Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, "Başkanlık Sistemi Türkiye'nin Bir İhtiyacıdır"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "Başkanlık sistemi Türkiye'nin bir ihtiyacıdır. İvedilikle alınacak kararlar yürütme tarafından ivedilikle uygulanmalıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, "Başkanlık Sistemi Türkiye'nin Bir İhtiyacıdır"
28 Ekim 2016 - 15:39 - Güncelleme: 29 Ekim 2016 - 08:20

 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İnovatif Gelişim ve İktisadi Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen "15 Temmuz, Başkanlık Sistemi ve Ortadoğu Politikası" konulu konferansta konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, ABD ve AB ülkelerine seslenerek, “Ay yıldız ile düşman olursanız, bu düşmanlık size kaybettirir” dedi. 

Konferansa, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Karaman, Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, öğretim görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye'deki başkanlık sisteminin Amerika, Güney Amerika gibi olmayacağını ifade eden Topçu, "Türkiye'nin değerlerini anlayan, insanımıza, bizim coğrafyamıza, bizim gibi bir başkanlık sistemi olacak. Bizim ihtiyaçlarımıza göre bir başkanlık sistemi olacak." diye konuştu.yalcin-topcu-rizede-2.jpg

Parlamenter sistemin sıkıntılarının her dönem görüldüğüne dikkat çeken Topçu, şöyle devam etti: "Eskiden bir söz vardı. 'Önce mülkiye, sonra Türkiye 10 yılda bir harbiye' derlerdi. Bu parlamenter sistemin eksikliklerinden ortaya çıkan durum. Koalisyon hükumetlerinin ülkeye kaybettirdiği, ekonomik kayıplar, siyasi çalkantılar, toplumun kamplaşması gibi durumlar. Canı sıkılan üç beş kişi bir araya gelir bir tane tabela bir de isim bulurlar, yatar bir kenara. Nasıl olsa yarın bir gün binde bire, binde üçe de ihtiyaç duyulur. Bir koalisyon olur veya bir ittifakla bende canımı meclise atarım. Bu kez mecliste pazarlıklar başlar. Ezcümle parlamenter sistem bizim ülkemiz için siyasi istikrarsızlık demek. Siyasi istikrarsızlık olduğu zamanda ekonominin çökmesi demek, kalkınmamızın durması demek, güdümlenebilir, yönetilebilir bir ortam olması demek."

Parlamenter sistemde görevler ayrılığı diye bir şey olmadığına işaret eden Topçu, "Diyelim ki bir parti tek başına veya koalisyon ile iktidar oldu. Bakanlar yasama ve denetim yapan organın içerisinden seçiliyor. Birlikte seçilen kişiler gidecek bakan olacak ve sende onu denetleyeceksin. Hükümetin istemediği bir konuda yasa yapacaksın. Meclis millet adına denetler, millet adına yasa yapar. Başkanlık siteminde istenen ve arzu edilen budur. Meclis, yasama, yürütme, yargı denilen erklere ayrılır. Parlamenter sistemde yasama, yürütme, yargının birbirinden ayrı olması doğasına aykırı. Çünkü yasa yapan yerden aynı zamanda yürütme çıkıyor." şeklinde konuştu.

Parlamenter sistemin siyasi istikrarsızlık sağladığı gibi kuvvetler ayrılığı ilkesinin yerli yerine oturmasına da engel olduğunu vurgulayan Topçu, "Başkanlık sistemi olunca ne olacak? Başkanlık sistemi olunca meclis, yürütme dışarıdan olacağı için, yürütme başkana bağlı olacağı için, başkanda bir tek sandıkta millete hesap vereceği için meclis oturacak hem yasa yapacak hem denetim yapacak." değerlendirmesinde bulundu.yalcin-topcu-rizede-1.jpg

A.N

YORUMLAR

  • 0 Yorum