Zonguldak'ta Göçün Nedeni Kötü Yaşam Koşulları ve İşsizlik
Bülent ecevit Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada Zonguldak'ta nüfusun azalmasına yol açan göçün en önemli nedenlerinin kentte yaşam şartlarının iyi olmaması, gelir yetersizliği ve işsizlik olduğu ortaya çıktı.
Bülent ecevit Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada Zonguldak'ta nüfusun azalmasına yol açan göçün en önemli nedenlerinin kentte yaşam şartlarının iyi olmaması, gelir yetersizliği ve işsizlik olduğu ortaya çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde, 2013'te 602 bin 127 olan Zonguldak nüfusunun 2023'te 537 bin 515'e düşeceğinin belirtilmesi üzerine Zonguldak Valiliği, kentin göç haritasının çıkarılması için BEÜ ile protokol imzaladı. Üniversite, 7 aylık çalışmayla göçün nedenlerini ortaya çıkardı. 8 öğretim üyesi ve 6 araştırma görevlisi, 'Zonguldak'ta göçün nedenleri ve alınabilecek tedbirler' konulu araştırmada 241'i başka şehirlere göç eden, bin 424'ü de kentte yaşayan toplam bin 665 kişiyle anket yaptı. Üniversitenin kitap haline getirdiği çalışmanın sonuçları, Zonguldak Valisi Ali Kaban'ın da katıldığı toplantıda açıklandı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Vergili, çalışma ile Zonguldak'taki göç eğilimi, mevcut göç potansiyeli, göçün Zonguldak'ta sosyal ve ekonomik hayata etkileri, göç edenlerin sosyo-ekonomik durumları ve göçün önlenmesine yönelik gerekli tedbirlerin ortaya konulmasının amaçlandığını söyledi.
Prof. Dr. Vergili çalışmada, kentten göçün en önemli üç nedeninin yüzde 33.5 ile Zonguldak'ta yaşam şartlarının iyi olmaması, yine yüzde 33.5 ile gelir yetersizliği, geçinememe ve yüzde 20.2 ile de işsizlik olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Prof. Dr. Vergili, şöyle dedi:
"Kentten göç etme eğilimini en çok taşıyanlar işsiz kesim. İnsanları göçe iten en önemli sebepler arasında hava kirliliği, ulaşım, doğalgaz, su gibi altyapı sorunları ve şehrin sosyal yaşam açısından yetersiz olması da yer alıyor. Ayrıca sağlık hizmeti ihtiyacının karşılanmasının Zonguldak'tan göç etme eğilimini azaltan önemli bir unsur olduğu sonucu da bu çalışmada ortaya çıkmıştır."
Eğitim seviyesi arttıkça göç edenlerin Zonguldak'a dönme eğiliminin azaldığının da belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Vergili, "Göç edenlerin büyük kısmının göç ettiği şehirde yaşamaktan memnun olduğu ve ekonomik durumun da olumlu yönde değişme gösterdiği, göç etmeden önce sosyal güvencesi olmayanların göç ettikten sonra sosyal güvenceye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. İşsizlik sorununun giderilmesi, maaşların artması, TTK'nın işçi alımı yapması ve eğitim ile kültür seviyesinin artması Zonguldak'a geri dönmek için en fazla ileri sürülen koşullardır" diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer de çalışmanın kendilerine göçle ilgili kentteki fotoğrafı sunduğunu, çalışmanın periyodik olarak tekrarlanması için de çalışacaklarını söyledi. Vali Ali Kaban da yapılan çalışmanın son derece önemli olduğunu söyledi. Kaban, çalışmanın her yıl tekrarlanmasıyla ortaya bir sonuç çıkarılabileceğini, Filyos projesinin hayata geçmesiyle 12 bin işçinin bölgeye gelmesinin beklendiğini de kaydetti. - Zonguldka
YORUMLAR