ÇAYKUR da Dahil Mevsimlik İşçilerin Sürekli Kadroya Alınması İçin CHP'den Kanun Teklifi
ÇAYKUR mevsimlik işçilerini de kapsayan kamuda geçici işçilerin kadroya geçirilmesini öngören Kanun Teklifi TBMM gündeminde. Geçici işçilere kadro verilmesi teklifi 19 Nisan 2019'da TBMM Plan ve bütçe komisyonuna sunuldu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, kamuda geçici iş pozisyonlarında çalışanların sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri, geçici işçi çalıştırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında, TBMM Başkanlığına "Kanun Teklifi" verdi.
Av. Burcu Köksal tarafından verilen kanun teklif ile; usulüne uygun vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında 2017-2018 yıllarında en az dört ay süreyle çalışmış olan geçici işçilerin kadroya alınması amaçlanmaktadır.
BİRÇOK GEÇİCİ VE MEVSİMLİK İŞÇİ KAPSAMA GİREMEDİ
Anayasa'nın Çalışma Hak ve Ödevine ilişkin 49. maddesinin, “Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.” şeklinde olduğunu hatırlatan Milletvekili Av. Burcu Köksal, "4.04.2007 tarihinde yürürlüğe giren 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile geçici İşçilere kadro verilmiştir. Fakat Kanun 2006 yılında en az 6 ay çalışanları kapsadığından, birçok geçici ve mevsimlik işçi bu kapsama girememiştir." dedi.
SOSYAL GÜVENCE ANLAMINDA BÜYÜK SORUNLAR YAŞANIYOR
Türkiye'de birçok kamu kurum ve kuruluşlarında geçici işçilerin çalıştığını kaydeden Köksal, "Mevsimlik işçi olarak adlandırılan bu işçiler yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılmakta, kadro almaları için 179. gün çıkışları verilmektedir. Yılda 12 ay çalışan üreticilerin geçinmekte zorlandığı ülkemizde geçici statüde en fazla 5 ay 29 gün çalışan işçilerin geçinmeleri mümkün değildir. Yılda 5 ay 29 gün sigortalı olan mevsimlik işçilerimiz sosyal güvence anlamında büyük sorunlar yaşamaktadır. İhtiyaç halinde kurum yetkilisine verilen sorumluluk ile 9 ay 29 gün çalıştırma yolu açılmış olsa dahi bu sürenin 5 ay 29 gün üzerine çıkmadığı bilinmektedir, bu da 6 ay işsizlik fonuna kesinti yapılan işçi işten çıkarıldığında işsizlik fonundan da yararlanamamasına sebeptir. Özellikle emeklilikte aranan prim gün sayısını tamamlayamayan işçiler için emekli olamama sorunu da ayrıca ciddi bir mağduriyet yaratmaktadır. Bu Kanun teklifi ile kamu kurum, kuruluş ve ortaklarında çalıştırılan geçici ve mevsimlik işçilerin sürekli işçi kadrolarına alınması öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- 5620 sayılı Kanuna göre usulüne uygun vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında 2017-2018 yıllarında en az dört ay süreyle çalışmış olan geçici işçilerin kadroya geçirilmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
KAMUDA GEÇİCİ İŞ POZİSYONLARINDA ÇALIŞANLARIN SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA VEYA SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜSÜNE GEÇİRİLMELERİ, GEÇİCİ İŞÇİ ÇALIŞTIRILMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ
MADDE 1-4/4/2007 tarihli ve 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE 5-. Bu kanunun 1.maddesinde sayılan kamu kurum, kuruluş ve ortaklarında 2017 veya 2018 yılında mevsimlik veya geçici iş pozisyonlarında en az dört ay süreyle çalışmış olan mevsimlik ve geçici işçiler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde müracaat etmeleri halinde sürekli işçi kadrolarına geçirilir.
2017-2018 yıllarında aynı şartlarda çalışıp da askerlik, doğum veya sağlık kurulu raporuyla belgelendirilen sağlık sorunları sebebiyle iş sözleşmesi askıda kalanlar da bu fıkra kapsamında değerlendirilir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer..
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
YORUMLAR