Tim Başkanı Büyükekşi: Faiz İndiriminin Devamı ile Dolar Kurunun 2,15-2,20
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların, Merkez Bankası'nın kademeli faiz indiriminin devamı ile özellikle dolar kurunun tekrar arzu edilen 2,15-2,20 bandına gelmesini beklediğini vurguladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların, Merkez Bankası'nın kademeli faiz indiriminin devamı ile özellikle dolar kurunun tekrar arzu edilen 2,15-2,20 bandına gelmesini beklediğini vurguladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mayıs ayı ihracat rakamlarını Şanlıurfa'da açıkladı. Konuşmasına geçen ay Soma'da yaşanan maden kazasına yönelik açıklamalarla başlayan Büyükekşi, "Yaşadığımız büyük iş felaketi hepimizi çok üzdü. 301 maden işçimizi kaybettik. Ülkemizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.
Büyükekşi, işyerlerindeki kayıp ve kazaların sıfıra indirilmesini amaçlayan İş Sağlığı ve İş Güvenliği sistematiği ile ergonomi ve toplam kalite yönetimi uygulamalarının tüm endüstriyel tesisler için öneminin ne kadar büyük olduğunu vurguladı.
-"PARADİGMALARIN DEĞİŞİMİNİ İYİ OKUMAK GEREKİYOR"-
Konuşmasında dünya ekonomilerine değinen Büyükekşi, dünya ekonomisinin "yeni normale" alışırken paradigmaların değişimini iyi okumak gerektiğini vurguladı. Oyunun kurallarının değiştiğini vurgulayan Büyükekşi şu değerlendirmelerde bulundu:
"ABD, Ab, Japonya ve Çin döviz kurları ile adeta çetin bir rekabet içerisindeler. Önümüzdeki dönemde finansal kaynak maliyetlerinde yaşanabilecek artışlara hazırlıklı olmamız gerekiyor. Nitekim Fed'in parasal genişlemeden çıkışa devam etmesi ve bir süre sonra faizleri yükseltmesi bekleniyor. Kısa vadeli sonuçlara baktığımızda, özellikle gelişmiş ekonomilerde toparlanma hızlanıyor. Avrupa'da ekonomik büyümenin tabanı genişliyor" diye konuştu.
-"TÜRKİYE İKİ ÖNEMLİ İHRACAT PAZARINDA BÜYÜME BİR ZEMİNE OTURDU"-
Büyükekşi, genel bir iyileşmenin yanısıra, Türkiye'nin özellikle iki önemli ihracat pazarı Almanya ve İngiltere'de büyümenin bir zemine oturduğunu vurguladı. ABD ekonomisinde, ikinci çeyrek göstergelerinin nispeten daha iyimser olduğunu belirten Büyükekşi, "Nisan ayında reel kesim güveni yükseldi, sanayi üretimi yüzde 3.5 büyüdü. Çin ise daha yavaş ancak sürdürülebilir büyüme peşinde koşacak, ancak yine de, en hızlı büyüyen pazarlardan biri olma özelliğini devam ettirecek" şeklinde konuştu.
Çin'in büyüme liginin en üstünde yer aldığını buna karşı teknoloji ve bilgi rekabetinin henüz oldukça gerisinde olduğunu dile getiren Büyükekşi, bu durumun Türkiye için geçerli olmadığının altını çizdi. Dünya lideri olmanın sadece milli geliri artırmaktan geçmediğini belirten Büyükekşi, "Sürdürülebilir büyümenin kaynakları önem kazanıyor. Çin'in satın alma gücü paritesiyle kişi başına düşen milli geliri 8 bin dolar civarında. Aslında mutlak rakam kişi başı bin dolar bile değil. Çin, dünyanın nominal GSMH sıralamasında ikinci ülkesi ancak kişi başına düşen gelirde 124'üncü sırada. Bu örnek üzerinden giderek, büyüme ile kalkınma arasındaki farkı da ortaya koymak gerekiyor" diye konuştu.
-"DEMOKRATİK OLMAYAN ÜLKELERDE KALKINMA ZOR"-
Demokratik olmayan ülkelerde büyüme olduğunu ama "kalkınma"nın zor olduğunu belirten Büyükekşi, sadece hacimsel değil, içi dolu, sürdürülebilir, nitelikli büyümeye odaklanmak gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin de bunu iyi idrak etmesinin önem taşıdığını vurgulayan Büyükekşi, bu içeriğin iki öğesinin de rekabet ve ihracat olduğunu bildirdi.
-"TÜRKİYE EKONOMİSİNDE DENGELEME DEVAM EDİYOR"-
Türkiye ekonomisindeki dengelemenin devam ettiğini vurgulayan Büyükekşi, "Riskler düşüyor, işsizlik oranı aşağı yönlü hareketini sürdürüyor. Sanayi temposunu artırıyor, ekonomik büyüme dış talep yönünde dengeleniyor. Mal ihracatının da büyük katkısıyla ihracat büyümeyi pozitif etkiliyor. TUİK verilerine göre ihracat ilk 4 ayda yüzde 8.5 artarken ithalat yüzde 4.2 geriledi. İlk 4 ayda dış ticaret açığı yüzde 24 azaldı. Yılın ilk 4 ayı itibarıyla dış ticaretin büyümeye yaklaşık 3 puanlık bir katkı yapmasını öngörüyoruz. Bu anlamda 10 Haziran'da açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamlarının olumlu gelmesini ve ihracatın büyümeye pozitif katkı yapmasını bekliyoruz. Tüm bunlar, cari açığın 2014 yılında olumlu iniş seyrine devam edeceğini gösteriyor. Büyüme yeniden dış ticaret tabanına dönüyor ve büyümede ihracatın ağırlığı artıyor. Bu anlamda özellikle Avrupa Birliği'ndeki iyileşmeyi her yönüyle çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
-"DOLAR KURUNUN 2,15-2,20 BANDINA GELMESİNİ BEKLİYORUZ"-
Merkez Bankası'nın 22 Mayıs tarihli para politikası kurulunda düşük kur seyrini ve enflasyonda Mayıs sonrası beklenen düşüşü de dikkate alarak 0.5 puanlık bir faiz indirimine gittiğini ve politika faizini yüzde 9.5'e getirdiğini belirten Büyükekşi, "İhracatçılar olarak, kademeli faiz indiriminin devamı ile özellikle dolar kurunun tekrar arzu edilen 2,15-2,20 bandına gelmesini bekliyoruz" dedi.
-2023 ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ'Nİ DEĞERLENDİRDİ-
Resmi Gazete'de yayınlanan "2023 Ulusal İstihdam Stratejisi ve 2014-2015 Eylem Planları" belgesinin de önemli unsurlar içerdiğini vurguladı. Büyükekşi, özellikle kadınlar, engelliler, gençler ve uzun süreli işsizler başta olmak üzere özel politika gerektiren grupların, işgücüne katılımının önündeki engellerin kaldırılmasının amaçlandığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
"Kadınların işgücün katılımının 2023'te yüzde 41 düzeyine çıkarılması planlanıyor. Eylem Planı ayrıca eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, işgücü piyasasında güvence ve esnekliğin sağlanması, özel politika gerektiren gruplarda istihdam artışı gibi konulara odaklanıyor. Bu planı İhracatçılar olarak memnuniyetle karşılıyor ve uygulamaya geçişini son derece faydalı buluyoruz."
-YENİDEN ADAY OLACAK-
7 Haziran'da, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin yeni çalışma dönemini seçimli olağan Genel Kurul ile başlatacaklarını söyleyen Büyükekşi, "Genel Kurul'umuza şimdiden yoğun bir ilgi var, tüm delegelerimizin katılacağı Genel Kurul'a iş dünyasının önde gelen isimlerinden yüzün üzerinde katılım ile 20'den fazla büyükelçi ve başkonsolosun katılımını bekliyoruz. 4 yıllık bu yeni çalışma döneminde,tüm birlik Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerimizin takdir ve teveccühleriyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanlığına tekrar aday olacağımı belirtmek isterim."
-"MAYIS İHRACATI, MAYIS AYI CUMHURİYET TARİHİ REKORUNU KIRDI"-
Mayıs ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar olduğunu söyleyen Büyükekşi şunları kaydetti:
"Böylelikle Mayıs ayı toplam mal ihracatı, önceki yıllardaki tüm Mayıs ayı rakamlarını geçerek Mayıs ayı cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. İlk 5 ayda ihracatımız yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracatımız yüzde 1,7 artışla 156 milyar 145 milyon dolara yükseldi."