Göçmen bozayılar kış uykusuna yattı

Her yaz beslenmek için Doğu Anadolu'dan Karadeniz'e giden göçmen bozayıların büyük çoğunluğu, Kars'ın Sarıkamış ilçesine dönüp kış uykusuna yattı.

Göçmen bozayılar kış uykusuna yattı
25 Aralık 2017 - 14:06

Her yaz beslenmek için gittikleri Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya dönen bozayıların büyük çoğunluğu, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kış uykusuna yattı.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yaşamını sürdüren bozayılar, ağustos ayında beslenmek amacıyla Artvin'in Şavşat ilçesine göç etti. Uzun yolculuğun ardından, "sakin şehir" unvanlı Şavşat'a ulaşan bozayılar sonbaharı burada geçirdi.

Ekim-kasım aylarında, gittikleri güzergahı takip ederek geri dönen bozayılar, aralık itibarıyla Sarıkamış ilçesindeki sarıçam ormanlarında kış uykusuna başladı.

Göçmen bozayıların bir kısmı ise ilçedeki çöplüklerde beslenmeyi sürdürüyor.

Bozayılara ilişkin bilimsel çalışmalar yapan KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah ve Koç üniversiteleri öğretim üyesi olan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıkamış'a kar yağışıyla kışın geldiğini anlatarak, dernek olarak yaban hayatı çalışmalarına kar, kış ve soğuk demeden devam ettiklerini ifade etti.

Göçmen bozayıların hayatının büyük çoğunluğunu Sarıkamış'ta sürdürdüğünü ifade eden Şekercioğlu, Şavşat'a giden bozayıların kış uykusu için Sarıkamış'a döndüğünü anlattı.

"Çöplükte 5 genç bozayı gördük"

Şekercioğlu, Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya dönen bozayıların kış uykusuna yatmaya başladığını ifade ederek, "Bozayıların hemen hemen hepsi kış uykusuna yattı. Fakat halen Sarıkamış çöplüğünde az da olsa bozayılara rastlamak mümkün. Kısa süre önce çöplükte 5 tane genç bozayı gördük. Onlar halen yağ depolama derdinde." dedi.

Sarıkamış'ın bozayılarının özel olduğuna işaret eden Şekercioğlu, "Sarıkamış'ta dünyanın bilinen ilk ve tek göçmen bozayıları bulunuyor. Bozayılar, ağustos ve eylülde Şavşat'a gidip oradaki ormanlarda meşe palamudu, diğer orman altı bitkileri ve meyvelerle beslenip ekim, kasım aylarında Sarıkamış'a dönüp kış uykusuna yatıyor." ifadelerini kullandı.

43 bozayı verici takılarak izleniyor

Şekercioğlu, bilimsel çalışmaları çerçevesinde hayvanları vericiyle takip ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yıl 7 bozayı, 5 kurt ve bir vaşağa verici taktık. Şimdiye kadar 43 bozayı, 16 kurt ve 5 vaşak yakalanarak verici takıldı. Vericilerle takibe devam edeceğiz. Bölgedeki yaban hayatının daha iyi anlaşılması için bunlar çok kıymetli veriler, bunların daha iyi korunmasını sağlayacağız. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz proje ile Doğu Anadolu'nun Kars'ın, Sarıkamış'ın yaban hayatını, özellikle yırtıcıları araştırıyoruz."

Şekercioğlu, yaban domuzu ve kurtların kış uykusuna yatmadığını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum