Rize'de Öğrencilere Bisiklet Dağıtıldı

Rize'de, Sağlık Bakanlığı tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokul öğrencileri tarafından "bisiklet modülü" dersinde kullanılmak üzere 260 bisiklet bağışlandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından “Türkiye’de Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında Rize Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokul 5. 6. 7. ve 8. sınıflarda seçmeli spor ve fiziki etkinlik  "bisiklet modülü" dersinde kullanılmak üzere çocukların spor yapmasını teşvik amacıyla toplam 260 bisiklet bağışlandı.           

Bisiklet dağıtım törenine katılan Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, burada yaptığı açıklamada, obezite, yani şişmanlık; genel anlamda sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesidir. Bu durumun en önemli iki sebebinin ise hareket azlığı ve dengesiz beslenme olduğunu söyledi.

Tepe, "Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Bu denge bozulduğunda harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve şişmanlık oluşmaktadır. Günümüz teknolojisindeki gelişmeler yaşamı kolaylaştırmakla beraber günlük hareketi de önemli ölçüde sınırlamıştır. Unlu ve tatlı gıdaların, şekerlerin fazlaca tüketilmesi beraberinde doyana kadar yemek sonucunda çoğu kez şişmanlamayı getirmektedir" dedi.

DOĞU KARADENİZ OBEZİTEDE İLK SIRADA

Obezitenin Türkiye’de görülme sıklığı ortalamasının % 30 olduğunu belirten Tepe, şunları kaydetti: "Ne yazık ki Doğu Karadeniz Bölgesi % 33.1 lik oranla ortalamanın üzerinde ve Türkiye’de ilk sıradadır. Yine  çocuklarımızın da  % 15 ‘i fazla kilolu ve yaklaşık  % 7’si  de şişmandır. Obezite şeker ve kalp hastalıklarından tutunda felç, solunum zorluğu, uyku apnesi, kanser dahil birçok hastalığın ana nedenlerinden biridir. Şişmanlıkla mücadelede  kabaca yiyeceklerimizden unlu , şekerli  ve tuzlu gıdaları mümkün mertebe çıkarmak ,sofradan tam doyma hissi oluşmadan kalkmak çok önemlidir. Diyetle ilgili bu faktörlerin yanı sıra hareketli yaşam sürmek, egzersiz yapmakta şarttır. Bu anlamda haftanın en az 5  günü en az 20 dakika kişiye özgü olmak şartıyla tempolu yürüyüş, koşu, direnç egzersizleri gibi bir aktivitede bulunulmalıdır. Ancak bu sportif aktivitelerin türü ve süresi kesinlikle kişiye özgü düzenlenmeli ve özellikle yaşlı ve bilinen bir hastalığı olan kimselerde doktorun tavsiyesine göre fiziksel aktivite türü seçilmelidir. Bu manada çocuklarımızı da şimdiden spora yönlendirmeli, gazlı-şekerli içecek ve unlu yiyeceklerden uzak tutmalıyız. Nasılsa çocuktur ne yerse yesin olgusu kesinlikle yanlıştır. Sonuçta sağlıklı hayatın temelinde sağlıklı beslenme yatar"