Profesörden TEK-RAY icadı
Prof. Dr. Hulusi Acar yeşil yol tartışması ile gündeme gelen bölgemizdeki ve ülkemizdeki ulaşım sorunu ile ilgili önemli bir icata imza attı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) de Orman İnşaatı ve Transportu Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüten öğretim üyesi Prof. Dr. Hulusi Acar yeşil yol tartışması ile gündeme gelen bölgemizdeki ve ülkemizdeki ulaşım sorunu ile ilgili önemli bir icata imza attı. Artvin Yusufelili hemşerimiz H. Hulusi Acar’ın üzerinde çalıştığı ve hayata geçirdiği Tek-ray tekniği aşağı ve yukarı yönde %100 eğimlere kadar araziye kurulabilen, insan, ürün ve malzemeleri emniyetle taşıyabilen ve de tek ray üzerinde hareket eden bir taşıma sistemi. Acar sistemi şu şekilde tanıttı:
Kurulup Sökülme Kolaylığına Sahip
Tekray tekniği aşağı ve yukarı yönde %100 eğimlere kadar araziye kurulabilen, insan, ürün ve malzemeleri emniyetle taşıyabilen ve de tek ray üzerinde hareket eden bir taşıma sistemidir. Kurulup sökülme kolaylığına da sahip tekray sisteminden ormancılıkta odun hammaddesinin taşınması, ağaçlandırma sahalarına fidan ve işçi taşınması, rekreasyon alanlarında turistlerin gezdirilmesi, tarım ve madencilikte ve hatta askeri amaçlı ürün ve malzeme taşıma amaçlı birçok alanda yararlanmak mümkündür. Bu itibarla bazı alanlarda orman yoluna alternatif olabilecek, dolayısıyla insan-odun-malzeme transportu sağlayabilecek çevreye dost bir taşıma tekniği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tek Seferde 750 Kilo Yük Taşıyabiliyor
Sistemde lokomotif kısım üzerinde dört yöne dönmeli ve sökülebilen fiber koltuk dizayn edilmiş olup bunların çıkarılması ile malzeme ya da ürün taşıması gerçekleştirilebilir. Aynı hat üzerinde gidip gelen sistemde insansız seyahat ve son noktada otomatik durma mekanizması da mevcuttur. Benzinle çalışan sistemin dizel ya da elektrikli hale dönüşümü de mümkündür. Sistemin montaj-demontaj süresi kısa ve çok kolay olup mevcut yerinden diğer gerekli alanlara nakli de kolaydır. Yine tekray sistemi ile her seferde 750 kg yük taşınabilmesi söz konusudur.
Ormancılık-Tarım Ve Madencilikte Büyük Kolaylık
Tekray tekniği düz ya da dağlık alanlarda kurulabilmesine ile birlikte özellikle eğimli arazide kurulumu teknik açıdan büyük yarar sağlar. Eğimli arazide insan, ürün ve malzeme transportu, düz arazide ise genellikle ürün taşınması açısından önemlidir. Ormancılık, tarım ve madencilik sektörlerinde ağır ürünlerin taşınmasında önemli kolaylıklar sağlayan portabl (taşınabilir) bir sistemdir. Tekray sistemi taşınabilir olmasının yanında büyük ve kalabalık mekânlarda kalıcı olarak da kullanılabilir. Burada özellikle turistlere ekonomik anlamda rahat ulaşım koşullarının sağlanması önemlidir. Bazı özel ve hassas ekosisteme sahip turizm alanlarında harfiyatla araba yolu yapımı yerine kısa mesafelerdeki ulaşımın kurulup sökülebilen tekray sistemi ile sağlanması çevresel açıdan önem arz eder.
Turizme De Katkı Olacak
Ülkemizde eğimli ve uzun mesafede güzergâhlara sahip olan Sümela Manastırı, Ihlara vadisi, Nemrut dağı, Cennet-cehennem, Saklıkent, kanyonlar, kiliseler, kaleler, mağaralar, kamp ve av alanları, kültür turizm alanları, büyük tatil köyleri, büyük golf sahaları ya da Milli Parklarda gezinti gibi aktivite merkezlerine ulaşım için yapılacak araba yolları doğal yapıyı ve tarihi dokuyu bozmakta, arazi kaybına neden olmakta ve de pahalı bulunmaktadır. Portabl yapıya sahip tekray sistemi özellikle ulaşımı güç ulaşımı olan turistik mekânlarda yaşlı ve çocuklar için de alternatif güvenli ve ekonomik bir transport aracı olacaktır.
Prof. Dr. Hulusi Acar Kimdir?
1965 yılında Artvin’in Yusufeli ilçesinde doğdu. KTÜ Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümünden 1985 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını 1990, doktorasını da 1994 yılında tamamladı. 2002 yılında Profesör oldu. İspanya Hükümeti bursunu kazanarak 1991-1992 yıllarında Madrid Teknik Üniversitesi’nde çalışmalarda bulundu. Ulusal (45) ve uluslararası (40) düzeydeki toplantılarda bilimsel kurul, düzenleme kurulu ve oturum başkanlıkları ile sözlü sunumlar, ulusal ve uluslararası dergilerde ise hakemlik ve editörlükler yaptı. Malezya’daki Dünya Ormancılık Kongresi’nde 2000-2005 dönemi için IUFRO Division 3 delegeliğine seçildi. ABD, Japonya, Çin, Malezya, Güney Afrika ve birçok Avrupa ülkesinde çok sayıda bilimsel çalışmalarda bulundu. Fındıklı MYO Müdürlüğü (2004-2007) ile Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Arhavi MYO Müdürlüğü (2007-2008) yaptı. KTÜ, AÇÜ ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi’nde dersler verdi. Çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirdi. Yurt içinde ve yurt dışında yayımlanmış 300 civarında makale ve bildirisi ile iki kitabı bulunmaktadır. AcarT750 prototipi ile AcarOLUKPeF50/600 prototipini geliştirmiştir. KTÜ’de 1999 yılı Öğretim Üyeleri Değerlendirmesinde mühendislik alanında birinci oldu. Nöroloji uzmanı Dr. Özlem Acar ile evli olup Beste, Berke ve Mete adlarında 3 evladı vardır. İngilizce ve İspanyolca bilmektedir. Halen Fakültesinde Orman İnşaatı ve Transportu Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmektedir.