Danıştay, HES İnşaatı İçin Yerel Mahkemenin Verdiği Kararı Onadı
Çayeli'ndeki Senoz Vadisi'nde yapılacak HES ile ilgili yerel mahkemenin, "ÇED olumlu" raporunun iptal edilmesi kararı, Danıştayca onandı
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Rize'nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi'nde yapılacak hidroelektrik santraliyle (HES) ilgili yerel mahkemenin, "ÇED olumlu" raporunun iptal edilmesi kararını, onadı.
TEMA Vakfı Rize Temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde 500'den fazla HES projesinin gündemde olduğu, projelerden 90'a yakınının Rize'de, 14'ünün ise Çayeli Senoz Vadisi'nde planlandığı belirtildi.
Yerel mahkemenin, Senoz Vadisi Çataldere köyünde yapılmak istenen Uzundere 2 HES Projesi ile ilgili "ÇED olumlu" raporunu iptal eden karar verdiği hatırlatılan açıklamada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun da yerel mahkemenin bu kararını onadığı bildirildi.
Açıklamada, "Maalesef 22 Nisan 2015 tarihinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca verilen onama kararı, 7 aylık bir sürenin ardından tebliğ edilebilmiştir. Tebligatın ardından Çayeli Kaymakamlığına gereği için başvuru yapılmıştır, buna rağmen henüz işlem yapılmaması da ayrıca düşündürücüdür" ifadesine yer verildi.
Dava sürecinde projenin ilk sahibi olan firmanın iflas ettiği, işi devralan ikinci firmanın ise kayyuma devredildiği, kayyumun da işi bir başka firmaya verdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bir tek HES projesi için defalarca alınan çevre izinleri, toplantılar, bilirkişi keşifleri, duruşmalar, mahkeme giderleri, protestolar, gerginlikler, mahkeme kararları, bilimsel raporlar, halkın geleneksel yaşamı, kültürü dikkate alınmıyor. Karadeniz vadilerinde, yaylalarında toprağını, suyunu, yeşilini savunanlarla her şeyi para gören anlayış arasında kıyasıya bir mücadele yaşanıyor, kazananı diliyoruz ki doğa olsun."
YORUMLAR