Kamu İhale Kanunu Kapsamındaki İhalelerde Ön Yeterlilik ve İhale Dökümanı E
Kamu İhale Kurumu, Kamu İhale Genel Tebliği'nde ve bazı ihalelerin uygulama yönetmeliklerinde değişikliğe gitti.
Kamu İhale Kurumu, Kamu İhale Genel Tebliği'nde ve bazı ihalelerin uygulama yönetmeliklerinde değişikliğe gitti. Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihalelerde ön yeterlik ve ihale dokümanı Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden hazırlanacak. İhale Kayıt Numarası alınmış ve ihtiyaç raporu hazırlanmış her bir ihale için idari şartname veya ön yeterlik şartnamesi ve sözleşme tasarısı hazırlama işlemleri EKAP'ın sunduğu bir uygulama yardımı ile yapılacak.
Kamu İhale Kurumu'nun İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ile Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Kamu İhale Kurumu'nun, ayrıca bazı ihalelerin uygulama yönetmeliklerinde değişiklik getiren 7 yönetmeliği de bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı.
Kamu İhale Kurumu'nun İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre bugünden itibaren başvurular idareye yapılacak şikayetlerde ihaleyi yapan idareye elden veya posta yoluyla yapılacak. İhaleyi yapan idare dışındaki idari mercilere ya da yargı mercilerine yapılan başvurular, bu merciler tarafından ihaleyi yapan idareye gönderilmesi halinde dikkate alınacak. Bu durumda şikayet dilekçesinin ihaleyi yapan idare kayıtlarına girdiği tarih başvuru tarihi olarak kabul edilecek. Posta yoluyla yapılan başvurularda postada geçen süreler dikkate alınmayacak. Kanunun 54. maddesinde şikayet ve itirazen şikayet başvuruları, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yolu olarak öngörüldüğünden, bir hak kaybına uğranılmaması bakımından dava açılmadan önce şikayet ve itirazen şikayet aşamalarının tamamlanması başvuru sahipleri için önem arz etti.
1 Ocak 2015 itibarıyla şikayet başvuru dilekçesinde yer alan "varsa bildirime esas elektronik posta ibaresi" yürürlükten kaldırılacak. Yeni yıl ile birlikte şikayet başvurusu dilekçesinde; başvuru sahibinin ve varsa vekil ya da temsilcisinin; adı, soyadı veya unvanı, adresi ve faks numarası ile imzası, ihaleyi yapan idarenin ve ihalenin adı veya ihale kayıt numarası, başvuru konusunun farkına varıldığı veya bildirildiği tarih, başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı deliller belirtilecek.
Tebliğ 1 Ocak 2015 itibarıyla "Elektronik posta yoluyla veya faks ile yapılan bildirimlerde, bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılacak. Bu şekilde yapılan bildirimlerin aynı gün idare veya Kurum tarafından teyit edilmesi zorunlu olacak. Aksi takdirde bildirim yapılmamış sayılacak. Teyit işleminin gerçekleşmiş kabul edilmesi için tebligatın iadeli taahhütlü mektupla bildirime çıkarılmış olması yeterli olacak" hükümlerini yürürlükten kaldırdı. Tebliğ ile aynı maddenin 12 fıkrasında yer alan "Yapılan bildirimlere ilişkin tebellüğ belgeleri ile elektronik posta yoluyla veya faks ile yapılan bildirimlerde, elektronik posta veya" ibaresi "Yapılan bildirimlere ilişkin tebellüğ belgelerinin ve faks ile yapılan bildirimlerde" şeklinde değiştirildi ve aynı maddenin 13. fıkrasında yer alan "elektronik posta yoluyla yapılan bildirimlerde elektronik postanın bilgisayar çıktısı" ibaresi 1 Ocak 2015 itibarıyla yürürlükten kaldırıldı.
Tebliğ ile bugünden itibaren "itirazen şikayet başvurusunda bulunabilecekler" ile ilgili 9. maddenin, "tirazen şikayet başvuruları Kuruma elden veya posta yoluyla yapılır. Kurum dışındaki idari mercilere ya da yargı mercilerine yapılan başvurular, bu merciler tarafından Kuruma gönderilmesi halinde dikkate alınır. Bu durumda itirazen şikayet başvurusunun Kurum kayıtlarına alındığı tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilir. Posta yoluyla yapılan başvurularda, postada geçen süreler dikkate alınmaz" şeklindeki fıkrası yürürlükten kaldırıldı.
Yine bugünden itibaren itirazen şikayet başvuruları Kamu İhale Kurumu'na elden veya posta yoluyla yapılacak. Kurum dışındaki idari mercilere ya da yargı mercilerine yapılan başvurular, bu merciler tarafından Kuruma gönderilmesi halinde dikkate alınacak. Bu durumda itirazen şikayet başvurusunun Kurum kayıtlarına alındığı tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilecek. Posta yoluyla yapılan başvurularda, postada geçen süreler dikkate alınmayacak. 4734 sayılı Kanunu'nda şikayet ve itirazen şikayet başvuruları, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yolu olarak öngörüldüğünden, bir hak kaybına uğranılmaması bakımından dava açılmadan önce şikayet ve itirazen şikayet aşamalarının tamamlanması başvuru sahipleri için önem arz taşıyacak.
1 Ocak 2015 tarihi itibarı ile ilanı veya yazılı olarak duyurusu yapılmış olan ihaleler, ilanın veya duyurunun yapıldığı tarihte yürürlükte olan tebliğ hükümlerine göre sonuçlandırılacak.
-KAMU İHALE GENEL TEBLİĞİ-
Kamu İhale Kurumu'nun Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tebliğ ile ihale komisyonunca ilk oturumda yapılacak iş ve işlemlerle ilgili maddeye ek hüküm getirildi. Buna göre başvuru veya teklif zarfı üzerinde ilgili ihaleye ilişkin İhale Kayıt Numarası (İKN) bilgisinin bulunması durumunda, bu numara üzerinden anlaşılabilecek bilgilere ayrıca başvuru veya teklif zarfı üzerinde yer verilmediği veya bunların hatalı olduğu gerekçe gösterilerek, zarfın değerlendirmeye alınmaması yönünde işlem tesis edilmeyecek.
-EK KESİN TEMİNAT-
Tebliğ ile ek kesin teminat ile ilgili maddede değişikliğe gidildi. Buna göre hukuki bir zorunluluk ya da gereklilik bulunmamasına rağmen, 4734 sayılı Kanun'da öngörülen oranlar dikkate alınarak hesaplanan tutarın üzerinde kesin teminat veren istekliye, 4735 sayılı Kanun kapsamında yüklenici sıfatıyla fiyat farkı veya iş artışı şeklinde ödeme yapılacak olması halinde, ek kesin teminat tutarı verilen kesin teminat tutarı dikkate alınarak belirlenecek.
-KESİN TEMİNAT Yİ-ÜFE İLE GÜNCELLENECEK-
Kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar, alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Türkiye İstatistik Kurumu'nca yayımlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) göre güncellenecek. Güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminat tutarları arasındaki fark yükleniciden tahsil edilecek, hak edişlerden kesinti yapılmak suretiyle teminat alınan hallerde, alıkonulan tutar gelir kaydedilecek ve sözleşmenin feshedildiği tarihten sonra yapılmayan iş miktarına isabet eden teminat tutarı da aynı şekilde güncellenerek yükleniciden tahsil edilecek.
Aynı Tebliğin "Kurumun İnternet Sayfası Üzerinden Gerçekleştirilecek İşlemler" başlıklı beşinci bölümünün başlığı "EKAP Üzerinden Gerçekleştirilecek İşlemler" olarak değiştirildi.
Tebliğ ile "İhale Kayıt Numarası" başlıklı 29. Maddesi başlığı ile birlikte değiştirildi. Buna göre 29. Maddenin başlığı "İdarelerin EKAP'a kayıt işlemleri" olarak düzenlendi. Bu çerçevede İdarenin EKAP'a kaydı, EKAP üzerinden düzenlenen protokolün posta yolu ile ya da elden Kuruma ulaştırılması yoluyla gerçekleştiriliyor. Düzenlenen protokolde, EKAP'ta yer alan iş ve işlemleri idare adına yürütmek üzere en fazla iki platform sorumlusunun belirtilmesi gerekiyor. İdare, Kuruma gönderdiği bu protokolün durumuna ilişkin bilgilere EKAP üzerinden erişebilecek. Protokoldeki bilgilerin eksik olması durumunda yapılacak iş ve işlemlerin takibinden idareler sorumlu olacak. Platform sorumluları ihale sürecinde yer alacak tüm kullanıcı ve kullanıcıları tanımlamaya ve bu kişilerin bilgilerinde değişiklik yapmaya yetkili olacak. Birden fazla platform sorumlusunun belirlendiği ve bunlardan birinin değiştiği hallerde, değişen platform sorumlusu kendi yerine yeni bir platform sorumlusu tanımlayabileceği gibi, diğer platform sorumlusu tarafından da bu tanımlama yapılabilecek. Platform sorumlularının ikisinin de aynı anda değişmesi durumunda ise değişikliğe ilişkin belgelerin posta yolu ile ya da elden Kuruma ulaştırılması gerekecek.
-YENİ EKLENECEK KULLANICILARIN TANIMLANMALARI-
EKAP'a yeni eklenecek kullanıcıların tanımlanmaları, gerekli yetki ve rollerinin atanması işlemleri de platform sorumlusu tarafından yapılacak. Bu kapsamda; ihale yetkilisi tarafından yedekleriyle birlikte görevlendirilen ihale komisyonu başkan ve üyelerinin, görevlendirildikleri ihaleyle sınırlı olarak tanımlanmaları da platform sorumlusu tarafından yapılacak.
Kullanıcıların EKAP'ta belirlemiş oldukları şifreler gizli olup sadece kullanıcının kendisi tarafından değiştirilebilecek. Kullanıcı, belirlemiş olduğu şifre ile yapmış olduğu iş ve işlemlerden sorumlu olduğu gibi, şifresinin gizliliğinden ve güvenliğinden de sorumlu olacak. Kullanıcıların şifrelerini unutması durumunda EKAP Etkileşim Merkezini arayarak şifrelerini sıfırlamaları gerekiyor. Şifre sıfırlama işleminden sonra kullanıcılar şifre belirleme işlemlerini yeniden gerçekleştirebilecek.
Bir idare kullanıcısının bu idareden herhangi bir sebeple ayrılması veya EKAP'ın kullanımını gerektirmeyen bir göreve atanması durumunda platform sorumlusu tarafından bu kişinin hesabı "kapalı" durumuna getirilecek. Ayrıca, idareden ayrılma durumunda düzenlenen ilişik kesme belgelerinde bu kişinin EKAP üzerinde işlem yapma yetkisinin kapatıldığı hususuna da yer verilecek.
-EKAP ÜZERİNDE İHTİYAÇ RAPORU HAZIRLANACAK-
İdare, ihalelere ilişkin iş ve işlemlere başlamadan önce EKAP üzerinde bulunan bir uygulama yardımı ile ihtiyaç raporu hazırlayacak. Hazırlanan bu ihtiyaç raporunda yer alan bilgiler daha sonra ihale ve ön yeterlik dokümanının hazırlanmasında kullanılacak. İhtiyaç raporu hazırlandıktan sonra EKAP'tan ihale kaydı yapılarak işlemlere devam edilecek. Daha sonra yapılacak işlemlerin takip edilebilmesi için kaydı yapılan ihaleye sistem tarafından geçici bir numara verilecek. İhale onay işlemlerinin gerçekleştirilmesinden sonra ise EKAP'tan İhale Kayıt Numarası (İKN) alınarak daha önceden oluşturulmuş ihtiyaç raporu ile İKN ilişkilendirilecek.
Tıbbi cihaz alımlarına ilişkin ihtiyaç raporları, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasında (TİTUBB) oluşturulmuş branş ağacındaki branş kodları kullanılarak hazırlanacak.
Ön ilan, ihale ilanı veya ön yeterlik ilanı yayımlanmadan, ilan yapılmaksızın yapılan ihalelerde ise davet yazısı gönderilmeden önce EKAP üzerinden İKN alınması zorunlu olacak. Ayrıca istisna kapsamında yapılan ihaleler için ve çerçeve anlaşma kapsamında yapılacak her bir münferit alım için münferit sözleşme onay belgesi hazırlanmadan önce İKN alınacak.
Her bir ihale işlem dosyası için İhale Kayıt Formu doldurularak alınan İKN, ait olduğu ihale ile ilgili tüm işlemlerde ve Kurumla elektronik ortamda veya yazılı olarak yapılacak yazışmalarda kullanılacak.
-İHALE VE ÖN YETERLİK DOKÜMANININ HAZIRLANMASI-
Kanun kapsamındaki ihalelerde ön yeterlik ve ihale dokümanının EKAP üzerinden hazırlanması zorunlu olacak. İKN'si alınmış ve ihtiyaç raporu hazırlanmış her bir ihale için idari şartname veya ön yeterlik şartnamesi ve sözleşme tasarısı hazırlama işlemleri EKAP'ın sunduğu bir uygulama yardımı ile yapılacak.
-İŞ DENEYİMLERİNİN SUNULMASI-
10 Haziran 2014 itibarıyla 4734 sayılı Kanun çerçevesince; mühendis ve mimarların mezuniyet belgeleriyle elde ettikleri deneyimin, mühendis veya mimarların en az beş yıldır yüzde 51 veya daha fazla hissesine sahip olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilmesi mümkün olup, bu kapsamda tüzel kişilerin ortaklarına ait mezuniyet belgelerini iş deneyimlerini tevsik amacıyla sunabilmeleri için, mezuniyet belgesi sahibi ortağın en az beş yıldır tüzel kişiliğin yüzde 51 veya daha fazla hissesine sahip olduğunun, ihalenin ilk ilan veya davet tarihinden sonra yeminli Mali müşavir, SMMM ya da Ticaret Ve Sanayi Odası veya ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil müdürlükleri tarafından düzenlenen standart forma uygun belge ile tevsik edilmesi zorunlu olacak. Mezuniyet tarihinden sonra geçen süre on beş yıldan fazla olan mühendis ve mimarların, on beş yıldan fazla mezuniyet sürelerinin de değerlendirilebilmesi için, başvuru veya teklif kapsamında mezuniyet belgesi sunulan mühendis veya mimara ait yapım işine ilişkin bir iş deneyim belgesi sunulması gerekli olacak. İş deneyim belgesi sunulmaması durumunda mezuniyet tarihinden sonra geçen sürenin on beş yıldan fazlası dikkate alınmayacak. Bu kapsamda sunulacak iş deneyim belgesine konu işin, geçici kabul tarihinin veya gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin yüzde 80'ine ulaştığı tarihin, ihale ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son on beş yıl içinde olması koşulu aranmayacak.
-İŞ ORTAKLIĞINDA-
10 Haziran 2014 itibarıyla iş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının tamamını sağlaması durumunda; özel ortakların istenen asgari iş deneyim tutarının yüzde 40'ından az olmamak üzere benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin iş deneyim belgesi sunmaları mümkün olacak. Ancak özel ortakların iş deneyimini tevsik amacıyla mezuniyet belgeleri sunması durumunda, mezuniyet belgelerinin ihale konusu iş veya benzer işe denk sayılacağı belirtilen mimarlık veya mühendislik bölümlerine ait olması gerekecek.
10 Haziran 2014 itibarıyla tüzel kişiliğin en az beş yıldır yüzde 51 veya daha fazla hissesine sahip ortağının mezuniyet belgesi ile ihaleye katılım durumunda standart formun düzenlenerek başvuru veya teklif kapsamında ortaklık durum belgesinin sunulması gerekecek.
-SINIR DEĞER TESPİTİ VE AŞIRI DÜŞÜK TEKLİFLER-
İhale ilanında ve dokümanında belirtilmesi kaydıyla, idareler sınır değerin altında olan tekliflerin değerlendirilmesine ilişkin olarak şu seçenekleri uygulayabilecek:
"İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında olan isteklilerden açıklama isteneceğinin belirtildiği ihalelerde, sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilecek ve bu isteklilerden açıklama istenecek. İhale ilanında ve dokümanında ihalenin, öngörülen açıklama istenmeksizin sonuçlandırılacağına ilişkin düzenleme bulunan ihalelerde, sınır değerin altında olan teklifler sorgulanmaksızın ihale ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacak. Yaklaşık maliyeti 4734 sayılı Kanunun 8. maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan ihalelere özgü olmak üzere; ihale ilanında ve dokümanında sınır değerin altında olan tekliflerin reddedileceğinin belirtilmesi halinde, sınır değerin altında olduğu tespit edilen teklifler sorgulama yapılmaksızın reddedilecek.
-ANAHTAR TESLİMİ GÖTÜRÜ BEDEL TEKLİF ALINAN İHALELER-
Anahtar teslimi götürü bedel teklif alınan ihalelerde istekli tarafından sunulacak hesap cetvelinde, sorgulamaya tabi tutulmayan iş kalemlerinin veya iş gruplarının her biri için miktar ve birim fiyatların ayrı ayrı gösterilmesi zorunlu olmayıp, sorgulanmayan iş kalemlerinin tamamı için teklif edilen toplam bedelin gösterilmesi yeterli olacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar ile uyumlu olmayan iş kalemleri ile idarelerce tasarlanan ve birden fazla iş kalemini ihtiva eden iş kalemleri için bu iş kalemlerinde bulunan analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının, ihale dokümanı kapsamında istekli olabileceklere verilmesi gerekecek. Ancak idarece niteliği gereği analiz formatı hazırlanamayan iş kalemlerine ilişkin isteklilerin açıklamaları kapsamında analiz sunmalarına gerek olmayıp, anılan iş kalemlerine ilişkin açıklamalar ilgili hüküm uyarınca yapılabilecek.
-BİRDEN FAZLA İDARENİN ORTAK İHTİYAÇLARI İÇİN İHALE YAPILMASI-
Birden fazla idare ortak ihtiyaçlarını, düzenleyecekleri bir protokol çerçevesinde, 4734 sayılı Kanunda yer alan ihale usullerini kullanarak ortak bir ihale ile karşılayabilecek. Alımı yapılacak mal veya hizmet ile bakım veya onarım işine ilişkin aynı nitelikteki ortak ihtiyaç farklı teknik özelliklere sahip olabilecek. İdarelerce düzenlenecek protokolde; ortak ihtiyacın niteliği, türü, miktarı, ihale usulü, ihale hazırlık işlemlerinin hangi idare veya idarelerce yerine getirileceği ve koordinatör idareye ilişkin bilgiler belirtilecek. İdarelerce protokolde bulunması gerekli görülen diğer hususlara ayrıca yer verilebilecek. Eşik değerler ve parasal limitlerin belirlenmesinde koordinatör idarenin tabi olduğu tutarlar dikkate alınacak. İhale ilanında, davette ve ihale veya ön yeterlik dokümanında ihalenin birden fazla idarenin ortak ihtiyacının karşılanması maksadıyla yapıldığı belirtilecek.
-BAZI İHALELERİN UYGULAMA YÖNETMELİKLERİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ-
Kamu İhale Kurumu'nun, bazı ihalelerin uygulama yönetmeliklerinde de değişikliğe gitti. Bu çerçevede bugünkü Resmi Gazete'de, "Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı.
-ELEKTRONİK KAMU ALIMLARI PLATFORMUNUN KULLANILMASI TEBLİĞİ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI-
Bu arada, Kamu İhale Kurumu'nun Elektronik Kamu Alımları Platformunun Kullanılmasına İlişkin 1 Nolu Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliği, bugünden itibaren yürürlükten kaldırıldı.
YORUMLAR