CHP'li Vekilden Bakan Eker'e Gdo'lu Mama Sorusu

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, yönetmelik değişikliğiyle 'GDO bulaşanı' adı altında bir kavram getirilerek 'GDO’lu ürün yasağı'nın delindiğini ve halkın sağlığının tehlikeye atıldığını söyledi.

CHP'li Vekilden Bakan Eker'e Gdo'lu Mama Sorusu
01 Haziran 2014 - 04:04

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, yönetmelik değişikliğiyle 'GDO bulaşanı' adı altında bir kavram getirilerek 'GDO’lu ürün yasağı'nın delindiğini ve halkın sağlığının tehlikeye atıldığını söyledi. Demiröz, bu değişikliğin, Biyogüvenlik Kanunu’nun açık hükümlerine aykırı bir şekilde yapıldığını, bunun da yasağın delinmesi için ithalatçı firmalara, yasaya aykırı şekilde imtiyaz tanımayı amaçladığı yönünde kuşku uyandırdığını kaydetti.

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e iki ayrı soru önergesi vererek, GDO’lu ürünleri TBMM gündemine taşıdı. Bir firmanın, Bebek mamalarında tespit edilen GDO’lu ürünler tartışması 29 Mayıs tarihinde 'Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik'te yapılan değişlikle yeni bir boyut kazandı.

‘GDO’LU MAMALARDAN PİYASADA NE KADAR SATILDI?’

İlk önergesinde, Bursa İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında aldıkları “MilupaAptamil Sütlü Tahıl Karışımı” ürünün incelenmesi sırasında GDO tespit ettiklerini, Ankara’da bakanlığın laboratuvarlarında yapılan incelemelerde bu tespitin kesinleştiğini anımsatan İlhan Demiröz, Bakan Eker’e, “Piyasa kontrolünde tespit edilen bu GDO’lu ürünler ithalat izinleri verilirken nasıl tespit edilememiştir. Önceki soru önergelerimizde GDO’lu ürün ithalatına ‘kesinlikle’ izin verilmemektedir demenize karşın bu izin nasıl gerçekleşmiştir.” diye sordu.

Piyasada, GDO’lu mamalardan ne kadar satıldığını ve bunların insan sağlığı üzerinde ne tür etkiler yapacağını araştırılıp araştırılmadığını soran İlhan Demiröz, ithalat izni verilen ve piyasa kontrollerinde tespit edilen başkaca ürünler bulunup bulunmadığının, ilgili firma ve denetimi yapan yetkililerle ilgili işlem yapılıp yapılmadığının da açıklanmasını istedi. Demiröz, önergesinde piyasada satılan diğer mamalara ilişkin GDO denetimi yapılıp yapılmadığının, yapılmışsa sonuçlarının ne olduğunun da halkla paylaşılması çağrısında bulundu.

‘BAZI FİRMALARA İMTİYAZ MI TANINIYOR?’

Bakan Mehdi Eker’e ikinci bir soru önergesi de veren CHP Milletvekili İlhan Demiröz, GDO’lu Bebek maması tartışmaları sıcaklığını korurken, 29 Mayıs’ta Bakanlığın 'Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik'te sessiz sedasız değişiklik yaptığını vurguladı. Demiröz, yönetmeliğin 'Tanımlar' başlıklı 4. maddesinde yapılan değişiklikle 'GDO bulaşanı' tabiri eklendiğini ve yüzde 0,9 eşik değer konduğunu anımsattı. Demiröz, “Bu değişikliğin amacı nedir? Konunun sadece birkaç gün önce yabancı bir firmanın Bebek gıdası olan GDO’lu sütlü tahıl karışımı ile ilgisi var mı? Bu değişiklikler bir yasağın delinmesi için firmalara fırsat doğurmayacak mı?” diye sordu.

“Yüzde 0,9’luk eşiğin hangi bilimsel esasa dayandığını” soran İlhan Demiröz, önergesinde ayrıca, “Bu eşik değerin üzerinde herhangi bir zarar tespit edildi mi? Bu düzenleme, sofralarımıza GDO’lu gıdaların geleceğinin net bir ifadesi değil mi?” sorularını yöneltti.

‘KANUNUN YASAKLADIĞINA YÖNETMELİKLE NASIL İZİN VERİLDİ?’

İlhan Demiröz, önergesinde Bakan Eker’e şu soruları da yöneltti: “Biyogüvenlik Kanunu’nun ‘Yasaklar’ başlıklı 5. maddesinin (d) fıkrasında ‘GDO ve ürünlerinin Bebek mamaları ve Bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile Bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanımı’ yasak olduğu açıkça belirtilmesine karşın yönetmelikte hiçbir ayrım yapılmadan ‘GDO bulaşanı’ kavramı getirilerek, gıdalarda yüzde 0,9 ve altında onaylanmış GDO bulunmasına izin veriliyor olması Biyogüvenlik Kanunu’na aykırılık teşkil etmemekte mi? Kanunun izin vermediği bir konu yönetmelikle nasıl izinlendirildi? Biyogüvenlik Kurulu’nun gıda amaçlı izin verdiği herhangi bir GDO var mı?”

Yönetmelikle getirilen istenmeyen 'GDO bulaşanlarının' önlenmesi görevinin Biyogüvenlik Kanunu’nun 8. maddesinin (c) fıkrasında bakanlığın görevleri arasında sayıldığını anımsatan İlhan Demiröz, Eker’e, yönetmelikle GDO bulaşanları için getirilen bu imtiyazın kanuna aykırılık içerip içermediğini ve değişiklikle halkı yeni bir tedirginlik ve sıkıntı içerisine sokmanın nedenlerini de sordu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum