İşitme engelli eğitimcilere 'uluslararası dil' imkanı

Uluslararası Engelliler Eğitim Spor ve Gençlik Derneğince, Türkiye'nin farklı bölgelerinde çalışan işitme engelli eğitimcilere uluslararası işaret dili eğitimi verilecek.

İşitme engelli eğitimcilere 'uluslararası dil' imkanı
29 Mart 2018 - 14:39

Türkiye'nin farklı bölgelerinden bir araya gelen işitme engelli eğitimciler, uluslararası işaret dilini öğrenip, engelliler arasında yaygınlaştırılmasını sağlayacak.

Uluslararası Engelliler Eğitim Spor ve Gençlik Derneğince eğitimcilere "Uluslararası İşaret Dili-Eğitici Eğitim Programı Projesi" kapsamında uluslararası işaret dili eğitimi verilecek.

Dernek Başkanı Ali Ulutaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işitme engellilerin görünür fiziki bir engel taşımamaları nedeni ile engel grupları arasında ihmal edilenlerin başında geldiğini söyledi.

Vatandaşların diğer engel gruplarına yardım ederek onların hayata dahil olma süreçlerine katkıda bulunduğunu belirten Ulutaş, "Ancak işaret dilinin bilinmemesi, onları sadece kendi içlerinde dar bir çevreye mahkum etmektedir. İşitme engelli grupların uluslararasılaşmasının ve yeni çevreler edinmesinde ilk gereksinim uluslararası işaret dilini öğrenmeleridir." dedi.

Ulutaş, Avustralya Büyükelçiliği ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde hazırladıkları programın ardından elçiliğin açtığı hibeye başvurarak, "Uluslararası İşaret Dili-Eğitici Eğitim Programı Projesi"ni yazdıklarını ifade etti.

İşitme engelli kanaat önderleri ve eğitimciler katılacak

Engellilerin çeşitli fonlardan yararlanmak yoluyla her türlü kültürel, sosyal ve eğitsel etkinliği kendi başlarına düzenleyebilmelerine olanak sağlanması gerektiğini belirten Ulutaş, bu kapsamda "Uluslararası İşaret Dili-Eğitici Eğitim Programı Projesi"ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Ulutaş, 31 Mart-8 Nisan tarihlerinde düzenlenecek program kapsamında, Türkiye'nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren işitme engelli sivil toplum kuruluşlarındaki eğiticiler ve kanaat önderlerine uluslararası işaret dili eğitiminin verileceğini kaydetti.

Her bir eğiticinin daha donanımlı hale gelerek, bölgesindeki sivil toplum kuruluşlarının kalkınmasına katkı sunmasını hedeflediklerini anlatan Ulutaş, şunları dile getirdi:

"Sekiz günlük eğitim programına 7 coğrafi bölgeden toplam 18 işitme engelli katılacak. Eğitim alan temsilcilerin bulundukları illerde yüzü aşkın işitme engelliye uluslararası işaret dilini öğretmeleri amaçlanıyor. Uluslararası işaret diline olan ilginin artması, yurt dışındaki işitme engelliler ile proje ortaklıkları kurmaları, 'Engelliler İçin Ayrımcılıkla Mücadelede Avustralya Pratiği' hakkında bilgi edinmeleri, karar vericilerle engelli politikaları üzerine görüşme fırsatı yakalamaları ve işitme engelli gençleri spor dışındaki faaliyetlerle de dahil etme yöntemleri hakkında bilgi edinmeleri, projede beklenen çıktılar arasındadır."

Ulutaş, Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği Doğrudan Yardım Programınca fonlanan projeye desteklerinden dolayı AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu ve Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Marc Innes Brown'a teşekkür etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum