Karal'dan Havaalanı Gündemimizden Çıkmıştır Haberlerine Sitem
Rize Milletvekili Hasan Karal, ‘Havaalanı Gündemimizden Çıkmıştır’ başlıkları ile haberleri yayınlayan basın yayın organlarına sitem ederek; “Basının görevi Rize’nin yatırımlarını daha da cesaretlendirmek, yatırımların biran önce gerçekleşebilmesi için süreci iteklemektir” dedi.
Sürekli havaalanı ile ilgili açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Rize Milletvekili Hasan Karal, havaalanı konusunda sürecin artık kendiliğinden işlediğini artık yeni yatırımlar için gayret içerisinde olduklarını belirterek; “Bize bu günlerde havaalanı çalışmaları duruyor mu diye sorular iletiliyor. Hava alanının son durumunu tekrar açıklamamız gerekiyor. Son durumu bakanlıktan istedim. Bakanlık bana son durumu mail olarak rapor attı. Ama bundan önce şunu ifade edeyim. Geçen hafta yine böyle çok samimi bir ortamda konuştuğumuz, gerçi bunu derken biz ne söylemişsek onun arkasındayız. Bizim ne anlatmak istediğimizin tamamen tersine bir anlatımla ifade ederek milletimizin kafasını bulandırmaya çalışan bazı arkadaşlarımız olmuş. Ben çok üzüldüm. Birçok sorulara muhatap oldum. Gerçi haberin ilerleyen kısımlarında maalesef hemşerilerimizin birçoğu içeriği okumadılar. Başlığa göre değerlendirme yaptılar ve bu başlığa bakarak yani Rize havalimanı bizim gündemimizden çıkmıştır başlığı atan bazı gazeteci arkadaşlarımız maalesef Rizeli hemşerilerimizin bize binlerce soru yönlendirmesine zemin hazırlamış oldular. Bizde elimizden geldiğince cevaplandırmaya çalışıyoruz. Ama değerli arkadaşlar siyasetçileri seversiniz, sevmesiniz siyasetçilere karşı özel bir tutumunuz olabilir, ama olaylara gazetecilik tarafından bakıldığında tarafsız bir şekilde yazmalısınız. Bu Rize severlik değildir. Rize’yi sevmek demek Rize’nin yatırımlarını gölgelemek demek değildir.
Rize’nin yatırımlarını daha da cesaretlendirmek, yatırımların biran önce gerçekleşebilmesi için süreci iteklemektir, Rize severlik. Bunu maalesef tabi ilimizde zaman zaman görüyoruz. Ama çevre illerde olmayan şeyleri olacakmış gibi böyle hamleye dönüştüren bir basın anlayışı var. Ama bizim Rize’mizde arkadaşlarımız olayı çok farklı yerlere çekerek ve milletin kafasını bulandırmanın adeta prim getireceği anlayışıyla birtakım haberler yapmaktadır. Aynı sözlerimi tekrarlayacağım. Sözlerimin her daim arkasındayım. Çünkü ben farklı bir şey söylemedim. Bazı gazeteci dostlarımız bunların içinde bazı köşe yazarlarımız da var. Rize havalimanı konusunu iyi niyetli olarak çok sık dile getirdiklerinde ve bu konuda siyasi iradeyi niye biran önce başlamıyoruz, niye bu konuda bir adım atılmıyor noktasında zaman zaman bilgi eksikliğinden kaynaklanan yoğun bir eleştiriye tabi tutulduğumuz için bu konuda artık biz siyasetçi olarak yapacağımızı yaptık” diye konuştu.
Karal, Rize Artvin havalimanıyla ilgili son durum bilgilerini vermek için ulaştırma bakanlığı alt yapı genel müdürlüğünden aldığı son bilgileri paylaştı. O raporda havalimanının son durumu hakkında ki bilgiler şu şekilde; “Rize, Artvin İlleri ve yöresinin hava ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla bölgeye havalimanı yapılması planlanmakta olup bu amaçla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Rize ve Artvin İllerine hitap edecek havalimanının ekonomik, maliyet ve projelendirme boyutları açısından yapılabilirliğinin değerlendirilmesine yönelik çalışmaların başlatılması hususundaki talimatları doğrultusunda Bakanlığımız Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü teknik personeli tarafından Rize ve Artvin”de havalimanı için yer tespit çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Artvin İl merkezi ve ilçeleri ile Rize’nin doğusunda yer alan ilçelerinden Karadeniz’in doğusunda yer alan Trabzon Havalimanına erişimin uzun zaman alması ve bu bölgede; özellikle yurtiçinde İstanbul başta olmak üzere Ankara ve Bursa gibi Büyükşehirlerimizde ve Yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın yoğun olması sebebiyle Artvin-Rize Havalimanının yapımını ihtiyaç haline getirmiştir.
Ayrıca Doğu Karadeniz’in eşsiz coğrafyasında yer alan yaylalarına hızlı güvenli ve konforlu olarak havayoluyla erişiminin sağlanması halinde yurtiçi ve yurtdışı turizm potansiyeli arttıracağı öngörülmektedir.Bu kapsamda yer tespit çalışmaları sonucunda “Rize-Artvin Havalimanı Ön Değerlendirme Etüd Raporu” hazırlanmış olup söz konusu raporda aşağıda verilen değerlendirmeler yapılmıştır.
Artvin, Rize ve çevresinde konvansiyel boyutlarda bir havalimanının yapılabilmesine uygun arazi şartlarına sahip bir yer tespit edilmeye çalışılmış olmasına karşın, kıyı şeridinden itibaren Rize ilinin güneyine doğru yükselen dağ silsilelerinin varlığı nedeniyle sarp ve engebeli bir arazi yapısına sahip olması bakımından havalimanı yapımı için uygun bir topoğrafyaya karada rastlanılmadığı;
Bu nedenle Ülkemizde uygulaması ilk kez gerçekleştirilen Avrupa’da 1. Dünya’da 3. olma özelliğine sahip ve bütünüyle deniz dolgusu üzerinde inşaatı yapılan Ordu-Giresun Havalimanı, model alınarak Rize ve Artvin sahil şeridi boyunca bir havalimanının yapılabilirliği konusunda bir yer tespit çalışmasına başlanıldığı,Özellikle Karadeniz Sahil Yolu boyunca deniz dolgusu açısından havalimanı yapılabilirliği uygun olan ve uçakların iniş kalkış ve uçuş konisi içindeki mania koşulları dikkate alınarak yer tespit çalışmaları gerçekleştirilmesi sonucunda Rize il merkezine yaklaşık 34 km, Trabzon il merkezine yaklaşık 105 km ve Artvin il merkezine yaklaşık 75 km uzaklıkta olup Yeşilköy ve Pazar yerleşim yerleri arasında yer uygun görülmüştür.
Rize-Artvin Havalimanının hava ulaşım ihtiyaçlarına cevap verebilecek konvansiyel boyutlarda inşa edilmesi göz önünde bulundurularak, 4D grubu uçak tiplerinden ve Anadolujet ile THY’nin envanterinde en yüksek sayıda bulunan Boeing 737-800 tipi uçak referans alınarak yapılan pist boyu hesabına göre; 3.000 x 45 m. boyutlarında pist, 300 x 120 m. boyutlarında 3 adet park pozisyonuna sahip apron, 265 x 24 m. boyutlarında bağlantı taksiyolu, 7.225 m. uzunluğunda çevre güvenlik yolu ve her iki pist başında 60 x 60 m. boyutlarında Emniyet Sahası, 240 x 210 m. boyutlarında RESA, 900 m. uzunluğunda yaklaşma ışıkları koridoru bulunacak şekilde projelendirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca PAT Sahaları çevresine deniz dalgalarının olumsuz etkilerini bertaraf etmek amacıyla koruyucu mendirek inşa edilmesi düşünülmekte olup, mendirek içerisinde kalan tüm alan deniz dolgusu yapılarak kapatılacaktır. Terminal Binası ve diğer Üstyapı Tesisleri 2.000.000 yolcu/yıl kapasitesine sahip olacak şekilde planlanmaktadır.
PROJENİN SON DURUMU:
Rize-Artvin Havalimanı Fizibilite Etüdü 12.05.2014 tarihinde hazırlanmış olup tekrar Fizibilite Etüdü Revize edilmiştir.
Çevresel Etki ve Değerlendirme Raporu (ÇED) için ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilmiş olup süreç devam etmektedir.Zemin Sondaj Etüdü ve Batimetrik Harita Alımı çalışmaları tamamlanmıştır.
Dalgakıran, Koruyucu Mendirek Tip Kesitine ve Altyapı Kesin Proje hazırlık çalışmalarına başlanılmıştır.
İmar Planı çalışmaları başlatılmıştır.2016 yılı yatırım programına 600 milyon altyapı, 150 milyon üstyapı inşaatı olmak üzere toplam 750 milyon TL proje tutarı olarak teklif edilmiş olup, 2016 yatırım programına dahil edilmesi halinde yıl içerisinde altyapı ihalesine çıkılması hedeflenmektedir. “
YORUMLAR