Asırlık Dokuma Geleneğini Yeniden Canlandırdılar

Şebinkarahisar'ın Tamzara köyünde 19. yüzyılda çoğu evde dokunarak Akdeniz Bölgesi ile Mısır, Suriye gibi ülkelere satılan "Tamzara dokuması", ilçedeki kadınlarca yaşatılıyor Kaymakamlık ve belediye ile Giresun Üniversitesinin girişimiyle hazırlanan proje kapsamında oluşturulan dokuma evinde 100 yıl sonra yeniden ortaya çıkarılan "Tamzara dokuması", kadınlar için de gelir kapısı oluyor.

Asırlık Dokuma Geleneğini Yeniden Canlandırdılar
01 Haziran 2014 - 23:23

GÜLTEKİN YETGİN - GÜLSEN AKYOL MUTLU - Şebinkarahisar'ın Tamzara köyünde 19. yüzyılda çoğu evde dokunarak Akdeniz Bölgesi ile Mısır, Suriye gibi ülkelere satılan "Tamzara dokuması", ilçedeki kadınlarca yaşatılıyor.

Kaymakamlık ve belediye ile Giresun Üniversitesinin girişimiyle hazırlanan projeyle oluşturulan dokuma evindeki kursla 100 yıl sonra yeniden ortaya çıkarılan "Tamzara dokuması", kadınlara da gelir sağlıyor.

Kurs eğitmeni Nazire Kelemci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tamzara dokumasının çok eskilere dayanan bir el sanatı olduğu için unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Kaymakamlık, belediye ve üniversitenin girişimiyle Tamzara dokumasının tekrar gün yüzüne çıkarıldığını anlatan Kelemci, "Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde dokuma işi devam ediyor. Çok eski bir el sanatı olduğu için yaz kış dokuma işini yürütüyoruz" dedi.

Eski zamanlarda Tamzara'daki bütün evlerde dokumanın yapıldığının belirtildiğini dile getiren Kelemci, şunları kaydetti:

"Günde 12 metre dokunduğu söyleniyor. Eskiden sofra bezi, hamam havlusu, yatak yüzü, çarşaf, keten gibi ürünler dokuyorlarmış ama şimdi daha otantik olan masa örtüsü, sehpa örtüsü, perde gibi ürünler üzerine çalışıyoruz. Çok amaçlı el işi olduğu için her yerde kullanılıyor. Dokurken desenimizin düzgün olmasına ve deseni kurarken tam orantılı olmasına çok dikkat ediyoruz. Dokumada keten ip ve renkli pamuklu ipler kullanıyoruz. Tabi eskiler kök boya ve kendi yaptıkları ipleri kullanıyorlarmış."

Ürünler Mısır ve Suriye'ye gönderiliyordu

Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gazanfer İltar ise 19. yüzyıl Trabzon  Vilayet  Salnameleri  incelendiğinde Şebinkarahisar'dan yurt dışına ve yurt içine en çok gönderilen ürünlerin başında Tamzara dokuması geldiğini belirtti.

Bu dokumalarla ilgili olarak ne kadar dokunduğuna, hangi evde kaç tezgah yer aldığına dair önemli bilgiler ve kayıtlar bulunduğunu anlatan İltar, "Bugün Tamzara köyünde bu dokuma hemen hemen bitmiş olmasına rağmen, Şebinkarahisar ilçe merkezinde dokuma atölyesinin açılması, Tamzara dokumacılığını tekrar gündeme getirmiş. Tamzara dokuması eski günlerini yaşamaya başlamıştır" diye konuştu.

Gazanfer İltar, Şebinkarahisar'ın, Karadeniz'den Akdeniz'e, hatta Mısır'a uzanan Kervan yolu üzerindeki önemli bir güzergah ve mevkide bulunduğuna dikkati çekerek, "Dolayısıyla ortaya çıkarılan ürünler Akdeniz Bölgesi'ne, hatta Kervan yollarıyla Mısır'a, Suriye'ye kadar götürülmüş" ifadelerini kullandı. - Giresun

YORUMLAR

  • 0 Yorum