Doğu Karadeniz`in Gölleri Büyülüyor
Doğu Karadeniz`in Gölleri Büyülüyor
Doğu Karadeniz`deki göller, havaların ısınmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistler için vazgeçilmez tabiat alanı olarak ilk sıralarda yer alıyor.
Uçsuz bucaksız ormanların verdiği bol oksijenli havası, doğal kaynak suları, yemyeşil çayırların arasında bulunan gölleriyle doğa harikası Doğu Karadeniz, her mevsim farklı renk tonlarıyla doğal yaşam imkanı sunuyor.
Tarihi, kültürel ve turistik alanlarıyla dikkati çeken yörede, karlı dağlar arasında yer alan göller adeta büyülüyor. Birbirinden güzel doğa harikası göller, şehir gürültüsünden uzaklaşıp stres atmak isteyenlerin uğrak yeri oluyor.
Yerli ve yabancı turistlerin tercihleri arasında yer alan Doğu Karadeniz'deki göller, gökyüzü ve ağaçların oluşturduğu yansımayla da fotoğraf karelerini süslüyor.
Doğaseverler, temiz hava ve görsel zenginlik eşliğinde göl çevresinde gezintiye çıkarken, kurbağa sesleri ve kuş cıvıltıları eşliğinde doğal ortamın tadını çıkarıyor.
- Ordu
Son yıllarda turizm potansiyelini artıran Ordu'da, valiliğin başlattığı "Hedef Bir Milyon Turist Projesi"nde göller de tanıtımda ön plana çıkıyor.
Türkiye'nin "36'ncı Tabiat Parkı" konumunda olan Gölköy ilçesindeki Ulugöl, şehrin önemli turistik alanları arasında ön sıralarda yer alıyor.
Kentlerdeki iş yoğunluğu ve gürültülü ortamdan uzaklaşmak isteyen vatandaşlar, Ulugöl'ün doğal güzelliğiyle baş başa kalarak dinleniyor.
Gelin ve damatların doğal stüdyo olarak da kullandığı Ulugöl, tatilcilere hem gezi hem de göl manzarası eşliğinde piknik yapabilme imkanı sunuyor.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulugöl'ün kentin doğal güzelliği ve zenginliği olduğunu söyledi.
Ordu'da birçok şelale, kanyon, ırmak bulunduğunu anlatan Balkanlıoğlu, "Bunların yanı sıra göllerimiz de var. Ulugöl ve Gaga gölümüz var. Ulugöl, güzellik ve özellik itibarıyla Abant'a benziyor ama daha doğal ve daha bakir. Gölümüz çok derin ve tertemiz de bir suyu var. Çevresi yemyeşil ve zümrüt gibi orman. Kurbağa sesleri arasında doğal yaşamlı manzara insanlara huzur veriyor. Evlenecek çiftlerimiz, adeta doğal stüdyo gibi kullanıyor. Vatandaşlarımız ailece oraya gidip, piknik yapıyor." dedi.
Vali Balkanlıoğlu, göllerin tanıtımı noktasında fotoğraf ve videolarını çekerek tanıtım materyali olarak kullandıklarını dile getirdi.
Günümüzde tatilcilerin serin olan yerleri tercih etmeye başladığını belirten İrfan Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:
"İnsanlar artık tabiatı, doğal gölleri, ormanı, yeşili ve serin havayı seviyor. Meteorolojik verilere göre bu yazın çok sıcak geçeceği söyleniyor. Buralarda yazın da soba yanıyor. Ulugöl'ü turizm açısından değerlendiriyoruz. İnşallah Ordu'ya gelen kardeşlerimiz, Ulugöl'ü de görmeden gitmesinler. Burayı görsünler, çok beğenecekler. Aynı zamanda burası milli parklar arasında yer alıyor. Bungalov türü yapılarla tamamen ormanın içerisinde kuş cıvıltılarıyla tatil yapmak mümkün. Ayrıca sosyal tesisler de yapılıyor. Zaman içerisinde dokuyu, çevreyi ve güzelliği bozmadan gelen insanların istifade edebileceği yapılarla güzel bir tatil geçirmek mümkün hale gelecek. Ulugöl, Ordu'nun turizmine katkı sağlayacak."
- Giresun
Doğu Karadeniz'de keşfedilmeyi bekleyen turizm cenneti Gölyanı Yaylası, gölü, otantik yayla evleri ve doğal güzelliğiyle dikkati çekiyor.
Yağlıdere ilçesi Yeşilpınar köyü sınırları içerisinde bin 530 metre yükseklikte yer alan gölün etrafını çevreleyen çimenler, sarı ve mor renkteki zifin çiçekleri ile orman gülleri, eşine az rastlanır bir görüntü oluşturuyor.
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hulusi Güleç, Giresun'da yapay göllerin yanında bir çok doğal göl olduğunu söyledi.
Bunların başında Gölyanı Obası'nda bulunan doğa harikası göl olduğunu dile getiren Güleç, "Hakikaten şahsına münhasır çok güzel bir göl. Tabiat varlığı olarak koruma altına alınmış bir göldür." diye konuştu.
Hulusi Güleç, bunun yanında Karagöl, Sağrak ve Aygır krater göllerinin bölgede yer aldığını ifade ederek, "Bunlar yılın her ayı bünyesinde kar bulunduran, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken doğal göllerimiz. Bunları da turizmin hizmetine açmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.
- Trabzon
Trabzon'da doğanın tadına varılabilecek ender güzelliklerden Uzungöl, turistlerce en fazla rağbet gören yerlerin başında geliyor.
Kent merkezine 99, Çaykara ilçesine 19 kilometre mesafede, deniz seviyesinden bin 90 metre yükseklikteki Uzungöl, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin büyük çoğunluğu dik yamaçları, muhteşem orman örtüsü, temiz havası, dere ve gölüyle doğa harikası yeri ziyaret etmeden dönmüyor.
Heyelan sonucu dere yatağının doğal baraj şeklinde Haldizen Deresi'ni kapatmasıyla oluşan Uzungöl, çevresindeki ladin ormanlarıyla çekici bir peyzaj sergiliyor. Yöreye uygun tarzda bulunan eski ahşap evleri, trekking, kuş gözlemciliği, botanik amaçlı turların yanı sıra Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi yaylalara geziler düzenleme fırsatı da sağlıyor.
Trabzon'un batısındaki Sera Deresi üzerinde, kıyıdan 8 kilometre içeride yer alan Sera Gölü de görülmeye değer güzellikler sergiliyor.
Doğu Karadeniz'de Uzungöl'den sonra en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerden olan Sera Gölü, Trabzon'a 10, Akçaabat sahiline ise 3 kilometre mesafede yer alıyor. Ulaşımı oldukça kolay olan gölün 1950 yılında yaşanan heyelanda kayan toprak ve hafriyatın derenin önünü kapatıp, suyun normal akışını kesmesi sonucu oluştuğu belirtiliyor.
Trabzon'un önemli turistik alanlarından biri olma özelliği de taşıyan Sera Gölü Tabiat Parkı, oluşum hikayesi, barındırdığı canlı türleri, kent merkezine yakınlığı ve doğaseverleri kendisine çeken manzarasıyla bölge turizmi açısından önemli konumda yer alıyor.
- Rize
Doğu Karadeniz'i ziyaret eden doğa tutkunları, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Verçenik Yaylası ve çevresindeki göllerin eşsiz manzarasında yürüyüş yapma imkanı buluyor.
Kaçkar Dağları'ndaki yayla ve göllere ilgi her geçen yıl artıyor. Doğal güzelliğiyle dikkati çeken Verçenik Dağı'nın çevresinde irili ufaklı çok sayıda göl bulunuyor. Verçenik Gölü'nün yanı sıra Buzlu Göl, Adalı Göl, Kara göller, Kapılı göller, Atmeydanı, Tatos, Sarinçof ve Çermeşk gölleri bunların arasında en çok bilinenleri.
Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize'deki göllerin turistlerin ve ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirtti.
Rize'de Yüze aşkın şelale ve göl bulunduğunu ifade eden Hocaoğlu, şunları söyledi:
"Büyük Deniz Gölü, Yedi Göller başta olmak üzere buraları ziyaret eden turistler doğa içerisinde derelerin kenarından hem geçerek hem de şelalelerin etrafından yürüyerek bu gölleri görme imkanı buluyor. İlimizdeki turizmin ana öznesi yürümektir. Yağmurun ülkesinde dere, şelale, ve göller turistlerin son derece ilgisini çekiyor. Yaklaşık 3 bin metre yükseklikte buzul göllerimiz var. İnsanlar sıfır noktasında denize girebildiği gibi, 3 bin metre yükseklikteki göllerde de yüzebiliyor, soğuk su ile buluşabiliyor. Bu da turizmdeki bir seçeneğimiz."
- Artvin
Artvin'in Borçka ilçesinde bulunan ve doğal güzelliğiyle ünlü Karagöl, baharla birlikte ilk ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
Doğu Karadeniz'in saklı cennetlerinden biri olan göl, muhteşem güzelliğinin yanında çevresindeki zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğiyle doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor.
Kar manzaralı dağların arasındaki Karagöl, baharda ağaçların yeşermesiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği göl, konuklarına her mevsim ayrı güzellik yaşatıyor.
Artvin Valisi Kemal Cirit, barındırdığı renk cümbüşüyle Karagöl'ün doğa harikası bir yer olduğunu vurgulayarak, "Karagöl muhteşem görsele sahip doğal konumunu yıllar itibarıyla koruyarak devam ettirmiş göllerimizden biridir." ifadesini kullandı.
Karagöl'ün yaklaşık 100 bin ziyaretçiyi ağırlayabilecek konumda olduğunu aktaran Cirit, geçen yılki kayıtlara göre yaklaşık 50 bin kişinin ziyarette bulunduğunu dile getirdi.
Vali Cirit, göl çevresinin hem turistik değerlendirilmesi hem de gölün doğallığının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "DSİ 26. Bölge Müdürlüğümüz tarafından gölün kar, aşırı yağış ve heyelanlar sonucunda rusubatla dolmasını engellemek amacıyla önleyici setler yapıldı." dedi.
- Gümüşhane
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, Karadeniz Bölgesi'ndeki turizm hareketliliğinden Gümüşhane'nin de pay alması için çalışma yürüttüklerini belirtti.
Kentin doğal güzellikleriyle mükemmel potansiyele sahip olduğuna işaret eden Yavuz, Zigana Dağı'nda bulunan Limni Gölü Tabiat Parkı, Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Altınpınar Limni Gölü ve Trabzon sınırına yakın Çakırgöl'ün, muazzam bir nimet olarak nitelendirebilecek güzellikte olduğunu vurguladı.
Limni Gölü Tabiat Parkı'nın çevre düzenlemesine ilişkin çalışmaların başladığını anlatan Vali Yavuz, şunları söyledi:
"Geçen yıl burada konaklamak isteyenler için tamamen ahşap mimariye uygun, bungalov türü dediğimiz evler inşa ederek faaliyete sunduk. Sayılarını artırmak için de çalışmalar başladı. Artabel Gölleri çok ender güzelliklere sahip bir bölgemiz. 3 bin 330 metre rakımda bulunan bu gölümüze araçla ulaşım mümkün değil, ancak Artabel'in turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. Dağın eteklerine kadar altyapı çalışmaları program dahilinde tamamlanacak. Yürüyüş parkurlarıyla Artabel göllerine ulaşılacak. Artabel'de yılın 12 ayı buzul halde olan göllerin tanınması ve gezilmesi için ortam hazırlamaya yönelik çalışmalar devam ediyor."
- Bayburt
Karadeniz'in son durağı ve Doğu Anadolu'nun girişinde yer alan tarih, kültür ve doğanın iç içe yaşandığı Bayburt, ilkbahardaki güzellikleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Türkiye'nin en küçük şehirlerinden biri olan, yüzölçümünün yüzde 8'i ormanlarla kaplı kentin ender doğal sarıçam ormanlarından biri olan Yakupabdal Tabiat Parkı, şehir yaşamının günlük karmaşasından uzak ve dingin bir yaşam alanı isteyenlere yeşil ve mavinin eşsiz tonlarıyla huzurlu bir ortam sunuyor.
Demirözü ilçesine bağlı Yakupabdal köyü sınırlarındaki tabiat parkı, deniz seviyesinden bin 820 metre yükseklikte bulunuyor.
Demirözü Kaymakamı Zihni Yıldızhan, Yakupabdal Tabiat Parkı'nın, çevresindeki doğal orman ile bütünleşen göl olması nedeniyle "Doğu'nun Abant'ı" olarak da adlandırıldığını söyledi.
Gelecek kuşaklara miras olarak aktarılmak üzere koruma altına alınan alanın, 2014 yılında Tabiat Parkı ilan edildiğini belirten Yıldızhan, "Yakupabdal Tabiat Parkı yaklaşık 208 hektar alana sahip sarıçam ormanlarıyla çevrili. Yine bitkisel çeşitlilik bakımından da zengin durumda. Geçen yıl bu alanın gelişim planını yaptırdık. Bu çerçevede bu yıl uygulama planlarını yaptıktan sonra bungalov evler, kır gazinosu ve mescidini de yaptırmayı düşünüyoruz. Akabinde de yine etrafında sanat yapısı, yolların iyileştirilmesi gibi çalışmalarımız olacak." ifadelerini kullandı.
Kaymakam Yıldızhan, doğaseverleri, hem gezme hem de eğlenme adına çocuklarıyla rahatça vakit geçirebileceği Yakupabdal'a davet ettiklerini de sözlerine ekledi.
YORUMLAR