DKMP 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta'dan Yavru Karacaları "Yaban Hayattan Koparmayın" Çağrısı
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, vatandaşları, karaca yavrularını doğal yaşam alanlarından uzaklaştırarak evlerine götürmemeleri konusunda uyardı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, "Vatandaşlarımız bağa, bahçeye gittiğinde karşılarına çıkan karaca yavrularını alıp götürmesin. Yavruların annesinden ayrı kaldığında yaşaması imkansız denecek kadar zorlaşmaktadır" dedi.
Usta, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz'de mayıs ve haziran aylarının karacaların yoğun üreme dönemi olduğunu belirtti.
Yaban hayatın en hassas hayvanlarından biri olarak bilinen karacaların insanlarla karşılaştığında strese girerek düşük yapabildiğine dikkati çeken Usta, şöyle devam etti: "Üreme dönemlerinde karacaların doğal yaşam alanlarından uzak durulması gerekir. Vatandaşlarımız bağa, bahçeye gittiğinde karşılarına çıkan karaca yavrularını alıp götürmesin. Yavruların annesinden ayrı kaldığında yaşaması imkansız denecek kadar zorlaşmaktadır. Ayrıca anne yavrusunu kaybettiğinde strese girmektedir. Bu dönemde ayrıca vatandaşlarımızın köpeklerini, karaca yavrularına zarar vermemeleri açısından kontrol altında tutmaları gerekmektedir."
Türkiye'de son yıllarda doğa konusunda bilinçlenmenin arttığın, Bakanlıkça avlanma konusunda yeni düzenlemeler getirilmesiyle kaçak avcılığın azaldığını, caydırıcı cezaların artmasıyla karaca popülasyonundaki baskıların düştüğünü vurgulayan Usta, karaca sayıları ve popülasyonlarında gözle görülen bir artış meydana geldiğini ifade etti.
Karacaların yavrulama döneminde yapılması gerekenlere değinen Usta, şunları kaydetti: "Yavrulama döneminde bölgemizde yaygın tarımsal alanlardan olan fındık bahçelerindeki örtü temizliği çalışmalarında karaca yavrularına sıkça rastlanmaktadır. Karacalar yavrularını birkaç aylık aşamaya geldikten sonra ormanlık veya tarımsal alanlarda bir süre yalnız bırakabilmektedir. Doğal olan bu davranış, maalesef insanlar tarafından bir yavru görüldüğünde 'Annesini kaybetmiş, öksüz kalmış' şeklinde algılanıp doğal ortamından alınarak evlere götürülüp kendi şartlarında, uzun süre bakılıp büyütülmeye çalışılmaktadır. Yavru için son derece zararlı bu davranış yüzünden, yavrular annelerini bir daha görememekte, doğal ortamı ve annelerinden ayrıldıkları için genellikle ölmekte ya da yetersiz büyüme gösterip hastalıklara yakalanmaktadır. İnsana alışanları ise bir daha asla yaban hayatta yaşayamayacak hale gelmektedir. Bu nedenle yaban hayatta yaşayan bir yavruyu zaman geçmeden bulunduğu ortama geri bırakmak yavrunun hayatta kalma şansını ciddi ölçülerde artıracaktır."
YORUMLAR