Yusufeli 7. Kez Kendisine Yeni Bir Yurt Yapacak

Tamamlandığında dünyanın en büyük 3. Barajı olma özelliği taşıyacak Yusufeli Barajı dolayısı ile taşınma çalışmaları süren Artvin'in Yusufeli İlçesi'nde şehir merkezi kamulaştırma çalışmalarına başlanıldı.Yusufeli İlçesi'nde...

Tamamlandığında dünyanın en büyük 3. Barajı olma özelliği taşıyacak Yusufeli Barajı dolayısı ile taşınma çalışmaları süren Artvin’in Yusufeli İlçesi’nde şehir merkezi kamulaştırma çalışmalarına başlanıldı. Yusufeli İlçesi’nde yüzde 50’lık kısmı tamamlanan Yusufeli Barajı 270 metre set yüksekliği ile dünyanın en büyük 3. HES’i olma özelliği taşıyor. Baraj setinin gövde hacmi 2 milyon 350 bin metre küp olacak. Setin ardında depolanacak su miktarı ise 2.2 milyar metre küp. 540 MGV kurucu güce sahip olacak barajdan yılda 1 milyar 827 milyon kilo walt saat elektrik enerjisi elde edilecek.

1 İLÇE VE 4 KÖY İLE KISMEN 16 KÖY SULAR ALTINDA KALACAK 
Son 135 yılda 6 kez çeşitli sebeplerle taşınmak zorunda kalan Yusufeli 7. kez taşınmaya hazırlanıyor. Yapımı süren Yusufeli Barajı su toplamaya başladıktan sonra 16 bin kişinin yaşadığı Yusufeli ilçe merkezi ve 4 köy ve 16 köy kısmen sular altında kalacak. Bu nedenle Yusufeli’nin taşınması için başlatılan çalışmalar hızla sürüyor. Baraj suları altında kalacak mülk sahipleri için başlatılan kamulaştırma çalışmaları hızla devam ederken, yeni kurulacak olan Yusufeli ilçe merkezinde yaşayacak kişiler için ise iskan çalışmaları da devam ettiriliyor. Çoruh Nehri’nin Yusufeli’nden geçen ana kolu üzerinde 2012 yılında yapımına başlanılan barajın 2019 yılında tamamlanarak su tutmaya başlaması öngörülüyor. O tarihlerde de Yusufeli halkının kurulacak yeni Yusufeli İlçesi’ne taşınması planlanıyor.

İLÇEDE KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI
 Konuyla ilgili İHA muhabirine bilgiler veren Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, ilçe merkezinde kamulaştırma çalışmalarına başlanıldığını söyledi. Aytekin “Çoruh Vadisi olağanüstü süreçler yaşıyor. Bunlardan bir tanesi de Yusufeli Barajı. Yusufeli Barajı ile bir ilçe tamamen, dört köy tamamen ve 16 köy kısmen sular altında kalacak. Böyle bir ilçede başkanlık yapıyor olmak; heyecanlı, riskli, her gün bir problem ve krizin olduğu ve çözüm beklediği bir süreç. Bilindiği gibi Yusufeli Barajı yüzde 50 oranda gerçekleşmiş durumda. Yusufeli’nin yeni yerleşim yeri için alt yapı çalışmaları devam ediyor. Alt yapıda yüzde 40’lık bir ilerleme var. Eş zamanlı olarak ilçe merkezinde kamulaştırma çalışmaları dün itibariyle başladı. Vatandaşımız ile ilgili idare görüşmelere başlamış durumda” dedi.

YUSUFELİLER, YENİ YUSUFELİ’DE YAŞAMAK İSTİYOR 
Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, kurulması planlanan yeni Yusufeli İlçesi’nde yaşamak için başvuranların sayısının beklediklerinin çok üzerinde olduğunu ifade etti. Aytekin “Beklediğimizin üzerinde bir müracaat ile karşılaştık. Bundan dolayı memnunuz. Bundan sonra oluşacak süreçte mahalli iskan kurumunun başvurular üzerine toplantılar yapması gerekiyor. Bu çalışmalar neticesinde yeni Yusufeli yerleşiminde konut ve dükkan sahibi olarak hak sahiplerinin kesin olarak belirlenmesi gerekiyor. Bunun için de ön gördüğümüz süreç Mayıs ve Haziran aylarıdır inşallah. Hafta içerisinde de köylerimizin iskan süreçleri sona eriyor. Köylerden de yeni kurulacak şehir merkezi için iskan başvuruları aldık. Binin üzerinde de köylerden başvuru geldi. Hemşehrilerimizin kendi memleketlerine sahip çıkmalarından dolayı onlara teşekkür ediyorum. Çünkü burada yeni bir vatan kuracaksak, bunu ancak birlikte inşa edebiliriz. Bu coğrafyadaki 7. yerimize gideceğiz. Yeni bir ilçe kurmak cidden zor. Destan yazmak gibi bir şey. Hemşehrilerimizin duyarlılıklarından dolayı onlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.


"HİÇ TAŞINMAYACAKMIŞIZ GİBİ ÇALIŞIYORUZ"
 Her ne kadar ilçe merkezi taşınacak olsa da hiç taşınmayacakmış gibi belediyecilik hizmetlerini aksatmadan devam ettirdiklerinin de altını çizen Aytekin "Yeni Yusufeli’ni birlikte kurarken bilimsel doneleri de kullanmak zorundaydık. ’Bu coğrafyada yeni bir hayat nasıl olmalı?’ diye sempozyumlar gerçekleştirdik. Yeni Yusufeli kendi coğrafyasının bir cazibe merkezi, yıldızı olacak. Öncelikli vizyonu bir turizm ilçesi olmasıdır. Yeni Yusufeli oluşturulurken insanımızın hayat kalitesinden de ödün vermemek için şunu söylemiştik; ‘hiç taşınmayacakmış gibi Yusufeli’ne, hemen taşınacakmışız gibi de yeni Yusufeli’ne çalışacağız.’ Çünkü Yusufelili 70 milyon insanımız için bir fedakarlıkta bulunuyor. Fakat hepimizin ömrü kısıtlı. Belki yeni yerleşim yerini göremeyecek bir çok insanımız var. Bu insanlarımızın kalan ömründe hayat kalitelerinden feragat etmelerini onlardan beklememiz haksızlık olur. Onun için yerelde bir belediyenin üretmesi gereken hizmetler ne ise bunun karşılanmasının bir zaruret olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.