Anzer Balı'na büyük rakip
Rize’de Kaçkar Dağlarında 400 dönüm alanda oluşturulan bal ormanından bu yıl 500 kilogram organik çiçek balı elde edildi. Balın kilosu 750 liradan satışa sunuldu.
Çamlıhemşin İlçesi’ne 25 kilometre mesafedeki 2 bin metre rakımlı Marselavat ve Komatti Yaylaları civarında yaklaşık 400 dönüm alan üzerinde oluşturulan bal ormanında organik bal üretim sezonu tamamlandı. Alman sertifikasyon kuruluşu tarafından denetlenen ve 1000 kovanda gerçekleştirilen bal üretiminde yaklaşık 500 kilo organik çiçek balı elde edilirken hava koşullarının değişkenliği nedeniyle bu yıl organik kestane çiçeği balı elde edilemedi. Çamlıhemşin Tarımsal Kooperatifi aracılığı ile toplanan ballar tahlil için Ege Üniversitesi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü laboratuarlarına gönderildi. Bu yıl elde edile 500 kilo Çamlıhemşin organik çiçek balının kilosu 750 liradan satışa sunuldu. Geçen yıldan kalan az miktardaki organik kestane çiçeği balı ise kilosu 350 liradan satışına devam ediliyor.
REKOLTE DÜŞÜK AMA KALİTE YÜKSEK
Çamlıhemşin Tarımsal Kooperatifi Başkanı Mustafa Kestioğlu 15 yıl önce İtalya’da gerçekleşen bir yarışmada kalite ödülü alan Çamlıhemşin balının organik üretilmesi için son yıllarda başlattıkları çalışmada önemli mesafe kat ettiklerini belirterek “Bu yıl rekolte beklentimizin altında oldu ancak kalitemiz çok yüksek. Bal üretimini gerçekleştirdiğimiz bal ormanlarımızda bin bir çeşit çiçeğimiz var. Organik bal üretimini gelecek yıllarda daha da geliştireceğiz. Tahlillerinde sıfır şeker oranı çıkan ballarımızı şeker hastaları da tüketebiliyor. Bunun yanında ballarımızın mide ülseri, üst solunum enfeksiyonu, astım ve bronşit gibi hastalıklara da şifa verdiğini gözlemliyoruz. Yine kanser hastalarımız için de şifa olabiliyor.”
Kestioğlu, bal satışının Çamlıhemşin’in yanı sıra İstanbul ve Ankara’daki 11 nokta ile İnternet üzerinden gerçekleştiğini sözlerini ekledi.
YORUMLAR