Tim Başkanı Büyükekşi'den Merkez Bankası'na Çağrı: Rekabetçiliğin Artması İ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçının karlılığını artırmak için rekabet şartlarını iyileştirmelerinin gerektiğini vurgulayarak, "Rekabetçiliğimizi artırmak için, yatırımı özendirecek seviyede düşük faiz ve rekabetçi kur seviyesine ulaşabilmemiz için, Merkez Bankası'nın bize tam destek vermesi gerekiyor" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçının karlılığını artırmak için rekabet şartlarını iyileştirmelerinin gerektiğini vurgulayarak, "Rekabetçiliğimizi artırmak için, yatırımı özendirecek seviyede düşük faiz ve rekabetçi kur seviyesine ulaşabilmemiz için, Merkez Bankası'nın bize tam destek vermesi gerekiyor" dedi.
TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 21. Seçimli Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, 4 yıl önce yine seçimli bir Genel Kurul'a giderken şartların bugünkünden çok daha farklı olduğuna dikkat çekerek, "Küresel ekonomik krizin etkilerinden dolayı önümüzü göremiyorduk, belirsizlikler vardı. İşsizlik yükselmişti, kalıcı durgunluk riski vardı. Kâhinler kriz diyordu" ifadelerini kullandı.
-"70 BİNİN ÜZERİNDE İKİLİ TİCARET GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRDİK"-
Her alanda büyük bir başarı ve atılım gerçekleştirdiklerini ifade eden Büyükekşi, 4 senede aktif ihracatçı firma sayısını 48 binden, 60 bine çıkardıklarını vurguladı. Büyükekşi konuşmasında, Türkiye'nin dinamik ihracatçıları olarak 2010-2013 dönemini kapsayan 4 yılda, ekonomiye 553 milyar dolar döviz kazandırdıklarının da altını çizerek, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanlarımızın liderliğinde, dünyanın her coğrafyasına ulaştık. İngiltere'den Nijerya'ya, Güney Kore'den Brezilya'ya 57 farklı ülkede, 169 ticaret heyeti ile 70 binin üzerinde ikili ticaret görüşmesi gerçekleştirdik. Son dört yılda düzenlediğimiz ticari heyetlerle dünyanın etrafında tamı tamına 25 tur attık 1 milyon kilometre yol kat ettik" dedi.
-"MAYIS AYINDA CUMHURİYET TARİHİ REKORUNU KIRDIK"-
Konuşmasında, 2013 yılı itibariyle, dünya genelinde 250 ülke ve gümrük bölgesine mal satarak, ihracat yapılmayan tek bir noktanın kalmadığına dikkat çeken Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Tüm bu çabalarla, 2009 yılında 102 milyar dolara gerileyen ihracatımızı 2013 yılsonunda 152 milyar dolara taşıdık. Önümüzdeki 4 yılda da en az 800 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu seviyede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu salonu dolduran ve Türkiye'nin moral gücü olan siz değerli ihracatçılarımızla gurur duyuyoruz. Bize her daim sevinçler yaşattınız, bizlere umut verdiniz. Türkiye ihracatçısı, hızlı hareket ederek krizi fırsata dönüştürmeyi beceriyor. Bu yılın ilk 5 ayında ihracatımızı yüzde 8 artırmayı başardık, Mayıs ayında Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdık."
-"BUGÜN BAŞ ETMEMİZ GEREKEN ÜÇ TEMEL SORUNUN ÇÖZÜMÜ DE İHRACAT"-
Büyükekşi, kendilerine 2023 yılı için 500 milyar dolarlık çok daha iddialı bir hedef koyduklarını belirterek, "Bu hedefi hayal etmekle kalmıyor, inşa ediyoruz. Allah'ın izni, ihracatçılarımızın muazzam gayreti ve devletimizin desteği ile bu büyük hedefe ulaşacağımızı biliyoruz. Biliyoruz, çünkü bunu yapabilecek potansiyele sahibiz. Bugün baş etmemiz gereken üç temel yapısal sorunun çözümü de ihracattır. Yüksek cari açığımız var, çözümü ihracattır. Yatırımlarda dış kaynaklara bağımlıyız, çözümü ihracattır. Büyüme eşittir dış açık sarmalından kurtulmanın yegane yolu, yüksek katma-değerli ihracattır" şeklinde konuştu.
Bir ay önce "TİM 2014 Dış Ticaret ve Ekonomi Raporunu" açıkladıklarını anımsatan Büyükekşi, iki hafta önce de Dünya Bankası Türkiye Ofisi'nin ihracatla ilgili bir rapor yayınladığını, rapor çalışması ışığında hedeflerini de belirlediklerini vurguladı.
-"İHRACATÇININ REKABET ŞARTLARINI İYİLEŞTİRMESİ GEREK"-
Geçen sene ilk bin ihracatçı araştırmasında karlılıkta belirgin düşüşler gördüklerini ifade eden Başkan Büyükekşi, ihracatçının karlılığını artırmak için rekabet şartlarını da iyileştirmeleri gerektiğini söyledi. Büyükekşi, rekabetçiliği artırmak için Merkez Bankası'nın kendilerine tam destek vermesi gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti:
"Nitekim, Ab Merkez Bankası'nın aldığı parasal genişleme kararı kurları hızla aşağı doğru çekiyor.Bu da Merkez Bankamızın daha proaktif olması gerektiğini gösteriyor. Para politikaları ile sanayi politikaları arasında doğrusal bir bağlantı var. Şu ana kadar ülkemizde 150 Ar-Ge merkezi açıldı katma-değeri artırabilmek için binlerce Ar-Ge merkezine ihtiyacımız var. Daha çok Ar-Ge merkezinin açılmasına yönelik yapılan ve Ar-Ge personel gereksinimini 30'a düşüren düzenlemeyi oldukça önemli buluyoruz."
-"İNOVALİG PROJESİNE 460 FİRMAMIZ PROGRAMA BAŞVURDU"-
Büyükekşi konuşmasında, geldikleri yolun azımsanmayacak kadar uzun ancak rekabetin hiç olmadığı kadar zorlu olduğuna da dikkat çekerek, "İnovasyonun yarattığı tsunami dalgasını öngöremeyen Nokia'nın değeri 10 yılda, 300 milyar dolardan 7 milyar dolara geriledi. İnovasyonda Dünya'nın önde gelen isimlerini, yüzlerce ödüllü projeyi, Ar-Ge merkezlerini, üniversiteleri, bilim merkezlerini, teknokentleri 2013'te toplam 27 bin ziyaretçiyle buluşturduk.
Şimdi inovasyonu Anadolu'ya yayıyoruz. İlk zirvemizi geçen hafta İzmir'de gerçekleştirdik. 29-30 Mayıs'taki etkinliklerimize 5 bin kişi katıldı. Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı olan İnovaLİG projesini hayata geçirdik, farklı sektörlerden tam 460 firmamız programa başvurdu" diye konuştu.
TİM AKADEMİ eğitim programı ile 2023 ihracat hedeflerini Anadolu'nun ihracatçı kentlerine taşıdıklarını söyleyen Başkan Büyükekşi, "Türkiye'deki Girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak amacıyla bu yıl Türkiye Ekonomi Bankası işbirliğiyle İstanbul, İzmir ve Gaziantep'te 3 girişim evi açacağız. Önümüzdeki yıl bu sayıyı 11'e tamamlayacağız. Şimdi; 2023 yolunda yeni bir ekonomik sıçrama yapmanın tam zamanıdır. 2020 yılında dünya milli gelirindeki payını yüzde 60'a çıkaracak gelişen ülkeler grubunun lideri olma zamanıdır. Ancak gündemin ekonomiden sapmaması gerekiyor" dedi.
-"CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİYLE GÜNDEMİN EKONOMİYE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ"-
Konuşmasında Cumhurbaşkanı seçimlerine de değinen Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Malumunuz Cumhurbaşkanımız bu yıl ilk olarak halk oylaması ile seçilecek. Bu süreci çok önemsiyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle beraber ülkemizdeki yapay gündemin sonlanmasını ve gündemin tekrar ekonomiye dönmesini bekliyoruz. Yeni bir Anayasa ile daha modern, insan haklarına saygılı, özgürlükçü, hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, daha demokratik bir Türkiye'yi hedefliyoruz. Genel Kurulumuzun iradesiyle yeni dönemde sizlere hizmet etmek için Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanlığına yeniden adayım."