Arıların Karla Mücadelesi
Arıcılıkta yeni döneme kar altında kışlatma ile başlandı.
Arıcılıkta yeni döneme kar altında kışlatma ile başlandı. Yaklaşık 6 ay boyunca 2100 rakımda ve eksi 40-45 derece soğuk havada kar altında kalan arılı kovanlar bahara güçlü bir şekilde çıktı.
Sonbaharda başlanılan kışlatma dönemine arıcılar genelde kapalı alanlarda veya Artvin ilinde arılı kovanlarını kışlatılmakta. Kapalı alanlarda ve ya il dışındaki kışlatmalarda arı kayıplarının olduğunu gören bazı arıcılar arılıklarının olduğu alanda arı kovanlarını içeri almadan kar altında kışlatmayı denediler. Kar altında kışlatma yöntemiyle olumlu sonuçlar alan arıcılar bu yöntem sayesinde hiçbir kayıp yaşamadıklarını dile getirdiler.
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, kapalı kışlatma alanlarının çok riskli olduğunu söyleyerek, dışarıda kışlatılan arılı kovanlarda sıfır kayıp verildiğini söyledi.
Kafkas arısının özelliğinin, eksi 40-45 derecelerde 2100 gibi yüksek Rakıma rağmen dayanabilen bir arı ırkı olduğunu ifade eden Evliyaoğlu, "Birliğimiz üyesi Nejdet Bilgin'in arılarını son baharda kışlatmaya bıraktık. Yaklaşık olarak 40 kovan ve bu kırk kovan 6 ay boyunca kar altında kaldığını, kışlatmaya bırakmış olduğumuz bu arı ile, Arılı kovanlardaki mevcut şu anda görülmekte. Kafkas arısının özelliği, eksi 40-45 derecelerde 2100 gibi yüksek Rakıma rağmen dayanabilen bir arı ırkıdır. Bu da burada yapmış olduğumuz denemeler sonucu ortaya çıktı. Bu kadar sağlıklı bir şekilde bahara çıkacağını ummuyorduk, yaklaşık olarak 9 çerçeve ve arı boncuk gibi çok sağlıklı. Kar yeni açıldı ve bu alanda 1-1,5 metre yüksekliğinde kar kütlesi vardı. Kovanlarımız tamamen karın altındaydı. Baharın gelmesi ve karların erimesiyle kendi halinde kovanları hiç ellemeden arılar kendiliğinden çalışmaya başlamışlar. Kapalı kışlatma alanlarımız çok riskli, bilinçsiz kışlatma yapıldığı zaman nem ve kapalı mekandaki hava sirkülasyonun olmayışı, kovan içerisindeki hava sirkülasyonun olmayışı sonrası içeride kayıplar büyük oranda oluyor. Yaklaşık olarak yüzde 70'leri bulan kayıplarımız oluyor. Ama Maşallah dışarıda bırakılan kovanlarda kayıp olmamasını gözlemledik. Üreticilerimize önümüzdeki yıllarda dışarıda kışlatmalarını ve kovan içerisinde alınacak önlemlerin alarak arıyı bir arada toplamadan bağımsız olarak yazın nasıl çalışıyorsa arı aynı haliyle bırakıp kışın kışlatmalarını temenni ediyoruz."
Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, geçen yıl bazı arıcıların kar altında kışlatmayı denediklerini ve olumlu sonuç elde ettiklerini söyleyerek,
"Üreticilerimizin yazın konakladıkları yerlerde kışın da bırakmalarını öneriyoruz. Çünkü Arıcımız Nejdet beyin önceki yıllarda 5 ila 7 kovan ile denemiş olduğu arılı kovanları sağlıklı çıktığını ve yazın en çok verimi o kovanlardan aldığını kendisi de gözlemlediği için bu yıl yaklaşık olarak 50 kovan bıraktık. İnşallah bunları yaz aylarındaki bal sezonunda da gözlemleyeceğiz. İçeride kışlattığımız kovanlarla dışarıda kışlatılan kovanlar arasında üretimdeki farkı, arılar arasındaki güçlülüğü ve arıdaki gelişimi hep beraber göreceğiz.
Arıcıların kapalı alanlarda veya Artvin ilinde arılı kovanlarını kışlattıklarını dile getiren Evliyaoğlu, Artvin ilinde kışlatma sonucunda arı ırkının bozulduğunu ifade ederek, "Kafkas arısının en önemli özelliği 2100 rakımda soğuk havaya dayanabilen bir ırk. Arıcımız Nejdet Bilgin hiçbir yere gitmiyor, gezginci arıcı kapsamında Artvin'e de gitmiyor. Bakanlığımız tarafından serbest olan Artvin, Ardahan illeri arasındaki birbirine geliş gidişleri kapsamında Ardahanlı arıcılar Artvin iline kışın kışlatmaya gidiyor. Artvinli arıcılarımız ise yazın konaklamaya geliyorlar. Arıcımız Nejdet bey hiçbir yıl gitmemiş ve arı ırkının bozulmadığını gözlemliyoruz. Bizim üreticilerimize önerimiz? Bundan sonra bulun dukları alanda kışlatma yapmaları ve bunun sonucunda da arı ırkının bozulmasının önüne geçilmiş olacaktır. Kafkas arı ırkının bu yüksek rakımda ve eksi 45 derecelere kadar dayanıklı olduğu tespit edilmiş oldu." şeklinde konuştu.
Evliyaoğlu ayrıca, Eksi 40-45 derecede kışlatılan arılı kovanlarda Varroa bile dayanamaz diyerek, "Yüksek derecedeki soğuğa Varroa bile dayanamaz. Çünkü Karaltında kışlatılan kovanlarda arı çok sağlıklı gözüküyor. ve üzerine baktığımız zaman Varroa'lar kanat aralarında görülmesi gerekirken şu anda hiçbir şey yok."
Arıcı Nejdet Bilgin ise bir önceki yıl 7 arılı kovanı dışarıda bıraktığını söyleyerek, "Dışarıda kışlattığım 7 arılı kovan yazın daha verimli oldu. Buna dayanarak bu yıl 50 kovanı dışarıda karlar altında bıraktım. Çok memnunum ve arılarımız bahara güçlü bir şekilde çıktı." şeklinde konuştu.
YORUMLAR