Karadeniz'in Kokulu Üzümleri Tescillendi
OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce, 13 yıl süren çalışma sonucunda Karadeniz Bölgesi'nde yetişen 87 tip kokulu kara üzüm çeşidinden vitamin ve mineral yönünden zengin içeriğe sahip 5'i belirlenerek tescil ettirildi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce yürütülen 13 yıllık çalışma sonucunda Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ve Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Tokat, Samsun, Sakarya, Bolu, Artvin gibi illerden "kanser savaşçısı" olarak bilinen 87 tip kokulu kara üzüm çeşidinden vitamin ve mineral yönünden zengin içeriğe sahip 5'i belirlenerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine tescil ettirildi.
OMÜ Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nin yağışlı ve nemli ikliminde yetişen kokulu kara üzümlerin öne çıkan çeşitlerinin koruma altına alınması amacıyla proje yürütüldüğünü söyledi.
TÜBİTAK tarafından desteklenen proje üzerinde 2003 yılında çalışmaya başladıklarını bildiren Çelik, bu kapsamda "kanser savaşçısı" olarak bilinen ve "gençlik iksiri" adı verilen resveratrol maddesi yüksek üzüm çeşitlerini belirlemek ve bölgede yaygınlaşmasını sağlamak istediklerini anlattı.
İnsan sağlığı ve beslenmesi bakımından en fazla etkiye sahip türlerin belirlenmesine çalıştıklarına dikkati çeken Çelik, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Tokat, Samsun, Sakarya, Bolu, Artvin gibi illerden kokulu kara üzümleri toplayarak araştırma yaptıklarını belirtti.
elik, 13 yıl süren çalışmaları sonucunda Karadeniz Bölgesi'nin kokulu kara üzümlerinin geliştirilmesi ve insan beslenmesine katkı sağlaması amacıyla en iyi 5 tip üzüm çeşidini belirleyerek koruma altına aldıklarını dile getirerek, şunları söyledi: "Karadeniz Bölgesi'nde yetişen, kabuğu, çekirdeği çok değerli olan kokulu kara üzümlerini belirlemek için bölge genelinde çalışma gerçekleştirdik. Üzümlerin hastalıklara dayanıklı olması, yaş üzüm olarak dalında diğer üzümlere göre daha uzun süre kalması, insan sağlığı açısından başta enfeksiyonlara karşı vücudu koruyan özellikleri bulunması gibi özelliklerini dikkate aldık. En kaliteli ve en dayanıklı 5 tip üzüm çeşidini belirledik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine müracaat ederek bu türleri tescil ettirdik. Koruma altına aldığımız üzüm çeşitlerine 'Ülkemiz', 'Rizessi', 'Rizpem', 'Rizelli' ve 'Çeliksu' adlarını verdik.''
- Sağlığa pek çok faydası var
Tescil edilen kokulu kara üzüm türlerinin yaygınlaştırılması ve yeni bağlar kurulması için çalışmalara da başladıklarına işaret eden Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Belirlediğimiz tamamı kokulu olan üzüm çeşitleri, yüksek verimli, büyük salkımlı, içerdiği vitamin ve mineraller yönünden çok zengin. Ülkemizin bağcılığının gelişmesine de önemli katkı sağlayacaktır. Özellikle dekardan 4-5 ton üzüm alınabilecek. Hem ekonomik kazanç sağlanması hem de sağlıklı üzüm suyu elde edilmesine katkı verecektir. Ayrıca amino asitler, B-vitaminleri (B1, B2), mineraller, potasyum magnezyum ve demir içerdiği için bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal fruktoz sayesinde vücudun harcadığı enerjinin kısa sürede depolanmasını sağlar. Bünyesindeki magnezyum insanın iş verimliliğini artırır. Üzüm çekirdek ekstraktları kalsiyum ile alındığında kemik oluşum ve uzaması artar. Kan dolaşımını artırarak mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Enfeksiyonlara karşı etkili olup hafıza performansı üzerine olumlu etkileri vardır."
A.N
YORUMLAR