Kırık Tüneli, Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu Bağlayacak

Kırık Tüneli, Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu Bağlayacak

Kırık Tüneli, Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu Bağlayacak
19 Ağustos 2016 - 13:02

Ovit Tüneli'nin devamı olarak İspir ilçesinde yapımına başlanan Kırık Tüneli'nin inşaatı devam ediyor. Tünel tamamlandığında, yol 33 kilometre kısalarak sürücüler bir saat kazanacak.

Doğu Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya bağlayan Erzurum-Rize Karayolu'ndaki Ovit Tüneli'nin devamı konumunda bulunan ve yapımı süren Kırık Tüneli tamamlandığında, yol 33 kilometre kısalarak sürücüler bir saat kazanacak.

Erzurum-Rize Karayolu'nun Rize'nin İkizdere ilçesi ile Erzurum'un İspir ilçesi arasında yapımı süren, Türkiye'nin en büyük tünellerinden Ovit Tüneli'nin devamı olarak İspir ilçesinde yapımına başlanan Kırık Tüneli'nin inşaatı devam ediyor.

Tamamlandığında söz konusu karayolunu 33 kilometre kısaltarak, sürücülere yaklaşık 1 saatlik zaman kazandıracak Kırık Tüneli, bittiğinde sürücülere konforlu ve güvenli bir ulaşım imkanı sunacak.

GÜRBULAK SINIR KAPISINA KESİNTİSİZ ULAŞIM

Hizmete alındığında Doğu Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya bağlayacak ve transit taşımacılıkta önemli bir konuma sahip olacak tünel sayesinde, Gürbulak Sınır Kapısı'na kesintisiz ulaşım sağlanacak.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu'nun ticaret merkezi olan kentin, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Nahçivan'ın da ticaret partneri olduğunu belirterek, "Erzurum'u, Anadolu'dan Azerbaycan'a, Gürcistan'a ve Orta Asya'ya bağlayan yolların kavşağında bir merkez olarak değerlendirmemiz lazım. Hükumetimiz de bunu böyle gördüğü içindir ki Erzurum'u, Orta Asya'ya bağlayan yolların kavşağında bir merkez yapmak için yatırımlarını hızlandırdı. Bunlardan bir tanesi de Kırık Tüneli." dedi.

KARADENİZ'İ ORTA ASYA'YA BAĞLAYAN YOLUN BAŞLANGICI

Azizoğlu, bu tünelin Karadeniz'i, Ovit Tüneli'nin bitimiyle Bayburt ve İspir üzerinden Erzurum'a bağlayacağını anımsattı. Tünelin, Karadeniz'i Erzurum üzerinden İran, Azerbaycan, Gürcistan üzerinden de bütün Orta Asya'ya bağlayan bir yolun başlangıcı olacağını belirten Azizoğlu, şöyle konuştu:

"Bu tünel ile Karadeniz'i, Hazar Denizi'ne bağlayan önemli bir kavşak noktasındaki ulaşımı sağlamış olacağız. Kırık Tüneli, bu manada bizim açımızdan çok önemli. 2018'de tamamlanmış olacak. Çift tüp olarak 7 bin 100 metre uzunluğunda yapılmakta. Bittiği zaman da yolu 33 kilometre kısaltacak. Aynı zamanda daha düz ve güvenli ulaşımı sağlayacak. Devletimizin Erzurum'a verdiği önemi göstermesi açısından Ovit' ile beraber bu tünellere ayırdığı bütçelere bakmak lazım. Devletimiz, büyük kaynaklar aktararak tüneli biran önce bitirmek için de gayret sarf ediyor. Bu tüneller bitince Karadeniz'den alınan yük Erzurum üzerinden Asya'ya en kestirme şekilde aktarılmış olacak. Böylece bu bölgedeki Rize, Trabzon, Bayburt, Erzurum, Kars, Ardahan, Iğdır, Doğubayazıt ve Ağrı tamamıyla gelişen, kalkınan zenginleşen bölge haline gelecek."

TÜNELİN YÜZDE 35'İ TAMAMLANDI

Türkiye'de inşaatı devam eden tüneller içerisinde, uzunluk bakımdan üçüncü büyük olan ve yüzde 35'i tamamlanan tünel hizmete girdiğinde, Erzurum-Rize karayolunu 33 kilometre kısaltacak.

Yapımına geçen yıl başlanan, 2018 yılında tamamlanması planlanan ve şimdiye kadar yaklaşık 120 milyon lira harcandığı belirtilen tünel inşaatında 300 işçi çalışıyor.

Ulaşımdaki kolaylığın yanı sıra ülkenin ticareti ve turizmine de katkı sağlaması beklenen tünel hizmete girince Rize ile Erzurum arasındaki seyahat süresini bir saat kısaltacak. Tünelin ulaşıma açılması sonrası Rize-Erzurum arasındaki ulaşım 2 saate düşeceğinden Karadeniz'den özellikle kışın kayak yapmak için Erzurum'a gelecek turistlerin erişiminde kolaylık sağlanması hedefleniyor.

 

 

 

 

Ç.Ö

YORUMLAR

  • 0 Yorum