TRABRİKAB Çöpten Elektrik Üretecek
TRABRİKAB tarafından Trabzon'un Sürmene İlçesi'ndeki düzenli depolama alanında metan gazından enerji üretim için yapılan santral törenle hizmete girdi.
Trabzon-Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) tarafından Trabzon'un Sürmene ilçesi Çamburnu Kutlular Düzenli Çöp Depolama Sahası'nda inşa edilen metan gazından enerji üretecek olan santralin açılışı bugün gerçekleştirildi.
Günlük 800 ton katı atığın depolandığı alandan çıkan metan gazını depolayarak enerjiye dönüştüren santral saatte 2 bin 800 kilovat elektrik üretecek.
Tesis için düzenlenen açılışa Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Coşkun Yeğen, Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan, Derepazarı Belediye Başkanı Yakup Samangül, Çaykent Belediye Başkanı Hasan Kara, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, ilçe kaymakamı, ilçe belediye başkanları, şirket yetkilileri, davetliler ve çalışanlar katıldı.
Törende bir konuşma yapan 2M Elektrik A.Ş. ortaklarından Mustafa Doğru, tesis sayesinde ayda 15 bin evin elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi. Saatte 2 bin 800 kilovat elektrik ürettiklerini kaydeden Doğru, “Burası Rize ve Trabzon’un evsel atıklarının depolandığı yer. Bu alana günlük ortalama 800 ton katı atık yani çöp depolanıyor. Bu çöpler depolandıktan sonra bilindiği üzere metan gazı salgılanıyor. Biz bu metan gazını elektriğe dönüştüren firmayız. Saatte 2 bin 800 kilovat elektrik üretme kapasitemiz var. 24 saat çalışabiliyor. Bu sistem sayesinde aylık olarak hesapladığımızda 10-15 bin ev hanesinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek” dedi.
Sahada yapılan incelemelerde kapasitenin 5 megavata çıkabileceğini ön gördüklerini dile getiren Doğru, “Bu alanda oluşan metan gazlarını toplamak için, yaklaşık 4 bin metre gaz toplama boruları döşedik ve gaz emme sistemi oluşturduk. Bu elektriği ulusal elektrik şebekesine vermek için yükseltici trafolar, elektrik şalt sahası ve yaklaşık 1 buçuk kilometre enerji nakil hattı da tesis ettik. Bu sahada yapılan incelemelerde kapasitenin 5 megavata çıkabileceğini ön görmekteyiz. Bir yıl içerisinde kapasiteyi 5 megavata çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, bu bölgede bir müddet daha katı atık depolanmasını düzenli olarak sürdürülebilecek şekilde tedbirleri aldıklarını hatırlattı. Gümrükçüoğlu “Tüm Trabzon’u katı atığının yeniden işlenerek enerjiye dönüştürülmesinde sağlanabilecek olan tesislerimizi projesi ve hazırlıkları tamamlanmıştır. Herhangi bir değişiklik olmazsa Değirmendere'deki çimento fabrikasının mevcut yerinden kalkmasıyla (Akoluk'ta toz çimentoya çevrildiği bir tesisi kurma izni verilmesiyle) onların şuanda Araklı istikametindeki Yanbolu Deresi üzerindeki malzeme aldıkları alanın Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesiyle o alanda enerji tesisi sağlayacak olan katı atığın işlenmesi gerçekleştirilmiş olacaktır” dedi.
Tesis sayesinde bölge ekonomisine 25 milyon dolarlık katkı sağlanacağını ifade eden Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise “Burası vahşi depolamadan düzenli depolamaya geçiş döneminin bir eseri" diyerek “Ülke ekonomisi ve çevre duyarlılığı açısından çok önemli bir tesisi açıyoruz. Burası vahşi depolamadan düzenli depolamaya bir geçiş dönemiydi. Bu sayede çevredeki kötü koku bir anlamda azalmış oldu ve bu gazdan da elektrik üretiyoruz. Bu kapasiteyle üretime devam edilirse yıllık üretim miktarı 2 buçuk milyon ile 2,8 milyon dolar arasında değişen bir rakam. Ortalama 10 yıl süreceği düşünülürse bölgemiz ve ülke ekonomisi için ortalama 25 milyon dolarlık katkı söz konusu olacak. Bu ciddi bir kaynak teminidir. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
Konuşmalar sonrası kurdele kesimiyle tesisin açılışı yapıldı. Vali Öz ve beraberindekiler çöpten enerji elde edilmesine sağlayacak tesisi gezerek incelemelerde bulundu.
Daha sonra TRABRİKAB Meclis Toplantısı Birlik Başkanı Vali Öz, başkanlığında yapıldı.