Çaykur'un Haraç-Mezat Satılmasına Hayır.

ÇAYKUR BAŞTA OLMAK ÜZERE KAMU KURUMLARININ HARAÇ-MEZAT SATILMASINA HAYIR

Çaykur'un Haraç-Mezat Satılmasına Hayır.
17 Ağustos 2016 - 14:08 - Güncelleme: 17 Ağustos 2016 - 22:51

12 Eylül darbesinin alt yapısını oluşturduğu özelleştirme süreci sonucundakamudaki işletmeler yok pahasına sermayeye satılmıştır. Özal hükümetiyle başlayan süreç, AKP hükümetiyle devam etmektedir. Elde kalan bir avuç kamu kurumu şimdi özelleştirmenin kıskacındadır ve sermayeye satılması için mecliste görüşmelere başlanmıştır. Özelleşen kamu kurumları sonucu işsizlik, yoksulluk ve yüz binlerce taşeron işçi ortaya çıkarmıştır. Şimdi ise elde kalan kamu kurumlarının özelleştirilmesine sıra gelmiştir. İçinde ÇAYKUR işletmesinin de bulunduğu iş yerleri ve hizmet alanları satılmak üzere TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacaktır.

Bir kez daha darbe girişimi fırsatçılığı yapılarak, halkımızın canına kast eden darbecilerin kanlı girişimi sokağa çıkan emekçiler tarafından püskürtüldükten sonra, günlerce süren demokrasi nöbetlerinde meydanları boş bırakmayan işçi ve emekçileredüşen pay ise özelleştirme olmuştur. Darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL koşullarında sermayenin yararına, işçilerin ise zararına olan uygulamalar tek tek hayata geçirilmektedir. Dün cemaatle ilgili ne istedilerse verdik diyen hükümetyetkilileri bugün patronlar ne istiyorsa veriyorlar. Patronların her isteğini yerine getiren hükümet, darbe girişimini fırsata çevirerek başta işçi sınıfı olmak üzere tüm emekçilerin haklarını gasp etmeye devam etmektedir.

Son yıllarda sermaye ve hükümet el ele ne zaman emeğin haklarına yönelik saldırıları hayata geçirmek istese torba yasaları kullanmaktadır. Son torba tasarının 35’inci maddesi, başta ÇAYKUR olmak üzere 113 kuruluşun Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilerek satılmasının önünü açmaktadır. Özelleştirme demek halkın bugüne kadar olan toplumsal birikimlerini bir çırpıda sermayeye peşkeş çekme anlamına gelmektedir. Yaşanan deneyimler göstermektedir ki; özelleştirme sonrasında toplu işçi çıkarmalar hayata geçirilmektedir. Yine özelleştirilen kurumlarda çalışan işçilerin sosyal hakları ellerinden alınmakta ve ağır çalışma koşulları dayatılmaktadır.

İşsizlik tehdidi ile işçilerin üzerindeki baskılaryoğunlaşmaktadır. Özelleştirilen kuruluşlarda sendikal örgütlülükler dağıtılmaktadır veya patron ile uyumlu hareket eden sarı sendikalar etkin kılınmaktadır. ÇAYKUR’un özelleştirilmesi sadece ÇAYKUR işçilerini değil,  tüm üreticileri, yani Karadeniz halkını, ÇAY üreticilerini etkileyecektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum