Bahçeli'den Tzob'a Ziyaret

MHP Genel Başkanı Bahçeli: "MHP Genel Başkanı olarak, cumhurbaşkanlığı sürecinin başladığı günde partimizin icra organı olan Başkanlık Divanı, genel kuruldan sonran sonra en önemli yürütme kurulu kabul ettiğimiz MYK ve teşkilatlarımızın omurgası diye nitelendirdiğimiz il başkanları toplantısında, genel.

05 Haziran 2014 - 13:53

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "MHP Genel Başkanı olarak, cumhurbaşkanlığı sürecinin başladığı günde partimizin icra organı olan Başkanlık Divanı, genel kuruldan sonran sonra en önemli yürütme kurulu kabul ettiğimiz MYK ve teşkilatlarımızın omurgası diye nitelendirdiğimiz il başkanları toplantısında, genel başkan olarak hiçbir şart altında cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi bir düşünceye sahip olmadığımı arkadaşlarımla paylaştım. Kim nerede ne yazarsa yazsın ülkücü hareket verdiği sözün arkasında durur" dedi.

Bahçeli, "çatı aday" arayışları kapsamında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı makamında ziyaret etti.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Bahçeli, cumhurbaşkan seçim sürecini değerlendirmek amacıyla bir dizi ziyaretler yaptıklarını belirterek, cumhurbaşkanı seçimlerini çok önemsediklerini söyledi. Seçimlerin siyasi krizlerin habercisi olduğunu ya da krizler yaşanmasına sebep olduğunu ifade eden Bahçeli, "Geçmişteki gelişen olaylardan dersler çıkartılması ve Türkiye'nin bir kaosa bunalıma sokulmadan cumhurbaşkanımızın seçiminin gerçekleştirilmesinde yarar olduğu kanaatindeyiz" dedi. 

Cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından seçileceğine işaret eden Bahçeli, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili çıkarılan yasanın kapsamının dar ve sığ olduğunu savundu. Cumhurbaşkanlığı Seçimi sürecinde yaptıkları ziyaretlerle bir gelenek oluşturmak istediklerini dile getiren Bahçeli, şöyle konuştu:

"MHP, bu süreci büyük ölçüde tamamlamıştır. Şimdi önemli sosyal kesimlerin kuruluşları olarak toplumumuzun dikkatini çeken ve toplumdaki sosyal siyasi ve ekonomik olayları yönlendiren kuruluşlarımız ile son görüşme turumuzu yapmaktayız. MHP'nin bu saate kadar yaptığı görüşmelerde nasıl bir Cumhurbaşkanı olması gerektiği konusunda siyasi partilerde, sivil toplum kuruluşlarında ve medya ve basındaki tartışmaları da dikkate aldığımız vakit bir ortak zemin oluşmakta bir görüş birliğine varılmaktadır. Zannediyorum bu kadar sağlıklı görüşmelerin sonucunda oluşan ortak fikir cumhurbaşkanımızın seçimini de önemli ölçüde etkileyecektir.

Bu sebepten dolayı önümüzdeki günlerde kişilendirme boyutunda değerlendirmeler aşamasına gelindiğinde zannediyorum herkes bu konuda böyle bir göreve kimi layık görüyorsa onu önermek suretiyle bu değerlendirmelere katkı sağlayacaktır. Çünkü cumhurbaşkanlığı seçimini bu yönüyle ele almadığımız taktirde cumhurbaşkanlığı seçimini bir tartışma zeminine sürüklersek, kamplaşma, cepheleşme, gerilim stratejileriyle Türkiye'de Cumhurbaşkanı seçimini anlaşılmaz hale getirirsek, bunda Türkiyenin çok büyük sıkıntıları olur. Halbuki ülkemiz, kamplaşma istemiyor, kutuplaşma istemiyor, gerilim stratejisi takip edilmesini uygun bulmuyor, kucaklayıcı bütünleştirici, bu ülkede yaşayan her insanımızın bütün düşüncesi ve inançları ile kucaklayabilecek, anayasa çerçevesinde hareket edebilecek, yeminine sadık bir Cumhurbaşkanı ile geleceğe yönelmek istiyor, geleceği kucaklamak istiyor. Bu inançla milletimiz bunu başaracaktır. Biz de bu konuda siyasi parti olarak üzerimize düşen sorumluluğun idraki ile görevlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz."

-Sorular

Bahçeli, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. TÜSİAD Başkanı'nın istifasının hatırlatılması üzerine Bahçeli, istifa müessesesinin her kurum için geçerli olduğunu belirterek, "Bunu ilk veya son olarak nitelendirmek, daha fazla anlam yüklemek doğru değildir. TÜSİAD'ın tüzel kişilik olarak kendisinin iç meselesidir. Gelişmeler, onları ilgilendirir. İnşallah hayırlı bir sonuca varabilirler" dedi. 

Gaziosmanpaşa'da çıkan olaylara ilişkin bir soru üzerine Bahçeli, son günlerde İstanbul'da ve Güneydoğu Anadolu'da çok önemli gelişmeler olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Burada bütün siyasi partilerimizin dikkatli olması, iktidarın çok daha duyarlı olması gerektiğine inanıyoruz. Terör tırmandırılmak istenmektedir. Burada basına çok büyük sorumluluk düşüyor. Hangi grubun kiminle çatıştığını, nasıl çatıştığını nitelendirirken sağdan soldan duyulan bilgilerle 'şu gruplar arasında oluyor' diye iddiada bulunmak, o grupları tahrik etmektir, grupları olayların arasına çekmektir, Türkiye'nin bir anarşi ortamına sürüklenmesini arzulama ifadesi olarak değerlendirilebilinir. Bu soruları sorarken çok dikkatli olmak gerekir. Özellikle de güvenlik kuvvetlerinin bu konuda çok duyarlı olmaları ve bu çakışmaları önce önleyecek sonra sebeplerini arayacak davranışlar ortaya koymalarında yarar vardır. Ülkücü hareketin mensupları hiçbir şart altında, hiçbir grupla çatışma eğilimi içinde bulunmayacaktır. Böyle bir olay, MHP ve ülkücü hareketin muhatabı kabul edilemez. MHP ve Ülkücü Gençlik, Türkiye'de demokrasi içerisinde halkımızın iradesi ile sorunları çözme gayreti içindedir. Türkiye'de bir iç çatışmayı, gerilim stratejisini arzulayanların, milliyetçi ülkücü gençliği dahil etmek suretiyle tarihi hataya girmemeleri gerek olduğu kanaatindeyiz. Bu gibi konuları gerçeğe inmeden doğruları bulmadan değerlendirmek yanlıştır."

Bahçeli, çatı aday arayışları kapsamında sivil toplum kuruluşları ile yapılan görüşmelere yönelik sürecin tamamlanmak üzere olduğunu ama ihtiyaç duyulduğu takdirde ziyaretlerin sürdürüleceğini bildirdi.

Bahçeli, Cumhurbaşkanı adayı olarak kendisinin ve İlhan Kesici'nin isminin geçtiğinin belirtilmesi üzerine, ziyaretlerinde "kişilendirmeler" bulunmadığını belirterek, "Sorularla bizi kişilendirme aşamasına çekmenizi doğru bulmam. Ama MHP Genel Başkanı olarak, cumhurbaşkanlığı sürecinin başladığı günde partimizin icra organı olan Başkanlık Divanı, genel kuruldan sonran sonra en önemli yürütme kurulu kabul ettiğimiz MYK ve teşkilatlarımızın omurgası diye nitelendirdiğimiz il başkanları toplantısında, genel başkan olarak hiçbir şart altında cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi bir düşünceye sahip olmadığımı arkadaşlarımla paylaştım. Kim nerede ne yazarsa yazsın ülkücü hareket verdiği sözün arkasında durur. Bunda değişik ortamlardan etkilenmez" diye konuştu. 

Bahçeli, Doğu ve Güneydoğu'daki yol kesme olaylarına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Güneydoğu Anadolu'da şu an devlet yok, temsilen vali ve emniyet müdürleri var, silahlı kuvvetlerin bazı temsilcileri bulunmaktadır. Güneydoğu meselesinin çözüm sürecinin yeniden gözden geçirilmesi gerekir" dedi. 

Eski Bakan Egemen Bağış'ın, çatı aday arayışlarına ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Bahçeli, "Bizi o seviyeye çekmeyiniz. MHP, o seviyeye düşmez" dedi. 

-TZOB Başkanı Bayraktar

Bayraktar da cumhurbaşkanlığı seçiminin ulaşılan demokratik olgunluğa yakışır şekilde yapılması gerektiğini belirterek, "Halkımızın huzura ihtiyacı var. Tarım kesiminin büyük sancıları var. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin itidal içeresinde yapılmasını arzu ediyoruz. Enerjimizi öfke, sıkıntı, hiddetle harcamak istemiyoruz. Cumhurbaşkanlığı makamı ülkemizin birliği ve dirliğini temsil eden bir makam. Yeni seçilecek cumhurbaşkanının tüm vatandaşlarımızı kucaklamasını arzuluyoruz" dedi. 

Tarım sektörünün son dönemde sıkıntılı günler yaşadığına işaret eden Bayraktar, "Tarım kesimini gerecek, sıkıntısını artıracak seçim istemiyoruz. Huzurlu bir seçim istiyoruz" diye konuştu. - Ankara

YORUMLAR

  • 0 Yorum