımızı vermek amacıyla Perşembe en geç Cuma günü yeniden buluşalım” kararıyla sona erdi. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nu Başbakanlık Konutu kapısına kadar eşlik ederek uğurladı. Görüşme, Bakan Çelik ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un şahitliğinde ‘Baş başa görünümlü’ olarak gerçekleşti. Çelik ve Koç, Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmelerine  zaman zaman katkı vermek amacıyla söz almakla yetindi.

 

AKŞAM YEMEĞİ YEDİLER ARA DA VERDİLER

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 13 Temmuz’da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu parti genel merkezinde ziyaretiyle başlayan koalisyon görüşmeleri süreci, 5 oturumdan oluşan “İstikşafi” görüşmelerle devam etmişti. Heyetler görüşmeler sonucunda liderlerine sunmak üzere rapor hazırlamıştı. “Uzlaşılan, Uzlaşılmayan ve uzlaşmaya yakın konular” seklindeki üç başlıktan oluşan raporlar doğrultusunda gerçeklesen görüşme kapsamında liderler aksam yemeği de yedi. Saat 18.00’de başlayan görüşmelerin ardından 19.00 sularında yemeğe geçen liderlerin menüsünde bamya çorbası, zeytin yağlı tabağı, ızgara çeşitleri, salata, kek, çay ve kahvenin bulunduğu bildirildi. Yemeğin ardından yeniden görüşmelerini sürdüren liderler 4 saat 20 dakikalık görüşmede yaklaşık 15 dakikalık bir mola da verdi.

 

DÖRT ÖNEMLİ BAKANLIK

 

Kılıçdaroğlu’nun koalisyon görüşmesinde ve aksam yemeğinde partisinin beş önemli ilkesini Davutoğlu’yla paylaştı. Kılıçdaroğlu’nun “Yüksek profilli bir hükümet kurulması” gerekliliği vurgusu yaptığı; “Dış politika, ekonomi, eğitim, yeni anayasa ve Kürt sorunu” başlıklarında köklü değişiklik talebini masaya koyduğu öğrenildi. Olası bir koalisyonda öncelikli olarak İçişleri, Adalet, Milli Eğitim ve Dışişleri Bakanlıklarından en az üçünü istediği bilinen Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’na “Eğer bir AK Parti- CHP Koalisyonu’ndan bahsedilecekse, öncelikli koşullarından biri dış politikanın tamamen değişmesidir. Ortadoğu’ya, AB’ye ve dünyanın diğer merkezlerine yeni ve ekseni barış üzerine kurulu dış politikayla bakılması gerekir. Eğitimin de sekiz yıllık kesintisiz hedefiyle yeniden planlanmasını istiyoruz” dediği kaydedildi.

DAVUTOĞLU’NUN MESAFELİ DURDUĞU KONULAR

 

Davutoğlu, AB sürecinin yürüdüğü, ABD başta olmak üzere müttefiklerle ilişkilerin de müttefiklik sınırları içinde sürdüğünü belirtirken, IŞİD’e yönelik ortak operasyona da dikkat çekti. Ancak dış politikanın kökten değişikliğine itiraz etti. Eğitime ilişkin de bazı değişikliklerin süreç içinde olabileceğini ancak burada da kökten bir değişikliğe olumlu yaklaşmayacaklarının mesajını veren Davutoğlu, CHP’nin ekonomik vaatleri için ise bunların ancak bütçe imkanları ve mali dengeler çerçevesinde değerlendirilebilecek konular olduğunu söyleyerek kapıyı tümüyle kapatmadan mesafeli bir tutum takındı. Davutoğlu, son günlerde tırmanan terörle kararlı mücadele edilmesinin gereğine de dikkat çekerek olası bir hükümetin de en önemli gündemlerinden birini bu konunun oluşturması gerektiğini söyledi.

 

KAN DAVASI GÜTMEYİZ YARGI GEREĞİNİ YAPAR

 

Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’na “Biz CHP olarak bir kan davası arayışı içinde değiliz. Olası bir koalisyonun ortaya koyduğu ilkeler doğrultusunda gerçekleşmesi halinde AK Parti’nin 13 yıllık iktidarına dönük bir sürek avı başlatmayız. Bağımsız yargı, bağımsız denetim kurulları gereğini yapar. Yani ‘Gidin şurayı kurcalayın, şurada bir açık var mı, bir bakın’ yaklaşımı içinde içinde olmayız. Bu bağlamda 17- 25 Aralık’la ilgili sürecin de bağımsız yargının ve milletvekillerinin hür iradesinin tasarrufunda işlemesini isteriz” mesajı verdiği öğrenildi.

 

LİDERLER BULUŞMASI ÇAĞRISI

 

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, buluşmaya saatler kala Twitter hesabından yaptığı “Şırnak ve Sultanbeyli’de şehit düsen evlatlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu acı haberlerin bir an önce son bulmasını diliyorum. Çözümsüzlük değil çözüm üretmek için halktan oy isteyen siyasiler, Türkiye’nin en büyük sorunu için derhal bir araya gelmelidir” çağrısı yaptı. Buluşmada Kılıçdaroğlu’nun çağrısının da gündeme geldiği öğrenildi.

 

DAVUTOĞLU İÇİN ÖNEMLİ TARİH

 

Tayyip Erdoğan’a “Halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı” unvanını getiren 10 Ağustos seçimleri Davutoğlu’na da AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık yolunu açmıştı. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı makamındaki rolü ise 10 Ağustos 2014’den bu yana CHP açısından itirazlara neden oluyordu. CHP lideri Kılıçdaroğlu koalisyon görüşmeleri kapsamında da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirilerini sürdürmüş “Ya arkadaş sen başbakan mısın cumhurbaşkanı mısın? Başbakan’ın görev alanına neden müdahale ediyorsun? Başbakan Davutoğlu samimi olarak bir koalisyon kurmak istiyor. Fakat Cumhurbaşkanlığı’nda oturan kişi izin vermiyor” diye konuşmuştu. Kılıçdaroğlu,, partisinin 14 koalisyon ilkesi arasında “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlara çekilmesi” talebine de yer vermişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum