Karadeniz'deki Mucize Bitki "DEFNE"
Karadeniz'deki Mucize Bitki “DEFNE“
Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde doğada kendiliğinden yetişen defne bitkisinin bakteri, virüs ve m
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, antibakteriyel özelliği nedeniyle defne içeren ürünler tüketilmesini, yemeklere bu bitkinin yapraklarından atılmasını önerdi.
Uslu, yaptığı açıklamada, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde doğada kendiliğinden yetişen defne bitkisinin bakteri, virüs ve mantarlar ile mücadele etme özelliği bulunduğunu söyledi.
Defnenin Allah’ın verdiği bir zenginlik olduğunu vurgulayan Uslu, “Defne, çok önemli miktarda Türkiye’de yetişiyor. Dünyanın defne yaprağı, tohum ve yağ ihtiyacının neredeyse yüzde 95’i ülkemizden karşılanıyor.” dedi.
Defne yaprağı ve tohumunun son derece önemli olduğuna dikkati çeken Uslu, şunları kaydetti:
“Antibakteriyel özelliği nedeniyle defne sabununa yönelmeli, defne yaprağının çayını içmeli ve yemeklerimize birkaç tane defne yaprağı atarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz. Bu açılardan Karadeniz bölgemizin kalkınmasında defnenin farkına varılması lazım. Zeytin, mandalina, nar, şeftali ve bunun gibi bitkilerin sadece meyvesini toplarsınız ama defne öyle değil. Defnenin hem yaprakları hem de tohumlarını toplarsınız. 15-20 yıl sonra dünya, bakteriler antibiyotiklere karşı tamamen dirençli hale geldiğinde defnenin önemini daha fazla kavrayacak, ülkemizden de daha fazla defne ithal edecek. Bu öngörüden hareketle ülkemizde daha fazla defne ağacı yetiştirmeli, bu ağaçların talan edilmesinin önüne geçmeliyiz.”
Uslu, Karadeniz kıyılarında çokça defne ağacı bulunmasına karşın vatandaşların bu ağaçların kıymet ve önemini pek bilmediğine işaret ederek, “İyi ki defne diye bir ağaç var. Bakteriler defneye karşı direnç kazanamıyor çünkü defne yaprağının, tohumunun ve yağının içinde sadece bir tane değil, pek çok bileşen bulunuyor. Halbuki antibiyotiklerde tek bir molekül var.” değerlendirmesinde bulundu.
Antibiyotiklere karşı direnç kazanan bakterilerin defneye çaresiz kaldığını bildiren Uslu, bu bitkinin yeni nesil antibiyotiklere dirençli olan VRE bakterilerini bile yok ettiğinin kanıtlandığını ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütünün bir süre önce tüm ülkelerin tıp otoritelerini gereksiz antibiyotik kullanımına karşı uyardığına belirten Uslu, özellikle doğada bulunan defne yaprağı gibi bitkilerden faydalanılması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Uslu, defne bitkisinin Karadeniz yöresi için önemli bir kalkınma sağlayabileceğini vurgulayarak, bu bitkinin günlük hayatta daha sık kullanılması gerektiğini kaydetti.
Ç.Ö
YORUMLAR