Rize'li Girişimciden Müthiş Buluş..
"Arı Terazisi" Arıcıların Hayatını Kolaylaştıracak
Rizeli girişimci arıcıların hayatını kolaylaştıracak müthiş bir buluşa imza attı.Rize’de akıllı teraziler ve arıcılık üzerine iş yapan Ahmet Arslan, arıcıların hayatını kolaylaştıracak müthiş bir terazi geliştirdi
.
Arslan, tasarımı ve yazılımı tamamen kendisine ait terazi ile arıcıların kovanlarını bıraktıkları yerlere gitmeden cep telefonları ile kovanların bulunduğu alandaki; ısı, nem, kovan ağırlığı gibi bilgilere ulaşabiliyor.
Bu şekilde arıcılar kovanlarını yerleştirmeyi düşündükleri bölgelere önceden konumlandıracakları “Arı Terazisi” ile bölgenin nem, ağırlık ve sıcaklığını cep telefonu ile tespit edip mevsimsel uygunluğu öngörerek kovanlarını bal üretimine uygun alanlara taşıyabilecek. Arslan, tarafından geliştirilen terazi ile arıcıların en büyük dezavantajı olan mevsimsel kayıplar ortadan kalkarak, bal üretimi artacak.
MEVSİMSEL BAL KAYBINI ÖNLEYECEK
Konuyla ilgili açıklama yapan Ahmet Arslan, “Türkiye’nin bir çok noktasında hava durumu anlık değişiklikler gösterebiliyor. Türk arıcıları olarak da mevsimsel değişiklikleri takip edemiyoruz. Edemediğimiz için de ciddi bal kayıpları yaşıyoruz. Bu kayıpları önlemek için bu teraziyi geliştirmeyi düşündüm. Bu terazi ile arı kovanlarının konulması planlanan bölgeye gitmeden cep telefonu ile o bölgedeki; nem, ısı, kovan ağırlığı cep telefonu ile takip edilebiliyor. Arılarımızı yerleştirmeyi planladığımız yere 15 gün önceden bir terazimizi yine bir arılı kovanla birlikte bırakıyoruz. Her akşam teraziyi telefonla arıyoruz.
Arayınca o terazi bizim cep telefonumuza kovan ağırlığını, nem miktarını ve hava ısısını SMS olarak gönderiyor. Ağırlık ve sıcaklık artmaya başladığında ise diğer kovanlarımızı o bölgeye taşıyoruz. Böylelikle mevsimsel bal kaybı yaşamıyoruz“ dedi.
BAL ÜRETİMİ İKİ KATINA ÇIKABİLİR
Arslan yaptığı açıklamada, geliştirdiği terazi ile Türkiye’de yüzde 50’ye varan mevsimsel bal kayıplarının önüne geçilebileceğini ifade ederek “Dünyada en çok arı kolonisine sahip ülkeyiz. Ama koloni başına bal üretiminde en gerideki ülkelerden bir tanesiyiz. Bunun nedeni de göçmen arıcıların mevsimsel değişiklikleri takip edememesinden kaynaklanıyor. Bu terazi ile mevsimsel hareketleri takip edip, koloni bal üretimimizi artırıp genel bal üretimimizi ikiye katlayarak bal ihraç eder hale gelebiliriz” diye konuştu.
NASIL ÇALIŞIYOR ?
Arı terazisi, üzerine yerleştirilen ısı sensörleri, nem sensörleri, ağırlık ölçer, GPRS sistemi ile çalışıyor. Sensörler anlık olarak nem, ısı ve kovan ağırlığını ölçüyor.
Kullanıcı cep telefonu ile terazi üzerinde bulunan GSM hattını arayınca sistem devreye girerek anlık kaydettiği bilgileri kişinin cep telefonuna SMS olarak atıyor.