Yargı Üzerinden Güç Gösterisi Yapılıyor"

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, 'Türkiye'de yargı adaletin merceği değil, devlet içindeki etkin güçlerin itişme zeminine dönüşmüştür.

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, "Türkiye'de yargı adaletin merceği değil, devlet içindeki etkin güçlerin itişme zeminine dönüşmüştür. Yargı üzerinden güç gösterisi ve bilek güreşi yapılmaktadır. Bu kısır döngüyü bozmanın zamanı gelmiştir" dedi.

Yargıya olan güven kaybını durdurmak ve güveni yeniden tesis etmek için farklı görüş ve fikir zenginliğe sahip hakim ve savcıların bir araya gelmesiyle kurulan Yargıda Birlik Platformu; Balıkesir, Kütahya, Çanakkale, Yalova ve Bilecik ilinden gelen hakim ve savcılarla Bursa'da istişare toplantısı yaptı. Platformun gayesinin, yargı yönetimini belirli bir grubun tekelinden alarak liyakati esas alan ve kimseyi ötekileştirmeyen yeni bir yargı yönetimi tesis etmek olduğu bildirildi. Toplantıa hakim ve savcıların görüşleri alınıp, mevcut meselelere yönelik çözüm teklifleri sunulması hedefleniyor.

Holiday Inn Otel'deki toplantıdan önce konuşan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, "Türkiye'de yargı adaletin merceği değil, devlet içindeki etkin güçlerin itişme zeminine dönüşmüştür. Yargı üzerinden güç gösterisi ve bilek güreşi yapılmaktadır. Bu kısır döngüyü bozmanın zamanı gelmiştir diye düşünüyorum. Yargı bürokrasisine hakim olan güç, yargıya tamamen hakim olmuştur. Hakim ve savcılar, bütün kamu görevlileri içerisinde en güvencesiz konuma itilmiş, mesleki kariyerimizi yazılı metinler ve kadim ilkeler yerine, yargının üst kesimiyle ilişkilerimiz belirler hale gelmiştir. Kısacası HSYK'nın ol dediği olmuş, öl dediği de ölmüştür. Bu yapıyı, yargının işleyişini liyakate esas alan bir çizgiye çekmez, yargıyı güç odaklarının etkisinden kurtarmazsak adaleti mumla ararız" diye konuştu.

2010 yılında yapılan Anayasa Değişikliği ile oluşan yeni yargının, bürokrasiyle yargının kronik meselelerini çözmek yerine daha da derinleştirdiğini ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yargıya güven ülkemizde hiçbir zaman yüzde 60'ların altına düşmemişken, şimdilerde bu oran yüzde 20'lere kadar gerilemiştir. Kendimizi sorgulamadan, yargı erkini olması gereken çizgiye çekmeden, ülke olarak adalet ve demokrasiden uzak kalmaya mahkumuz. 2010 yılı Ekim ayında oluşan HSYK bir umut ışığı olacakken eskiye rahmet okutmuştur. Yeni HSYK döneminde liyakat, sadece bir grubun uhdesinde kabul edilmiş, bu grubun dışındakiler ötekileştirilmiştir. İhtilal dönemlerinde bile görmediğimiz kimi uygulamalar yargı mensuplarına reva görülmüştür. Eskiden zaman zaman bu toplumun tankı, topu milletine yönelirken, şimdi ise yargısı milletin kendisine, hatta yargı camiasına zulmeden halen dönüşmüştür. Yüksek yargıya yapılan atamalarda, taşra teşkilatındaki atamalarda insanların inancına, özel hayatına ve düşüncelerine saygı duyarak, evinde zikir, tespih ve kafa mı çektiğiyle ilgilenmeksizin, işinde ehil olup olmadığını esas alarak tasarrufta bulunmayı amaç ve ilke edinmeliyiz. Platformumuz, HSYK'nın yapısının şeffaf ve demokratik bir zümrenin etkisinden uzak, liyakatı esas alan ilkeler çerçevesinde oluşmasını sağlamaya yöneliktir."

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz ise, "Toplumumuzda yargıya olan güvenin yüzde 20'lere kadar gerilediği üzücü ve vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Böyle bir ortamda görev yapmanın, adalet dağıtmaya çalışmanın ne kadar zor olduğunu hep beraber yaşayarak görmekteyiz. Bundan daha vahim olan bir vaka ise, biz meslektaşlarımızın birbirlerine olan güven ortamının daha da aşağılarda olduğunu içimiz yanarak görmekteyiz. Anketörlerin toplumun yargıya olan güven oranını ölçen anketleri gibi bir de meslektaşlarımızın kendi aralarında birbirlerine olan güven ve itimatlarını ölçen bir anket yapılsa bu oranın yüzde 1 ve 2'lerde kalmasından derin endişe duymaktayım" ifadelerini kullandı. - Bursa