Timfed Olağan Genel Kurulu
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri. Sektörün ileriye gitmesi için yapısal değişikliklere ihtiyaç var, müteahhitlik standardının ortaya konulması gerekiyor" TİMFED Başkanı Tellioğlu: "İçimizdeki çürüklerin ayıklanması lazım"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olduğunu belirterek, sektörün daha da ileriye gidebilmesi için yapısal değişikliklere ihtiyaç bulunduğunu, müteahhitlik standardının ortaya konulması gerektiğini bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB İkiz Kuleleri Konferans Salonu'nda düzenlenen Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Olağan Genel Kurulu'nda, inşaat sektörünün Türkiye'nin en önemli sektörlerinin başında geldiğini ifade etti.
Sektörün sahip olduğu iş hacmiyle dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, 2020'de sektörün iş hacminin yüzde 70'lik büyümeyle dünyada 12,7 trilyon dolara ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.
Türkiye için de benzer bir durumun geçerli olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri. Halihazırda milli gelirin yüzde 6'sını oluşturuyor. Türkiye ekonomisi için çok daha önemli bir rolü var. İnşaat sektörü, Türkiye'de geleneksel sermaye birikim sürecinin en önemli halkası. Müteahhitlerimiz, inşaat denilince akla Türkiye'nin gelmesini sağlayacak kaliteli işlere imza attılar. Yurt dışında alınan projelerle diğer ülkelere fark attılar. Türk müteahhitlik sektörü dünyada ikinci konumdadır. Büyük, küçük demeden bu sektöre hizmet eden herkese teşekkür ediyorum."
TOBB olarak, üyelerinin sorunlarını tespit etmek için zaman zaman anketler düzenlediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, inşaat sektörüne yönelik düzenledikleri anketle ilgili bilgi verdi. Sektörde, işlerinin son bir yılda iyiye gittiğini belirtenlerin oranının yüzde 21 iken, kötüye gittiğini belirtenlerin oranının yüzde 41'e yükseldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Demek ki sektör son dönemdeki gelişmelerden olumsuz etkilenmiş" dedi.
Buna rağmen, müteahhitlerin gelecekten Umutlu olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, en çok maliyet baskısı, istihdamdaki vergi ve sigorta yükümlülüklerinin sorun oluşturduğunu söyledi.
Sektörün ileriye gitmesi için yapısal değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu belirten Hisarcıklıoğu, müteahhitlik standardının ortaya konulması gerektiğini vurguladı.
Müteahhitliğin tanımı yapılmalı
TİMFED Başkanı Tahir Tellioğlu da inşaat sektörünün çok büyük bir sektör olduğunu ve önemli sorunları bulunduğunu dile getirdi. İnşaat Müteahhitleri Odaları Birliği Kanun Tasarısı'nın 44 yıla yakın süredir yasalaşamadığından şikayet eden Tellioğlu, müteahhitliğin tanımının yapılması ve standartlarının belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğunu hatırlatan Telllioğlu, özellikle Van Depremi'nden sonra gündeme elen kentsel dönüşümün sağlıklı ve amacına uygun yapılabilmesi için söz konusu yasanın çıkarılması gerektiğini belirtti.
Tellioğlu, kentsel dönüşüm kararı alınan 7 milyona yakın çürük bina olduğunu hatırlattı.
Türkiye'de 300 binin üzerinde müteahhitlik yapan kişi bulunduğunu anlatan Tellioğlu, bunların yaklaşık 200 bininin iyi niyetli bir şekilde bu mesleği yapanlardan, 100 binin ise meslekle ilgili olmayan, ikinci, üçüncü iş olarak yapan kişilerden oluştuğunu söyledi.
Genel Kurulun öğleden sonraki bölümünde yapılacak seçimlerde, Tellioğlu başkanlığında tek liste yarışacak. - Ankara