Hala Bilmeyen Var: Çay Nasıl Demlenir?
Biliyoruz ki çok şaşıracaksınız, biliyoruz ki “Böyle bir şey nasıl olabilir?” diye kendinize soracaksınız ancak gerçek bir sorudan bahsediyoruz: Çay nasıl demlenir?
Türklerin en büyük yakıtı sayabileceğimiz bir içecek, çay. Bu yüzden çay denildi mi akan sular durur, herkes dikkat kesilir. Çünkü sabah uyandığınızda kahvaltıdan önce, kahvaltıyla birlikte, kahvaltıdan sonra çay vardır. İşe gidince önce çayınızı alırsınız ve yavaş yavaş öğle yemeği vakti gelir. Yemeğinizi yer üzerine yine çay alırsınız. 5 çayından bahsetmiyoruz bile.
Peki ya akşam?
Evde çay demlenir, abur cuburlar masada hazır edilir. Çay gelene kadar hiçbir abur cubura dokunulmaz çünkü her şey çayla güzeldir. Mesele bu kadar ciddi ve büyükken, çay bizim için bu kadar önemliyken o halde şu çay saatlerini lezzetlendirecek, bizi sallama çaya mahkum bırakmayacak soruyu cevaplayalım ve çayı nasıl demleriz ona bakalım.
Dikkatle dinleyin: Çay nasıl demlenir?Gözler üzerimizde, iyi bir çayın nasıl demlenildiğini adım adım anlatıyoruz.
İhtiyacımız olan malzemeler: çaydanlık, su, siyah çay ve şeker.
Çaydanlığımızın tertemiz olduğuna emin olarak başlıyoruz. İçinde kireç olan çaydanlıkta çok da iyi bir çay yapmamız mümkün olmayacaktır. Çeşme suyu değil içme suyu kullanmamız da önemli. Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz.
Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır. Yalnızca yerli yani bildiğimiz halis mulis mis gibi Türk çayı kullanacaksak da yaklaşık 10 tatlı kaşığı çay koyuyoruz.
Burada küçük bir önerimiz var: 1 tatlı kaşığı şekeri çaydanlığın üstüne ekliyoruz. Karıştırmadan bırakacağımız şeker çayın acılığını almamıza yardımcı olacaktır.
Kaynayan ve kaynadıktan sonra en az 2 dakika boyunca kaynamada bırakılan suyu çaydanlığın üstüne 1 parmak kalacak şekilde boşaltıyoruz ve çaydanlığın altını tekrar içme suyuyla dolduruyoruz. Şimdiye kadar kaynama hızıyla ilgilenmediğimiz suyun kaynama hızına dikkat etmemiz gerekiyor. Orta ateşte su kaynayana kadar çayı ocakta tutuyoruz. Su kaynadıktan sonra çay servise hazır diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çayın demlenme ve güzelleşme evresi burada başlıyor. Altını kıstığımız ocakta çayı yavaş yavaş demlenmeye bırakıyoruz.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız?Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
Çayın tamamen demlenmiş olduğunu çayın yüzeyinde gezen çay yapraklarını görmediğimizde anlamış oluruz. Çünkü çay tamamen suyunu çekmiş, adabıyla olmuş ve dibe çökmüştür.
Çoğunlukla çay kaynayıp demlendikten sonra çaydanlığı ocaktan almak gibi bir hata yapılır. Çaydanlığın üstündeki çay yoğun ve seyretilmesi gereken bir içecek olduğu ve su ne kadar kaynarsa o kadar berrak bir çay ortaya çıkacağı için kaynatılmaya devam edilir. Bu sırada ocak daima en kısıktadır.
Çay nasıl servis edilir, tavşan kanı çay nasıl yapılır?Çayı servis ederken önce çaydanlığın üstünden ajda bardak da denilen ince belli bardağa 1/3 oranında çay dökülür. Bardağın yaklaşık 1,5 parmaklık bir kısmı çayla doldurulmuş olur. Eğer çayı daha yoğun seviyorsak demli olarak hazırlayabiliriz. Bu da yaklaşık 2, 2.5 parmaklık bir orana tekabül eder. Ardından çaydanlığın üzerine çaydanlığın altından su eklenir.
Tavşan kanı olarak bildiğimiz ve duyduğumuz çay ise renginin kırmızıya çaldığı çaydır. Yani iyi demlenmiş bir çaydır. İyi demlenmiş bir çay da açık değil tavşan kanı gibi içilir.
YORUMLAR