Hasan Karal, TBMM'de Çayı ve Çaykur'u Konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi’nin çay tarımıyla ilgili verdiği araştırma önergesinin görüşülmesi TBMM’de yapıldı. CHP tarafından verilen önergenin görüşülmesinde aleyhte AK Parti adına Rize Milletvekili Hasan Karal konuştu.

Hasan Karal, TBMM'de Çayı ve Çaykur'u Konuştu
01 Haziran 2017 - 11:40 - Güncelleme: 01 Haziran 2017 - 18:44

Milletvekili Karal, konuşmasında organik gübre ve organik çay tarımına ağırlık verdi.

Organik çay tarımının önemine vurgu yapan Rize Milletvekili Hasan Karal, Çaykur üzerinden yapılan son dönemdeki spekülasyonların dikkate değer olmadığını söyledi. Karal, açıklamasında Organik Tarımın bir devrim niteliği taşıdığına vurgu yaptı.

"ORGANİK TARIM BİR DEVRİMDİR"

Sözlerine Ramazan Ayının tüm İslam Alemi ve insanlık için hayırlı getirmesini dileyerek başlayan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal "Çay bölgemizde organik tarıma geçiş çalışmaları başlı başına bir devrimdir. Çayımızın markalaşması adına bir devrim niteliği taşıyor. Toprağımıza itibarı iade edebilme, sularımızın, çevremizin ve herşeyden önemlisi sağlımızın haysiyetine sahip çıkmak adına organik tarıma geçiş bir devrimdir. Ayrıca gelecek nesillerimize bırakacağımız en büyük miras şüphesiz organik çay tarımına geçiş olacaktır. Bu konuda hassasiyeti, çalışmaları, çaya ve çay bölgesinde yaşayan hemşerilerimize verdiği önemden dolayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik'e huzurlarınızda teşekkür ediyorum." dedi.

"ORGANİK GÜBRE KONUSUNDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI"

Organik tarım konusunda Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgilere veren Karal "Üniversiteler ve bilim adamlarının da içerisinde olduğu çalışmalarda Çaykur farklı lokasyonlar ve rakımlarda farklı üreticilerin tarlalarında denemeler yapıldı. Öte yandan Kimyasal Gübreye Eş Değer Verilmesi, Uygulama Kolaylığı Sağlanması ve Kimyasal Gübreden Pahalı Olmaması konusunda üreticilere organik gübre konusunda kriterler ve hedefler verildi. Bu projede Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi'nden akademisyenlerle ortak çalışmalar yapıldı ve bu süreç halen devam ediyor. 5 yıllık çalışmanın sonucunda organik gübre üreticilerine verdiğimiz şartları sağlayan 3 ayrı organik firmanın organik gübrelerinin olduğu tespit edildi. Tespit edilen bu gübreler mikrobiyal yani bakteri esaslı gübrelerdir. Bu gübreler çay havzalarının ihtiyacını karşılayacak miktarlarda üretilmektedir." ifadelerini kullandı.

"ÜRÜN KAYBI KONUSUNDA ÜRETİCİLERİMİZ MAĞDUR EDİLMEYECEKTİR"

Gübre konusunda herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalınmayacağını dile getiren Karal "Bu gübreler tamamıyla Türkiye'de üretilmekte olup tamamen yerlidir. Kimyasal gübrelerin ham maddeleri ise tamamıyla yurt dışından getirilmektedir. Organik çay üretimine geçiş sürecinde yaşanacak olası ürün kaybının karşılığındaki miktar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın desteklemesi ile karşılanacak ve hiçbir şekilde vatandaşlarımız mağdur edilmeyecektir." şeklinde konuştu.

"YURT DIŞINDAN ÇAY İTHAL EDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Yeni çaylık alanlarının açılması ve yapılmasının mümkün olduğunu ve bu konuda üretim yetersizliği nedeniyle yurt dışından çay ithal edilmesinin söz konusu olmadığının altını çizen AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal "Mevcut 760.000 dekar çaylık alanına ek olarak 75.000 dekar çaylık alana yeni ruhsat verilmiştir. 20.000 dekar alanda da yeni çaylık alanı tahsis etmek için gerekli izinler bekleniyor." açıklamasında bulundu.

"ŞUANA KADAR 115 BİN TON YAŞ ÇAY ALINDI"

3 Mayıs'ta başlayan 2017 yılı yaş çay sezonu hakkında değerlendirmelerde bulunan Karal "Çaykur olarak ilk çayı az miktarda da olsa 10 Mayıs'ta aldık. Dün itibariyle de 115.000 ton çay alımı gerçekleştirdik. Birinci sürgünde kota miktarımız dönüm başına 400 kg'dır. Organik üreticiler için ise dönüm başına 700 kg'dır. Kilogramı 500 TL olarak belirlenen Beyaz Çay da ise şuana kadar 30 kg alım gerçekleştirdik. 540 tonu ihraç edilmesi suretiyle toplamda 27.300 ton paketli çay satışı gerçekleştirildi. Soğuk Çay olarak bilinen DİDİ de ise 1,4 Milyon litresi ihraç edilmek üzere toplamda 30 Milyon Litre DİDİ soğuk çay satışı yapıldı." diye konuştu.

"GÜNLÜK ÇAY İŞLEME KAPASİTESİNİ 9 BİN TONA ÇIKARDIK"

Çaykur'un 5 yıl içerisinde kendi öz kaynaklarıyla ciddi oranda kapasite artışına gittiğini söyleyen AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal "Günde 6.650 ton yaş çay işleme kapasitesinden bugünlerde 9.000 tonlara gelindi. Bu yıl denem üretimine aldığımız Pazar Taşlıdere Çay Fabrikası'nın devreye girmesiyle birlikte kapasitemizde günde 400 ton işleme kapasitesi artacaktır. 2015 yılında temelini attığımız Pazar Taşlıdere Çay Fabrikası'nı kısa süre sonra inşallah tamamıyla hizmete ve üretime almış olacağız. Ayrıca Çamlıhemşin, Fındıklı ve İkizdere Organik Çay Fabrikalarımızın çalışmaları en kısa sürede başlayacaktır." dedi.

"ÇAYKUR'LA İLGİLİ SPEKÜLASYONLAR DİKKATE DEĞER DEĞİLDİR"

Çayla ve Çaykur'la ilgili yapılan spekülasyonların dikkate değer olmadığını ifade eden Karal "Biz iktidara geldiğimizde Mayıs çayının parası bir sonraki yıl ödeniyordu. Şimdi ise Mayıs ayının paraları bir sonraki ay ödeniyor. Özelleşecek söylentilerine de anlam veremiyorum. Özelleşecek olan bir kurum neden yeni yatırımlar yapsın. Çayın ve Çaykur'un teminatı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır." şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum