Çözüm yerli işçi...
Çözüm yerli işçi...
Çay sezonunda Gürcistan dan Rize ve bölgeye gelen kaçak işçiler günlük yevmi yelerini 80 TL den 125 TL ye çalışma saatlerine ise sabah 7 akşam 5 olarak kendileri belirledi.
Yaş çay kampanyasının açıldığı Mayıs ayında bölgeye akın eden Gürcü işçiler sezon başında 80 TL olan yevmi yelerine yüzde 50 zam yaparak günlük yevmi yelerini 125 TL ye çıkardılar.
Mayıs ayı başlarında Gürcistan”dan bölgeye akın eden 10 bine yakın gürcü işçi Çeşitli ilçe ve köylerde ikamet ederek çay sezonunda Çay bahçesine girerek her sezon bölgeden 250 Milyon TL kendi ülkelerine getiriyorlar. Her hangi bir çalışma izinleri olmayan ve bölgede kaçak işçi olarak çalışan Gürcü işçiler Sezon başında 80 TL olan ve Sabah 6 ile akşam 7 ye kadar çalışan işçiler bazı işçilerin pasaport sürelerinin dolması ile bölgede az sayıda kalmaları üzerine günlük yevmi yelerini 80 TL den 125 TL ye çıkartıp, çalışma saatlerine ise sabah 7 akşam 5 e kadar sınırlı tutmaya ayrıca günde 3 öğün yemek taleplerini iletmeye başladılar.
Son yıllarda sayıları artmaya başlayan ve Giresun ilinden Sarp sınırına kadar bölgedeki tüm ilçe ve köylerde yerleşen Gürcü işçiler kaçak olarak çalıştıkları halde her hangi bir müdahale ile karşılaşmamakta. Çay fabrikalarında da kaçak olarak çalışan işçilerin tespiti halinde kişi başı çay fabrikası veya Çay üreticisine 6 Milyon TL dolayında ceza kesiliyor. Mayıs ayında başlayan ve Ekim ayı ortalarında sona eren Çay kampanyası boyunca kaçak işçiler bölgeden yaklaşık olarak 250 Milyon TL nin üzerinde para kendi ülkelerine getiriyorlar.
CHP İl Başkanı Mesut Rakıcı her yıl bölgeden 250 Trilyonun üzerinde paranın yurt dışına gittiğini söyleyerek” Çözüm yerli işçiyi teşvik etmektir. Rize”de ve çay bölgelerinde ki il ve ilçelerde kurulacak olan Kooperatifler ile Samsun”dan Sarp sınır kapısına kadar çay sezonunda çalışmak isteyen kişiler belirlenebilir. Kooperatiflerin belirleyeceği işçi ücretleri üzerine devletin katkısı ile çay bahçesine girecek işçiler sigortalı yapılmalı, bu sayede asgari ücret ile çalışan işçiler çay sezonunda ortalama 3 bin TL kazanma şansları var, yine bu sayede kendi çay bahçesine bile girmeyen ev hanımları sigortalı olacakları için kendi çayını sigortalı olarak toplayacaktır. Gençlerimiz ise özel sektör çay fabrikalarına sigortaları yapıldığı için asgari ücretle çalışmakta, bu gençler bu kez hem kendi çay bahçelerine hem de başkalarına sigortalı olacakları için çalışacaklardır. Devletin buna destek vermesi gerek” dedi.
YORUMLAR